Una dècada de sinergia editorial

Llegir en Català commemorarà l’efemèride amb un escenari propi a la Setmana del Llibre en Català aquest divendres 15 de setembre

Santi Dommel

Santi Dommel

Historiador i periodista.

«Us volem donar una molt bona notícia: hi ha una associació d’editorials independents en català». Amb aquestes paraules Francesc Gil-Lluch, president de l’Associació d’Editorials Independents, encetava l’acte de celebració dels deu anys de vida de l’entitat a l’Espai Línia. Des de la seva fundació, l’any 2013, Llegir en Català ha reunit un total de 12 firmes editorials sota la seva estela: L’Agulla Daurada, L’Avenç, Chronos, Clandestina, Duna, Indòmita, Les Hores, Mai Més, Raig Verd, Saldonar, Sembra Llibres i Tigre de Paper. Enguany, l’Associació, juntament amb les editorials, ha presentat una cinquantena de novetats que es poden adquirir a les tres casetes de La Setmana reservades per l’associació.

Gonzalo Rodríguez (Chronos), Maria Sempere (Les Hores), Sam Fenollosa (Sembra Llibres), Núria Iceta (L’Avenç), Ilya Pérdigo (Clandestina), Laia Altarriba (Tigre de Paper i L’Agulla Daurada), Francesc Gil-Lluch (Saldonar), Laura Huerga (Raig Verd, Duna i Indòmita), Judit Terradellas (Mai Més i Duna)

«Feia 10 anys que el món semblava que s’enfonsava», apuntava l’actual president de l’entitat. Les crisis econòmiques van colpejar amb duresa el sector, però un grup de segells editorials d’estructura petita es van organitzar per «deixar de competir entre elles i començar a coordinar-se per arribar a més lectors». En aquest marc, Llegir en Català va encetar la seva trajectòria amb la publicació d’un blog per apropar les novetats de les editorials fundadores. Amb el temps, l’associació ha apropat gèneres literaris històricament poc arrelats a Catalunya com ara la ciència ficció, la novel·la social i negre, o bé, el periodisme narratiu i d’investigació; a més de donar visibilitat a la feina dels traductors inserint la seva biografia i noms als llibres que editen. 

La bona acollida del projecte i el seu ràpid creixement va fer donar a conèixer la tasca de l’associació que, enguany, compta amb més de 20.000 seguidors a X (l’antic Twitter). L’any 2014, Llegir en Català va ser guardonada amb el 14è Premi LletrA pel «coratge i la decisió de les editorials petites per fer-se un lloc al mercat». L’any 2015, l’associació va rebre l’encàrrec d’editar el llibre de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio i, paral·lelament, va crear un club de lectura a Facebook que ja acull més de 1.400 membres. «Des d’aleshores l’entitat ha coeditat i publicat llibres; ha encetat trobades d’editors com la Galeusca; ha organitzat cicles de taules rodones; ha coordinat campanyes i jornades sobre edició; ha celebrat la cinquena d’anys de l’entitat al CCCB i ha creat guies per fomentar la lectura a les aules amb el projecte LeCescola», explicava Laura Huerga, primera presidenta de l’entitat i actualment editora de Raig Verd. «Una associació com Llegir en Català seria impensable sense la força de la cohesió professional», afegia Gil-Lluch. 

Un mètode de treball pioner

Des dels seus inicis, Llegir en Català ha advocat per crear una dinàmica de treball vertebrada en la coordinació entre editorials, autors, administracions, llibreries i lectors. Així ho demostra la seva inclusió a l’Alliance Internationale des Éiteurs Indépendents, una prestigiosa associació internacional que acull més de 400 editorials d’arreu del món. Núria Iceta, predecessora de Gil-Lluch i editora de la revista L’Avenç, va emfatitzar que la unió de les editorials també depèn de compartir un objectiu comercial comú. «No volem semblar naïfs, però també volíem mostrar que la cooperació també permetia tenir les antenes posades en la venda dels llibres». Llegir en Català ha concentrat els seus esforços en donar suport a iniciatives conjuntes i col·laborar amb xarxes de llibreries. «Per aquesta raó no fem vendes directes des del web. Els llibreters són els nostres ambaixadors i volem complementar la seva feina», sentenciava Iceta. 

Núria Iceta. , Francesc Gil-Lluch i Laura Huerga a la roda de premsa dels 10 anys de Llegir en Català

Sota aquest esperit de col·laboració, l’entitat ha volgut apropar encara més els autors i els editors amb el seu públic adaptant el club de lectura a Telegram. «Els lectors hi participen llegint un llibre cada mes», per després compartir les reflexions que ha suscitat la lectura convidant l’editor o l’autor del llibre al grup. També compta amb un perfil propi a X, amb més de 800 seguidors on s’anuncien novetats editorials i les futures lectures. «El foment de la lectura sempre ha estat un dels nostres principals objectius», assegurava Iceta. Malgrat la davallada en la comprensió lectora que pateixen les llengües, «la lectura del llibre en català ha augmentat», segons indicava Gil-Lluch. «Abans, una quarta part dels lectors llegia en català, avui és un terç», apuntava Huerga qui afegia que l’augment també es deu a «l’ampliació del ventall de gèneres publicats en català més acotats als temps de lectura del públic».

Desplegament total per La Setmana

Enguany, Llegir en Català participa en la Setmana del Llibre en Català amb tres casetes on es presenten les novetats dels seus segells editorials. A la paradeta 72 s’hi poden trobar els llibres de: L’Agulla Daurada, L’Avenç, Les Hores, i Sembra Llibres; a la 74 els de: Clandestina, Saldonar i Tigre de Paper; i a la 86 les obres publicades per: Duna, Chronos, Indòmita, Mai Més i Raig Verd. El divendres 15 de setembre, a l’escenari 2, Francesc Gil-Lluch farà tàndem amb Els Book HuntersSergi Purcet i Laia Bonjoch, per destacar una fita de cada editorial des del punt de vista dels lectors. Amb motiu de la celebració de la desena d’anys de l’entitat, Llegir en Català també sorteja un lot de llibres de les editorials que formen part de l’associació. 

Trobareu més informació dels actes i el sorteig aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació