El general Moragues, l’heroi oblidat

Els dies 28 i 29 de març, el Born Centre Cultural ha programat diversos actes i activitats per commemorar l’any dedicat al general Moragues. Parlem amb Quim Torra, el director del Centre Cultural perquè ens expliqui més dades sobre les activitats entorn a l’homenatge.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

Els dies 28 i 29 de març, el Born Centre Cultural ha programat diversos actes i activitats per commemorar l’any dedicat al general Moragues, un dels herois oblidats de la història catalana. Parlem amb Quim Torra, el director del Centre Cultural perquè ens expliqui qui era Moragues i quines activitats s’han programat per commemorar aquesta figura. 

Quim Torra, director del Born CC | Foto: Tatiana Pagà

El general Moragues és un personatge que sovint ha quedat a l’ombra. “Actualment només gent molt concreta sap de l’existència del general. Als llocs on Moragues va néixer o va viure encara hi ha un cert record. Durant la Renaixença la gent en tenia una idea general de qui era degut al poema d’Àngel Guimerà “Lo cap del general Moragues”, però va quedar molt circumscrit al poema. Avui en dia, continua sent, com s’ha dit molts cops, un heroi oblidat igual que molts altres personatges de 1714. Per exemple, amb la guerra de Successió, ha passat que fins que no s’ha publicat la novel·la Victus, d’Albert Sánchez Piñol, poca gent sabia qui era el general Villarroel”, explica Torra.

Moragues va ser el general de la Seu d’Urgell encarregat de la defensa de Castellciutat, una plaça molt important, perquè donava pas als Pirineus i Andorra. Va ser un general de batalla i va arribar al màxim grau possible de les forces catalanes. Segons Torra, “Moragues era, d’alguna manera, el Villarroel de l’exterior de Barcelona, per això volem posar l’accent al període quan en Moragues era viu, perquè no només es parli de la seva mort.”

“Els fets de 1714 van arribar al Born per quedar-s’hi. I és cert que el Tricentenari ha ajudat a aixecar la memòria d’alguns personatges dels quals hi havia un gran desconeixement, per això és important fer un recorregut per la nostra història. A part d’aquesta jornada d’activitats dedicades al general Moraques, aquest estiu també es recordaran els fets que van succeir durant la caiguda de Mallorca l’estiu de 1715, que és quan Moragues va ser traït i capturat”, comenta Torra. Des que va obrir portes, l’any passat, el Born CC intenta ser un punt de trobada entre la història i la cultura catalanes. Part de la seva missió és difondre la història del país sense ser un espai academicista i reservat per als pocs, sinó un espai popular on tothom hi trobi el que busca, ja siguin dades específiques com entreteniment educatiu.

Les activitats començaran dissabte amb l’ofrena al monument al general Moragues del Pla de Palau. Durant aquesta jornada a les 18h hi haurà un espectacle infantil, K.O.L 1714, adreçat als nens i adults. El plat fort serà diumenge 29: durant el matí hi haurà activitats de recreació històrica per part de les associacions culturals Miquelets de Catalunya. A les 18h se celebrarà una conferència-col·loqui amb l’escriptor Albert Sánchez Piñol i l’historiador Antoni Muñoz. S’espera que tots dos convidats aportin noves dades sobre el general. Aquest acte serà precedit per la visualització del documental El general Moragues, l’heroi oblidat. Durant aquestes dates s’exposarà una mona de mida real d’un Miquelet cuinada al Museu de la Xocolata i un gegant en honor al general Moragues de Sant Hilari.

Per obtenir més informació feu clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació