Glòria Gasch: “Cal publicar menys i millor”

16.04.2015

Glòria Gasch Brosa (Barcelona, 1973) és a partir d’aquest mes d’abril l’editora de Columna, on relleva la veterana Ester Pujol. Gasch té una llarga trajectòria en el sector editorial. Va treballar al depatament de revistes de Grup 62 des del 1997 fins al 2002. Des del 2003 fins al 2018 va ser editora d’Ara Llibres, on va construir un catàleg de no-ficció amb títols de gran èxit, com ara Els secrets de la felicitat de Sebastià Serrano o La sort del meu destí d’Isidre Esteve. L’any 2012 va tornar a Grup 62, ja integrat a Planeta, on ha treballat fins ara com a Cap de Màrqueting. Ara Emili Rosales, director editorial de Grup 62, l’ha designat per pilotar un dels segells editorials catalans de més facturació.

Glòria Gasch

Glòria Gasch

Bernat Puigtobella: En primer lloc, felicitats pel nou càrrec. Passar de Cap de màrqueting a editora, dins els esquemes de l’organigrama de Planeta, es podria llegir com un descens, però per a qualsevol persona del món cultural català és un ascens clarísssim i fulgurant. Com veus el segell que deixa l’Ester Pujol i què creus que representa dins de Grup 62 i dins el sector editorial català? 

Glòria Gasch: Aquest any Columna té un gran pla editorial amb autors claus que ja han publicat llibres amb gran èxit. Dins del Grup és el que més aporta en quota a l’àrea d’adult i dins del sector és un dels segells més potents en ficció d’autors catalans, forjant un catàleg que amb els anys deixarà petjada al nostre sector.

B.P: Com veus la línia editorial de Columna ara mateix? Durant la teva etapa a Ara Llibres vas destacar en l’edició de llibres de no-ficció. Creus que és una línia que cal potenciar ara a Columna? Tens algun encàrrec concret per part de la direcció? 

G.G: Sí, cal potenciar la no-ficció. Hem demostrat que la ficció la sabem fer, però cal picar pedra i trobar aquells temes que mouen i remouen la nostra societat. És una feina dura però alhora apassionant, perquè sempre tens al sensació que pots canviar alguna cosa, encara que sigui simbòlicament o a petita escala. Recordo que, fa un anys, quan vam publicar La maternitat d’Elna, al cap d’un temps, centenars de nenes van ser batejades amb aquest nom arran de la història. Va ser meravellós. I per a mi això és el que dóna sentit a tot.

B.P: Tu ja vas ser editora al Grup 03 abans de fer de Cap de Màrqueting a Grup 62. Ara que tornaràs a contractar, com ha canviat la teva percepció del fet d’editar després d’haver estat en un càrrec més orientat a la promoció? 

G.G: El que ha canviat és el mercat. I això ha modificat molt les regles del joc. Cal publicar menys i millor. Cal definir molt bé les apostes. Cal treballar amb molta antelació els llançaments. Cal que mantinguem a ratlla els costos per buscar la rendibilitat al màxim. Ara ja no serveix només facturar, és necessari que l’editor tingui present totes les variables d’un llibre per buscar l’excel·lència i el marge. I segurament, mirar d’anar més enllà del llibre innovant. Ara, tot és molt més difícil, però alhora també és un repte molt engrescador. I el dia que millorin les coses, haurem après tant!

B.P: Amb quin equip comptes per tirar endvant la teva feina? 

G.G: La Pema Maymo i la Rosario Gómez són les meves companyes a bord. Trimarem bé les veles per aprofitar el màxim els bons vents. Totes les mans són necessàries i imprescindibles.

B.P: Vendre llibres no és fàcil. Com es veu la literatura catalana des d’un departament de màrqueting de Planeta? 

G.G: La quota de mercat de Grup62 és espectacular, i per tant es treballa a fons cada llibre. Si jo fos autor voldria estar a les seves mans, són grans professionals amb moltíssima experència.

B.P: Quines coses creus que haurien de saber de Columna els autors novells que comencen la seva carrera carregats d’esperança i que potser un dia et portaran una novel·la? 

G.G: Que ens apassiona la nostra feina, si confien en nosaltres triomfarem i ens ho passarem molt bé.

Etiquetes: