El primer triatló de les arts

Núvol us proposa una jornada cultural per descobrir tres dones extraordinàries: la fotògrafa Mey Rahola, l'escriptora Xènia Dyakonova i la dramaturga Martyna Majok.

Diumenge 5 de març, des de Núvol us convidem al primer triatló de les arts . Si un triatló consisteix a nedar, córrer i anar en bicicleta, aquí us proposem de fer tres activitats culturals en un dia. L’eix d’aquest primer triatló, que celebrem pocs dies abans del Dia de la Dona, seran tres dones extraordinàries.

La jornada començarà a les 11h al Museu Nacional de Catalunya, on Joan Burdeus ens farà una breu visita als absis del romànic. Tot seguit visitarem l’exposició temporal dedicada a Mey Rahola (Lleó, 1897-Vaucresson, 1959), una de les primeres dones en fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. El seu besnet, Lluís Bertran Xirau, que l’ha rescatat de l’oblit i ha co-comissariat aquesta exposició, ens parlarà del llegat d’una fotògrafa que va veure estroncada la seva carrera per la guerra civil, però que mai va deixar l’ofici. En Lluís pot explicar com ningú la vida de la seva besàvia, il·luminant l’obra amb interioritats de la història familiar.

Al migdia dinarem i després tot fent el cafè continuarem el triatló amb un club de lectura amb Xènia Dyakonova. Nascuda a Sant Petersburg l’any 1985, la Xènia ha publicat El conte de l’alfabet (L’Avenç, 2022), un recull de trenta-tres escrits autobiogràfics i erudits que ressegueixen l’alfabet ciríl·lic. Traduint una sèrie de conceptes i expressions de la llengua russa, trasllada al nostre món la complexitat d’una cultura avui injustament condemnada i cancel·lada pels excessos de la guerra d’Ucraïna. Poeta i traductora, Dyakonova s’erigeix en un torsimany entre dos mons, una traductora cultural capaç de fer entendre als catalans la fondària de l’ànima russa. Als que us apunteu al triatló us farem arribar a casa un exemplar d’aquest llibre, que ha guanyat el premi Homo fabra de Núvol.

Xenia Dyakonova | Foto: Laia Serch
Xenia Dyakonova | Foto: Laia Serch

El triatló culmina a la Sala Villarroel a les 17.30h, on veurem l’obra El cost de la vida, de la dramaturga nord-americana d’origen polonès Martyna Majok, una peça interpretada per Julio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova sota la direcció de Pau Carrió. El cost de la vida (Premi Pulitzer 2018) és una obra original, honesta i divertida, que explora la nostra necessitat de connectar i ser estimats per sobre de qualsevol diferència.

El triatló s’acabarà a les 19h, una hora prudent pels que vingueu de fora de Barcelona.

Si teniu algun dubte o voleu fer qualsevol pregunta abans de fer la reserva, escriviu un correu a [email protected]. El triatló té un preu de 60 euros i inclou la visita guiada al museu, el dinar, un exemplar d’El conte de l’alfabet, de Xènia Dyakonova i l’entrada per a El cost de la vida a la Sala Villarroel. Us hi apunteu? Hi ha places limitades. Pots reservar un lloc al teu primer triatló de les arts en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació