Per una literatura antiespecista en català

Lluís Freixes i Borja Duñó han publicat un manifest per promoure una literatura que aporti una mirada crítica envers la violència sistèmica que exercim sobre els altres animals.

Aquest Sant Jordi coincideixen a les llibreries el primer assaig antiespecista en català, Sedició a la granja, de Lluís Freixes, de l’editorial Ara Llibres i la primera novel·la en català a qui podem posar el mateix adjectiu, Ànimes entre les dents, de Borja Duñó, de l’editorial Saldonar.

“Antiespecista” és un terme que fa referència a totes aquelles actituds, moviments socials i accions que rebutgen el prejudici arbitrari pel qual unes espècies d’animals serien superiors a unes altres, i, per tant, mereixerien major consideració moral, com l’antiracisme ho fa sobre el prejudici racial o la lluita contra el sexisme o l’homofòbia vol abolir discriminacions igualment arbitràries i injustes.

Ambdues obres són filles d’un mateix esforç de recerca i documentació per acostar al gran públic, amb seriositat i rigor, els valors del veganisme, parlant dels interessos propis dels animals i contribuir a augmentar el nivell del debat cultural, actualment inexistent, sobre el tema. Aquest esforç ha donat fruits de formes i textura diferent, però complementària. L’assaig de Freixes aborda l’estat de la qüestió amb dades contrastades, un estil narratiu ric, farcit de metàfores encertades, jocs de paraules i picades d’ullet culturals que en fan una lectura gens feixuga; mentre que la novel·la de Duñó ho fa a la inversa: incorpora dades i informació rigorosa enmig d’una trama novel·lesca amb l’estructura clàssica de presentació, nus i desenllaç, d’una forma molt natural, gens forçada, i empra un llenguatge ric en figures retòriques, té personatges rodons i coherents, escenaris visualment rics i una prosa gairebé poètica, amb un epíleg molt interessant que és la mateixa veu de l’autor.

També la podríem definir com a “literatura vegana”, però els mateixos autors han promogut un manifest fent servir no aquest terme sinó un altre que creuen que explica millor les seves intencions: «Manifest per una literatura antiespecista en català», que vol promoure una literatura que aporti una mirada crítica envers la violència sistèmica que exercim sobre els altres animals, basada en la discriminació  arbitrària sobre la qual es justifica l’explotació animal, l’especisme. El manifest aposta per un canvi de narrativa envers els animals en qualsevol gènere literari i més enllà, també en altres disciplines artístiques i en l’àmbit audiovisual.

Esperem que siguin les primeres obres de moltes que, en català, ens ajudin a pensar i reflexionar sobre la nostra relació amb els nostres companys de planeta, els altres animals.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació