Els Premis Baldiri 2022 reconeixen l’art, la cultura i la llengua

La Fundació Carulla premia l’aposta de 30 escoles per l’ús de metodologies inspiradores i la seva implicació en l’entorn

Amb l’objectiu de contribuir a la reconstrucció d’un país obert, cohesionat i integrador que generi oportunitats, des de l’any 1973, la Fundació Carulla impulsa i reconeix projectes artístics i educatius que ofereixen respostes a reptes de la societat catalana. D’entre els seus programes, hi ha els Premis Baldiri i Reixac, que impulsen la cultura, l’art i la llengua com a eines transformadores en l’educació. Aquest any, la Fundació ha celebrat la 44a edició dels premis, dels quals darrerament n’ha fet públics els guanyadors.

Ninot Baldiri. Font: Fundació Carulla

Els guardons dels Premis Bladiri Reixac consten de 40.000€ repartits entre les 30 propostes guanyadores. Aquests es reparteixen en dues categories: els Premis Baldiri Escola i els Premis Baldiri Experiències. L’edició d’enguany ha posat en valor, especialment, la capacitat dels centres educatius guanyadors d’adaptar-se i donar resposta als reptes que ha suposat la situació d’emergència sanitària en el món educatiu, tenint en compte el context i les especificitats de cada escola. 

La primera de les dues categories ha guardonat 10 centres educatius amb un import de 3.000€ cadascun. El jurat ha valorat, en tots ells, l’ús de metodologies inspiradores i actives que posen l’alumnat al centre de l’acció educativa, a més de la implicació de l’escola amb la comunitat educativa i l’entorn. El premi compta amb dues subcategories: Arts i reptes socials i Arts i Llengua. En la primera subcategoria s’hi han presentat 24 projectes, en els quals l’art esdevé un mitjà per a la transformació social. Les cinc propostes guanyadores han estat l’Escola Prat de la Riba de Reus; l’Escola La Farga de Salt; l’Escola Salipota de Súria; la Deià Escola d’Art i Disseny de Barcelona; l’Aula de l’Hospital de Dia de Psiquiatria infanto-juvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Escola Pau Sans de L’Hospitalet de Llobregat. En la segona subcategoria, en què s’han presentat 19 candidatures amb projectes que fomenten l’aprenentatge de la llengua catalana a través de l’art, les 4 propostes guanyadores han estat les de l’Institut Jaume Cabré de Terrassa, l’Escola del Mar de Barcelona, l’E.E.E L’Arborç de Mataró i l’Escola Cervantes de Barcelona.

El premi Baldiri Experiències, categoria a la qual s’han presentat 63 candidatures, ha atorgat 20 premis de 500 € per material escolar i llibres d’Abacus Cooperativa. Els projectes reconeguts consisteixen en experiències d’aprenentatge dins i fora de l’aula, ja realitzades, que han respost de forma innovadora, a través dels llenguatges artístics i creatius, a les necessitats dels infants i joves al qui anaven dirigides. En l’etapa de Cicle Infantil, els guardonats han estat l’Escola Bressol Municipal El Marfull de Reus, amb Jardins Artístics; l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparraguera, amb Qui viu a Can Roca?; l’Escola Edumar de Castelldefels, amb Projecte literari: la biblioteca que volem i el CEIP Eloi Coloma de Xixona, amb El poder de la llengua. En l’etapa del Cicle Mitjà i Superior, els guardons els han rebut l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera per Una nit màgica al bosc; l’Institut Escola Tres Fonts de les Corts de Barcelona per El carrer Eugeni d’Ors es mou; l’Escola Vedruna de Ripoll per RefugiaAR-Te i l’IE Barnola d’Avinyo per Teixint fils d’emocions. La pèrdua i les pors.

Les propostes guanyadores en l’etapa d’ESO, Batxillerat i Cicles formatius han estat les de l’Institut Cap Norfeu de Roses, amb Vibrar’t Norfeu; l’Institu Ramon Muntaner de Figueres, amb Alzheimer: joguets i música per recordar; l’Escola Rocaprevera de Torelló, amb Cap de turc; l’Institut Ca n’Oriac de Sabadell, amb Bruixes: les 3 de Sabadell i l’Institut La Romànica de Barberà del Vallès, amb Cultura Popular a les aules. Les escoles d’arts, música, arts escèniques i educació especial també han presentat projectes en aquesta categoria, i les guanyadores han estat l’Escola Municipal de Música d’Olesa de Montserrat, per Educació Musical Secundària (EMS); la ZER Conca de Barberà de Solivella per L’art d’educar amb les emocions; el Centre de Música i Escena Xamfrà de Barcelona, per TMB (Transformador de Mirades de Barcelona); l’Escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa, per Ràdio Dracsback, la ràdio de l’escola dels dracs; l’Escola El Miracle de Tarragona, per Lligams; l’Escola La Minerva  de Calella, per La Minerva dansa al parc i l’Escola d’Art d’Olot, per Ceci n’est pas un coeur.

Un dels fets pels quals destaquen els Premis Fundació Carulla és la representació d’escoles de diversos territoris dels Països Catalans. Del total de candidatures rebudes d’arreu de Catalunya, 64 provenen d’escoles de la província de Barcelona; 14, de Girona; 14, de Tarragona i 5, de Lleida. A més, també s’hi ha presentat una escola de les illes Balears i 7 del País Valencià. Els projectes guanyadors es poden consultar al web de la Fundació Carulla.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació