De pantalles tramposes i matrimonis fracturats

Jia Tolentino i Rachel Cusk són les convidades del Primera Persona Indoors d’aquest dissabte

Si tot hagués anat bé, aquests últims dies de maig hauríem celebrat la novena edició del Primera Persona. Ens acostaríem al CCCB per escoltar el testimoni d’artistes i escriptors que han col·locat la seva vida al centre de la seva obra. Les coses, però, de tant en tant, es tomben. El coronavirus ha impedit dur a terme l’edició presencial prevista del festival. S’hauria pogut optar per fer-ne una versió en línia, però els organitzadors han preferit executar el programa més endavant i així poder desplegar-lo amb normalitat. Ara bé, per als més impacients i per anar fent boca, s’ha organitzat el Primera Persona Indoors, una sessió anticipada del festival. La periodista Jia Tolentino i l’escriptora Rachel Cusk seran les convidades d’aquest tast, que tindrà lloc aquest dissabte a la tarda. La sessió es podrà seguir des de la pàgina web del CCCB a partir de les 18 h.

J. Tolentino
Jia Tolentino i l’‘Ecce Homo’ corromput. |

Tolentino i Cusk són dos noms que per temàtica encaixen perfectament amb el format del Primera Persona Indoors. Totes dues parlen del govern de la nostra imatge i les nostres relacions. De la gestió de la vida pública i privada. El virus ha donat una nova dimensió a les dues esferes.

La primera convidada a aparèixer a les nostres pantalles serà Cusk, escriptora nord-americana, autora del llibre de memòries Seqüela (Les Hores). Cusk conversarà amb la periodista Anna Guitart sobre tot el que aborda en aquest títol, de recent publicació a casa nostra. A Seqüela, l’escriptora recull l’experiència del seu divorci, sobrevingut el 2009. El divorci –tal com escriu ella– va suposar “la fractura del món”, que va passar a ser “com un puzle convertit en un munt de peces amb les vores retallades”. Segons Miqui Otero, director del Primera Persona juntament amb Kiko Amat, el relat de Cusk és escaient aquests dies perquè parla de les relacions que es donen en la intimitat, a casa principalment, que és on més temps hem passat últimament. “És una autora que explora com poques les inèrcies de la vida en parella i amb fills; el confinament ha donat a tot això una nova dimensió; la intimitat es viu d’una altra manera”, diu Otero.

Rachel Cusk

Per la seva part, Tolentino xerrarà amb la periodista Noelia Ramírez. Tolentino és redactora de The New Yorker i l’any passat va publicar l’assaig Trick Mirror, un estudi de la projecció individual a les xarxes que l’ha situat com una de les analistes del món postcontemporani i la cultura digital més lúcides (Obama i Margaret Atwood recomanen llegir-la). “Tolentino ha reflexionat sobre la manera en què oferim la nostra imatge a través la pantalla. Aquesta projecció de la imatge pot generar frustracions, pot derivar en comportaments tòxics. La crisi del coronavirus ha augmentat la sobreexposició del jo. Exposar-se ha esdevingut una manera d’estar al món. També a l’àmbit laboral. Es tracta de dir ‘soc aquí’”. Tota aquesta anàlisi sobre la circulació virtual del jo, Tolentino la desplega des de l’experiència personal; d’allò viscut n’acaba fent un estudi panoràmic, extens i clarivident. La periodista, per cert, va començar a exposar la seva vida en un blog quan encara era una nena i va participar en un reality show durant l’adolescència. “Al marge, però, de la història personal, en el marc temàtic, la seva xerrada tenia sentit ara”, afegeix Otero. Sobre Falso Espejo. Reflexiones sobre el autoengaño (Temas de Hoy), en va parlar Joan Burdeus l’any passat a Núvol.

Abans de les converses amb Cusk i Tolentino, Miqui Otero i Kiko Amat presentaran aquesta sessió especial i anunciaran les dates de la novena edició. Otero reitera que el format del Primera Persona Indoors s’acobla bé amb els temes que es tractaran i sosté que aquesta sessió en línia és una elecció puntual: “El Primera Persona també el conformen el clima, l’escenari, la intimitat que es crea entre els convidats i el públic, l’experiència compartida. La gent ve predisposada a això, a sentir la flama del festival, que depèn de l’espai. No es tracta de substituir una cosa per l’altra”. De moment, dissabte ens espera aquest tast extra i abans que s’acabi l’any s’espera poder celebrar el festival en el seu “format natural i ideal”. Els noms dels participants s’anunciaran més endavant.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació