Resignificant la col·lecció

Fins al 29 de setembre podeu visitar l’exposició ‘Reencantaments. Artistes dins les col·leccions etnològiques’ al Museu Etnològic i de Cultures del Món.

L’exposició ‘Reencantaments. Artistes dins les col·leccions etnològiques’ planteja una nova lectura d’objectes del fons del museu o recupera la vida d’alguns que l’havien perdut. Nou mirades artístiques contemporànies en diàleg amb col·leccions històriques que ens evidencien com els objectes custodiats als museus poden tenir una nova vida, una nova significació, vinculada a una reflexió crítica sobre la diversitat cultural del món que habitem. Reencantaments no pretén ser un aparador expositiu, sinó que planteja un exercici de reinterpretació d’objectes desposseïts; una reflexió complexa que fa crítica dels mateixos museus europeus que s’apoderen de la vida d’objectes que no els pertanyen.

Reencantaments I Anna Borràs

Reencantaments. Artistes dins les col·leccions etnològiques ofereix un breu recorregut de profunda reflexió amb una gran diversitat artística que la fa especial. En cada obra hi trobem una personalitat, una interpretació i un exercici, que fan d’aquesta exposició una mostra senzilla en tant que abundant. Seleccionades per la comissària Rosa Lleó, a l’espai expositiu s’hi recullen les propostes creades per Agnes Essonti, Chenta Tsai Tseng, Chiara Camoni, Domènec, Lydia Ourahmane, Nikki Luna, Patricia Domínguez, Regina de Miguel i Ruta de autor; les artistes que han escollit objectes de les reserves del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona per resignificar-los, partint de la idea que els sentits dels objectes muden al llarg del temps. “Qui millor que els artistes per imaginar un significat per aquests objectes pensant en el futur”, diu Rosa Lleó.

Acompanyades d’un text autoral i un text comissarial, les obres conviden a reflexionar al voltant d’objectes aparentment simples i irrellevants. Una mostra que requereix la reflexió i la crítica per cobrar vida i que “reencanta” el Museu Etnològic i de Cultures del Món exposant objectes que troben en la interpretació de l’espectador la seva essència. Una exposició que sense públic i reflexió no és.

Reencantaments I Anna Borràs

La majoria de les peces seleccionades són objectes quotidians sense un valor monetari ni museogràfic definit, com és el cas de la peça que obre l’exposició d’Aymara Arreaza i Lorena Bou: un chinchorro. Un objecte vestit de xarxa i cordes per tenir-lo, penjar-lo i utilitzar-lo a les cases. Una peça que s’ha recuperat del magatzem del museu i que Aymara Arreaza i Lorena Bou recuperen per gronxar-s’hi, atribuint a l’objecte tants usos i interpretacions com persones vinguin.

Nikki Luna, una de les artistes de l’exposició, presenta un seguit de joies Filipines per reivindicar les injustícies que les nenes i les dones filipines experimenten dins i fora del seu país. Accessoris que van ser cremats pels colonitzadors europeus per obtenir or, bronze i plata. Nikki Luna pretén recobrar l’essència d’aquestes peces a partir de la idea: “We build your empire”.

Tot i ser una exposició amb una idea conjunta, manté l’essència de cada autora. Un bon exemple és la peça de Regina Miguel: el tradicional traje de vistas de La Alberca. Un vestit que es guarnia amb un excés d’accessoris pagans i religiosos que servia per establir una idea sobre les dones en l’Espanya del Barroc. Regina Miguel proposa una interpretació més crua, freda i menys ornamentada d’aquesta peça i ho fa acompanyant l’obra d’una peça audiovisual i una peça sonora.

Aquestes són només algunes de les reinterpretacions que ofereix l’exposició, cadascuna amb la seva personalitat artística, cultural, històrica i reflexiva. Reencantades. Artistes dins les col·leccions etnològiques planteja una idea que comprèn nou mirades diferents i que posa en valor objectes, cultures i històries des de la reencarnació d’objectes morts.

L’exposició es pot visitar al Museu Etnològic i de Cultures del Món fins al 29 de setembre de 2024. Una visita de breu durada però de complexa reflexió. Més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació