Els guanyadors del Premi de Fotografia 2023 de la Fundació Vila Casas

Carme Casulá s’ha endut el primer premi amb ‘Al Natural_Jungfraujoch’ i Joan-Ramon Manchado el segon amb ‘Vianants’

La Fundació Vila Casas acaba de presentar els guanyadors del Premi de Fotografia 2023. El primer premi (dotat amb 6.000 € i una exposició monogràfica al Museu Can Framis l’any 2024) ha estat per Carma Casulá (Barcelona, 1966), amb la fotografia Al Natural_Jungfraujoch de les galeries construïdes sota una de les glaceres més antigues d’Europa, als Alps suïssos. Forma part de la seva sèrie «Al Natural» (2019), on fa un crítica al «turisme de natura» que intervé espais naturals protegits per fer-los consumibles pel turisme.

Natural_Jungfraujoch. Carma Casulá
Natural_Jungfraujoch. Carma Casulá

El segon premi (dotat amb 3.000 €) se l’ha endut Joan-Ramon Manchado (Valls, 1967) per la fotografia Vianants (2023) on s’hi veuen dues persones amb qui ell mateix s’ha creuat al carrer. Amb les seves fotografies busca capturar una dimensió de les persones «difícil de copsar a ull nu», però possible en fer-ho pausadament i en diferit en una fotografia. Per Manchado, el que contribueix a «simplificar i alliberar del seu context» les imatges és «la monocromia i la pèrdua de definició que es produeix durant el procés de revelatge». D’aquesta manera, les desconegudes se li manifesten «d’una manera inequívocament transcendental».

Vianants. Joan-Ramon Manchado
Vianants. Joan-Ramon Manchado

Aquesta edició s’ha tancat amb un rècord de participació de 471 inscripcions i el jurat (format per Natàlia Chocarro, Sophie Köhler, Antonio Sagnier, Àlex Susanna, Laura Terré i Antoni Vila Casas) ha seleccionat els següents 33 artistes com a finalistes: Nora Ancarola, Samuel Aranda, Marc Ávila Català, Juan Baraja, Quim Boix, Andrés Cañal, Maite Caramés, Carma Casulá, Salvi Danés, Ana DMatos, Beatriz Dubois, Michael Dunev, Alba Duque, Ingrid Ferrer Homs, Rosa Gabriela, Eugeni Gay Marín, Lucía Gorostegui, Ramon Guimarães, Anna Ill, Joan-Ramon Manchado, Xavier Manrique, Gemma Miralda, Santos Montes, Myriam Negre, Jaume Parera, Alberto Polo, Lluc Queralt, Kati Riquelme, David Salcedo, Rubèn Tresserras, Blanca Viñas, Clàudia Vives-Fierro i Román Yñán.

Totes les seves obres es podran veure en una exposició al Palau Solterra de Torroella de Montgrí entre el 29 d’abril i el 18 de juny juntament amb l’exposició Francesc Català-Roca: Homenots & Homenets que celebra el vessant retratista del reconegut fotògraf amb motiu del seu centenari. La mostra dedicada a Català-Roca conté una sèrie de cinquanta-vuit retrats fets entre el 1949 i el 1975, més el seu cèlebre autoretrat. Un conjunt singular, únic, que Català-Roca va regalar a Joan Uriach i Tey i que anys més tard, el seu fill, Joan Uriach i Marsal, en va fer donació al seu amic Antoni Vila Casas.

El conjunt s’ha titulat com a «Homenots», com a homenatge a la cèlebre obre de Josep Pla, amb qui Català-Roca va compartir l’autoria de guies i llibres. Pla va titular així les seixanta semblances de personatges del seu temps -majoritàriament escriptors, artistes o polítics- redactades entre el 1958 i el 1974. Com a complement d’aquesta galeria de gent rellevant, l’exposició també mostra una quinzena de retrats de nens treballadors, els «Homenets»: reflex d’una Espanya empobrida i enfosquida per la Dictadura.

Per a la Fundació Vila Casas, la cita amb els Premis de Pintura, Escultura i Fotografia –que se celebren anualment i de manera rotativa– ha esdevingut una de les fites més significatives per tal com li permet fomentar la creació, reconèixer el talent emergent, valorar el context artístic actual i enfortir el teixit creatiu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació