Joves becats per la Fundació Güell exposen al Palau Güell

Del 29 d’octubre al 23 de gener, el Palau Güell acollirà les creacions de les beques d’arts visuals 2019 i 2020 de la Fundació Güell

Eusebi Güell i Bacigalupi fou un gran mecenes de les arts catalanes, el seu propi habitatge familiar, el reconegut Palau Güell, va ser, durant molts anys, un escenari destacat de la vida social i cultural de Barcelona i un espai privilegiat per mostrar i promocionar l’obra dels joves artistes emergents del país. Els seus descendents, Mercè i Juan Antonio Güell i López, van saber mantenir la vinculació de la família Güell amb les arts. El 1945, la seva filla va cedir el Palau Güell a la Diputació de Barcelona amb la condició que fos destinat a alguna finalitat cultural, científica o artística; i el seu fill va ser l’artífex de la Fundació Privada Güell, constituïda el 1957 per protegir i promocionar joves artistes de les terres catalanes.

Obra d’Aldo Urbano, becat en arts visuals per la Fundació Güell el 2020.

Des del 2014, gràcies a un acord de col·laboració amb la Diputació de Barcelona, el Palau Güell ha recuperat la seva funció d’aparador dels artistes emergents del país; anualment acull les obres creades pels joves artistes becats de la Fundació Güell que, des del 1979, ja ha acompanyat a més d’un centenar de creadors. D’aquesta manera, les noves obres d’art visual, peces musicals i estudis en el camp de l’art es mostren en un espai singular com el Palau Güell alhora que es dinamitza la seva activitat sociocultural.

Malauradament, la pandèmia va impedir que els guanyadors de les beques 2019 hi mostressin les seves obres, i ara que la situació ha començat a normalitzar-se, el Palau Güell les acollirà juntament amb les creacions resultants de les beques 2020. Així doncs, del 29 d’octubre al 31 de gener, es podran visitar al Palau Güell les noves creacions d’arts visuals dels becats del 2019 i el 2020.  

Concretament, del 29 d’octubre al 21 de novembre, l’edifici monumental concebut pel cèlebre arquitecte Antoni Gaudí acollirà, a la seva carbonera, l’exposició “Dispositius per a un escenari tolit”, d’Helena Vinent, becada en arts visuals del 2019; i del 26 de novembre al 23 de gener, serà el torn de la mostra de còmic “Un bosque cuyo incendio se ha extinguido”, d’Aldo Urbano Pérez, becat en arts visuals del 2020.

Helena Vinent, becada en arts visuals per la Fundació Güell el 2019.

La proposta de Vinent, graduada en Arts Aplicades a l’Escultura per l’Escola Llotja i en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, i Màster en Estudis Culturals i Arts Visuals per la Universitat Miguel Hernández d’Elx, consisteix en una instal·lació audiovisual i escultòrica, amb música de Carles Esteban, que reflexiona sobre la construcció de la pròpia identitat des d’un cos assignat com a discapacitat, abordant la idea de la construcció humana i posthumana des del posicionament de l’artista com a persona sorda i de la seva dependència d’instruments no biològics per a la comunicació oral, com ara les pròtesis auditives i els subtítols.

Per altra banda, Urbano Pérez consolida la seva trajectòria artística amb aquesta exposició sobre el seu còmic Un bosque cuyo incendio se ha extinguido, creat el 2016 gràcies a la beca d’Edició de la Sala d’Art Jove. Actualment resident a l’Hangar de Barcelona, el 2018 l’artista ja va rebre el Premi GAC a l’Artista Emergent i, des d’aleshores, ha mostrat el seu treball en espais com Bombon Projects (2020) i la galeria etHALL (2018), a més de col·laborar en exposicions com “Tallers compartits” (Fundació Miró, 2021), el programa “Composicions” del Barcelona Gallery Weekend o “Assumpte: una forta intuïció” (MNAC, 2018).

Guillem Tarragó Valver, becat en el camp d’estudis de l’art per la Fundació Güell el 2019.

Pel que fa a la resta de becats de la Fundació Güell, en el camp dels estudis de l’art trobem Guillem Tarragó Valverde, doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, que va guanyar la beca del 2019 amb un estudi sobre «L’impacte del noucentisme en la historiografia de l’art», i la investigadora i doctoranda Vera Renau, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de València i membre del Grup de Recerca en Història de l’Art i Disseny Contemporanis (GRACMON), que va guanyar la beca del 2020 amb el treball de recerca «El paper de les dones al sistema artístic de la modernitat a Barcelona (1888 – 1939): trajectòria professional, mediació i estratègies de notorietat».

Vera Renau, becada en el camp d’estudis de l’art per la Fundació Güell el 2020.

En el camp de la música, la beca del 2019 va recaure en el violoncel·lista Roger Morelló Ros, format al Conservatori Professional de Música de Vila-seca i que el 2018 va finalitzar un màster amb la cel·lista alemanya Maria Kliegel a la Universitat de Música de Colònia, amb qui va continuar formant-se gràcies, en part, a la beca de la Fundació Güell.

La beca del 2020 també va recaure en una violoncel·lista, Mariona Camats, que, des del 2019, després de formar-se amb Anna Mora, Lluís Claret i Julius Berger –aquest darrer al Leopold Mozart Zentrum de la Universitat d’Augsburg–, ha estat artista resident a la Queen Elisabeth Music Chapel sota el mestratge de Gary Hoffman. La beca Güell li ha permès compaginar els estudis amb Hoffman, amb el màster d’interpretació musical al Koninklijk Conservatorium Brussel de Bèlgica sota el mestratge de Jeroen Reuling.

Els violoncel·listes Roger Morelló Ros i Mariona Camats, becats en música per la Fundació Güell el 2019 i el 2020.

Si voleu més informació sobre els becats de la Fundació Güell o sobre les exposicions d’arts visuals que el Palau Güell acollirà en el marc d’aquestes beques, podeu consultar l’apartat d’exposicions de la web del Palau Güell.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació