#ArxivemelMoment

Amb aquest hashtag l'Associació d'Arxivers de Catalunya dona continuïtat a la campanya iniciada el 20 de setembre

Joan Soler Jiménez

Joan Soler Jiménez

President de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya.

Amb aquest hashtag donem continuïtat a la campanya iniciada el 20 de setembre de recopilació de documentació textual, gràfica i audiovisual relacionada amb l’abans, el durant i el després del Referèndum de l’1 d’Octubre. Els ciutadans que ho vulguin, ho desitgin i ho necessitin, podran adreçar-se a qualsevol dels arxius del Sistema d’Arxius de Catalunya per fer donació de tota aquesta documentació.

Arxivar el present és una activitat que, permeteu-me el tecnicisme, s’inspira en la línia teòrica que els arxivers anomenem postcustodialisme. Aquesta línia creu amb fermesa que l’acció dels arxius a les societats sobrepassa la mera custòdia i la conservació patrimonial. No guardem per guardar, no guardem per a una posterior contemplació, sinó que ho fem perquè allò conservat tingui un retorn social productiu i que promogui l’evolució democràtica i positiva. La campanya que s’inicia demana al ciutadà que participi sense por en l’activitat d’arxiu i que col·labori en la construcció d’arxius més plurals, representatius i contextualitzats. El repte, a més, és fer-ho amb documentació produïda molt propera en el temps, allunyant-nos d’una idea historicista de la funció dels arxius, i apropant-nos a una participació propera i contemporania en el dia a dia de les nostres societats. D’aquesta manera l’activitat d’arxiu no la fa l’arxiver amb un criteri institucionalitzat i pura i estrictament professional, sinó l’arxiver fa de mediador amb el ciutadà que col·labora per contribuir en la construcció d’una memòria més autèntica, més propera i més ajustada als fets. La campanya es realitza des del ferm compromís cívic dels arxivers del país i vol mostrar un respecte profund als drets humans, el veritable patrimoni a preservar. En aquest sentit es vol que l’acció d’arxivar de manera col·lectiva sigui un acte també de justícia i de reparació, davant les evidents agressions als drets humans que hem viscut els darrers dies. L’acció pretén que els ciutadans vegin els arxius com els centres de confiança que els aportaran informació de qualitat, contextualitzada i ben preservada. Mentres els arxius administratius gestionene tota la documentació de natura jurídica que s’està produïnt aquests dies a les diferents administracions públiques, l’arxivística social que promou aquesta campanya extén i posa en mans ciutadanes la capacitat de mostrar la seves diferents veritats, la pluralitat de punts de vista i la complexitat del moment que estem vivint.

Què cal fer? En primer lloc cada ciutadà que ho vulgui es pot adreçar a l’arxiu municipal o comarcal que estigui més proper al seu entorn habitual i aportar, segons les indicacions concretes de cada institució, la documentació produïda. Aquesta documentació serà informada, és a dir, es contextualitzarà per part dels arxivers que asseguraran tots els drets associats a la protecció de dades personals, procedència, autoria, autenticitat i qualitat. Es tracta d’una acció on prioritzem la xarxa. El Sistema d’Arxius de Catalunya amb més de 330 arxius repartits per tot el país, és l’estructura més sòlida a aquests efectes i que garanteix que tots els ciutadans hi puguin participar i ser representats.  Consulteu el següent cercador d’arxius per trobar el més proper a casa vostre i posseu-vos-hi en contacte. Així el coneixereu en primer persona i així podreu, de manera àgil, fer la vostra donació. Seguiu també el hashtag #ArxivemelMoment. L’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya s’encarregarà de recollir tots els tuits amb imatges o vídeos que disposin d’aquest hashtag per poder preservar-los seguint la tecnologia del projecte Documenting the Now, on ja hi ha incorporat el hashtag #Notincpor lligat a l’atemptat del 17 d’agost a Barcelona. I finalment, si voleu informació més concreta per començar a preparar el vostre material, podeu consultar la següent pàgina específica creada per l’Associació. Aquesta campanya, en darrera instància, vol arxivar l’avui per, d’aquesta manera, poder-nos guanyar un futur millor, més ben informat, més just i més democràtic.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació