We’re Jamming: l’efervescència de les Jam a Barcelona

Les Jamms tornen amb força a Barcelona al Marula Café, al Jamboree, a Robadors 23 i al Harlem Jazz Club.

Teresa Bau

Teresa Bau

Periodista especialitzada en ciència i cultura

El fet que Barcelona sigui una de les ciutats europees amb més músics per metre quadrat, pot ser un dels motius que expliquin el gran moment que estan vivint les Jams a la ciutat. Les Jams de jazz i els seus gèneres afins (funk, soul, R&B…) estan presents en una multitud de locals de música en viu cada dia de la setmana. Algunes d’aquestes Jams tenen fins i tot renom internacional i músics de prestigi que venen de gira a la ciutat s’hi acosten a participar-hi.

Cada vegada més dones artistes participen a les Jam, un entorn tradicionalment masculí. Foto: Alexsa Yermakova

És el cas de la World Groove Session, enfocada a la world music -però també amb altres estils, depenent del convidat setmanal- i que té lloc cada dimecres al Marula Café (carrer Escudellers). Amb vuit anys d’existència, ha esdevingut la més concorreguda i popular de la ciutat “i fins i tot se’n parla a ciutats com Nova York”, explica Natalia Morales, programadora de música de llarg recorregut i organitzadora de l’esdeveniment. “Després de la pandèmia hem tingut un boom molt bèstia. És una Jam amb un nivell musical molt alt i no tothom s’hi atreveix a participar-hi. Hi han vingut músics com Zalon Thompson -corista de l’Amy Winehouse-, Hoeny Larrochelle, David Palau -guitarrista de noms com Alejandro Sanz, David Bisbal...- a més d’artistes locals il.lustres com Raynald Colom, Jimmy Jenks -saxo de Jarabe de Palo-…”. La sessió arrenca  a dos quarts d’onze amb un trio composat per Tito Bonacera (baixista), Jay Kalo (bateria) i Kevin Diaz (teclats), que acompanyen cada setmana un convidat diferent, normalment internacional. A més del nivell musical excepcional, les bones vibracions les aporten una barreja de músics de diferents generacions i estils. Cada setmana estan omplint i ja han rebut ofertes per fer la Jam en locals més grans, tant de la ciutat com d’altres punts de l’Estat, explica Morales.

Tito Bonacera, baixista i productor de Buenos Aires establert a Barcelona des de fa vint anys, hi participa des dels inicis, ara farà vuit anys. Músic consolidat -ha tocat amb artistes com Nathy Peluso i altres noms de prestigi,  a més de ser el programador musical del Palo Alto Market Fest-, creu que el moment d’efervescència que viuen les Jams a la ciutat es pot atribuir al fet que “hi ha un gran nombre de músics joves amb molt talent que tenen necessitat de llocs on actuar. Barcelona és molt forta en creativitat i qualitat musical, però falta un circuit de locals petits on actuar. Molts llocs han tancat els últims anys… Som un referent internacional en prestigi musical, però en realitat els joves artistes ho tenen difícil per viure de la música”. Per a Bonacera, “falta suport de l’administració” perquè l’escena musical de la ciutat sigui encara més potent.

The Flow és la nova Jam de música urbana de Barcelona. Foto: Alexsa Yermakova
The Flow és la nova Jam de música urbana de Barcelona. Foto: Alexsa Yermakova

El Marula Café també celebra dues altres Jams amb força èxit, Afro Latin Jam All Stars (farà dos anys aquest març), dedicada a la música afro-llatina amb fort protagonisme de la salsa, i dirigida pel músic colombià Marcelo Chelosaoko (també darrere de The Flow, al Jamboree), i Hit Me! (Funk open session), la Jam de funk, soul i R&B dels dijous.

Chelosaoko, impulsor del col.lectiu Electropikal Creative, coincideix amb Bonacera que la nova força que estan agafant les Jam “neix de l’abundància de músics de molta qualitat. També del fet que les sales tenen necessitat d’atreure públic i és una manera de nodrir de música de qualitat els dies d’entre setmana”. Ell és el cervell darrere The Flow, la nova jam dels dilluns al Jamboree, que ha arrencat amb molta força el mes de febrer i que vol establir sinergies entre les músiques urbanes més actuals (Trap, Dirll, Afrobeat, Dembow, Reggaeton…) i gèneres de sempre com el jazz, el funk i el Latin. The Flow compta també amb un grup base de quatre o cinc músics de l’escena barcelonina, entre els quals Juan Pablo Bálcazar, contrabaixista habitual de la Jam de Robadors 23; Marçal Muñoz, trompetista; i Manu Contreras,als teclats, entre altres. Després d’un concert inicial, músics i cantants de tots els estils pugen a l’escenari a oferir la seva proposta. Joan Mas, promotor de Mas i Mas i propietari de Jamboree, ha iniciat aquesta Jam que defineix com a “transgressora” i que té com a punt de referència a la mítica What The Fuck, que va sacsejar l’escena musical dels dilluns a la nit durant més de deu anys des de principis dels 2000 i que coordinava Aurelio Santos. “Els músics necessiten un lloc on experimentar, volem que The Flow tingui bon feeling i bona música. A Barcelona ja hi ha un bon número de Jams, i això és important”, apunta Mas. A banda de The Flow, Jamboree celebra els diumenges la ja consolidada The Jammin’ Cat, que combina funk, soul i altres estils, i on tenen força protagonisme les cantants, mentre que els dimarts el local de la plaça Reial obre amb una altra jam, aquesta liderada per la ILT Band, i que comença amb un concert homenatge a un artista rellevant del R&B, soul o funk, i a continuació l’escenari s’obre a tots els músics que vulguin actuar.

La World Groove Session atreu músics internacionals que estan de gira a la ciutat. Foto: Marula Café

Robadors 23, situat al cor del Raval, celebra cada dimecres una de les Jams de jazz més veteranes de la ciutat. Aquest juliol celebraran vint anys i ho volen fer amb una programació especial al carrer durant la festa major del barri. El responsable del local, Albert Pons, explica que “les Jams de Robadors són una aportació vital al teixit de jazz de la ciutat. Comencen amb un trio de base i hi passen convidats amb aportacions musicals diferents. A cada sessió hi ha un convidat que dona una aportació diferent, amb noms com Albert Bover, Rita Payes, Lucia Fumero… Donem l’oportunitat d’improvisar als músics locals amb gent de molt nivell”. La sala també organitza Jams setmanals de flamenc -un concepte anomenat “juerga”-, on s’hi ajunten músics de qualitat excepcional.

I, és clar, el Harlem Jazz Club, un altre dels clubs mítics de la ciutat, també programa Jams de manera habitual. Cada dimarts s’hi celebra la Blues & Early Jazz Jam session, que aplega una comunitat de músics molt fidels, com explica Iris Razenj, programadora que fa un temps va agafar el relleu de Daniel Negro, fundador del club a finals del vuitanta. “Tenim un projecte on remem tots junts, els músics i nosaltres, som una família”, assegura.

També hi ha Jams a desenes de locals més petits, on els centenars de músics que surten de les escoles superiors de la ciutat poden tocar, experimentar i agafar confiança dalt l’escenari. A Gràcia, Casa Figari organitza la Jam Funk Supernova (dijous), conduïda pel Just for Funk Collective. Al mateix barri, Soda Acústic celebra la Maracujam, una Jam de world music cada dimecres, i la Soda Jam Session, de jazz, els dijous. També n’hi ha al Sinestesia, a Sants, al Makinavaja (la Maki Jam), al Raval, al Big Bang -també al Raval-…

I no podem oblidar les Jams periòdiques que organitzen les Escoles Superiors de Música: el Conservatori del Liceu -a la cafeteria o ‘Live Room’-, el Taller de Músics -a l’Ateneu L’Harmonia, a Sant Andreu-, l’ESMUC -al bar de l’Auditori-, el Centre Superior de Música Jam Session -al seu Auditori, la sala Distrito Rock.

Potser l’escena no bull tant com a principis dels 2000, però no es pot negar que de vitalitat musical n’hi ha de sobra a la ciutat. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació