L’efecte Pedrera

22.11.2015

La Pedrera torna a acollir aquests dies al seu auditori el musical familiar ‘Un cau de mil secrets’, una obra produïda per la Fundació Catalunya-La Pedrera i creat i escrit per Piti Español (lletra) i Joan Vives (música), interpretat pels cantants-actors de El Musical Més Petit.

Un cau de mil secrets es representa aquests dies a La Pedrera

Un cau de mil secrets es representa aquests dies a La Pedrera

 

L’obra ens explica una història ambientada a la mateixa Pedrera. I no només això, sinó que ens situa al mateix auditori on som com a espectadors, al soterrani on temps enrere hi havia hagut les cotxeres de la Casa Milà. Quatre joves que visiten La Pedrera s’extravien pel soterrani i hi troben un noi desorientat, vestit d’una altra època, que s’acaba de despertar d’una becaina centenària. El noi es diu Graziel, i parla un català menestral de principis del segle XX, amb unes expressions molt genuïnes que contrasten amb el vocabulari flipat i xupiguai dels visitants. Graziel és un jove aprenent que treballa a les ordres de Gaudí, que l’ha contractat en senyal de gratitud, després que Graziel li salvés la vida un segon abans que el tramvia l’atropellés.

Piti espanyol ha desplegat un divertit joc d’equívocs entre una colla d’adolescents que s’han perdut per la Casa Milà i un jove manobre de l’any 1909 catapultat fins al present en un viatge en el temps. Graziel queda una mica enlluernat amb la tecnologia dels mòbils i les càmeres i rellotges que porten els visitants. El jove haurà de resistir la temptació de quedar-se al segle XXI amb els seus nous amics i aprendrà que la vida consisteix a triar i renunciar a la vegada. No us explico més per no fer spoilers, però al final tots pateixen d’una manera o una altra l’efecte Pedrera.

Un cau de mil secrets és un espectacle molt recomanable per a nens a partir de nou o deu anys. Hi ha un al·legat contra el gregarisme i una defensa de l’excepcionalitat. Ser una persona rara pot ser viscut de manera traumàtica a l’adolescència, però sovint és una condició indispensable per ser veritablement original.

Els actors de la companyia El musical més petit canten i actuen molt bé. La música de Joan Vives està molt ben integrada en l’espectacle i ha estat enregistrada en un disc que es pot comprar a la llibreria de la Casa Milà. El dia de l’estrena, un dissabte a la mateixa hora del Madrid-Barça, l’Auditori era ple. Hi ha actuacions per al públic familiar els dies 22, 28 i 29 de novembre. Més info aquí.