La Intel·ligència Artificial feta art

El Taller Estampa i l’Ajuntament de Sant Cugat han mostrat en el Congrés d’Arxivística i Gestió Documental com es poden transformar arxius fixes en algoritmes d’informació.

Francesc Giménez i Martín

Francesc Giménez i Martín

Cap de Secció d’accés, control i gestió de la informació de Sant Cugat del Vallès President de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya

Els dies 4, 5 i 6 de maig va tenir lloc a Sant Cugat del Vallès el XIX Congrés d’Arxivística i Gestió Documental de Catalunya. Sota el títol “Dades en acció: de la modelització a l’explotació” es van aplegar a Sant Cugat més de 300 congressistes de diferents sectors professionals, entre arxiveres, experts en tecnologia i àrees d’organització i transparència.

© Associació d'Arxivers de Catalunya Imma Minguez 2023
© Associació d’Arxivers de Catalunya Imma Minguez 2023

El Congrés va servir per situar els i les professionals de l’arxivística dins de l’univers de les dades i va evidenciar que han de participar en el disseny dels sistemes de la informació i modelització de les dades.

L’Arxiu Municipal de Sant Cugat, com a seu del congrés, vam elaborar un seguit de propostes públiques per implicar la ciutadania, que vinculaven patrimoni documental i noves tecnologies, com una exposició amb cubs d’imatge, en col·laboració amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, que proposaven un reconeixement del passat però amb una mirada cap al present, usant la superposició de fotografies antigues i actuals. L’exposició encara està activa amb un cub a l’Arxiu Nacional de Catalunya i un a la Plaça Victòria dels Àngels de Sant Cugat. També la tenim disponible a la web municipal.

En aquesta ocasió, però, volem centrar-nos en una altra aplicació  innovadora de la Intel·ligència Artificial sobre els fons fotogràfics. Es tracta del projecte: “Aplicant IA sobre el Fons Cabanas”. Aquest projecte ideat per Taller Estampa i l’Ajuntament de Sant Cugat vol mostrar com aplicant algoritmes de classificació sobre la Intel·ligència Artificial aquesta és capaç de crear agrupacions d’imatges segons temàtiques i semblances de contingut.

És un treball artístic mitjançant la IA, un dels focus d’interès de l’equip del taller Estampa, que ja fa temps que hi treballa, com ja van exposar en la 17a edició de les Jornades Imatge i Recerca organitzades per l’Ajuntament de Girona.

El resultat d’aquest muntatge és un vídeo creat amb IA a partir de més de 4.000 imatges del Fons Cabanas, un dels fons fotogràfics locals de Sant Cugat més importants del segle XX. S’han utilitzat imatges heterogènies per poder experimentar i observar què construïa la Intel·ligència Artificial. Les imatges són totes en blanc i negre i de diferents temàtiques, tant retrats (fotos de carnet) com festes i cultura popular, així com urbanisme, infraestructures i imatges familiars.

Es va projectar sobre façana, com es mostra en la fotografia, durant la celebració del congrés. Ara, en motiu de la Setmana Internacional dels Arxius, la posem a disposició de tothom. La seva visualització s’ha de fer des de la perspectiva creativa i artística, i obrint els ulls i la ment a la utilització artística dels algoritmes de classificació, resultat d’allò que la IA “veu” i “aprèn”. Podeu veure el resultat en aquest vídeo:

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació