Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Laura Borràs ho peta al Palau March

Laura Borràs és una tuitejadora hiperactiva. Confesso que vaig anar al Palau March amb una certa curiositat per veure en acció i descobrir d'una vegada com s'ho fa aquesta dona infatigable per tuitejar en directe les conferències que imparteix o retransmetre els actes en què ella mateixa participa.

Ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Laura Borràs, van presentar en roda de premsa al Palau March el nou portal de la ILC, lletrescatalanes.cat. Ho hauria pogut seguir per Twitter, perquè la Laura Borràs és una tuitejadora hiperactiva. Confesso que vaig anar al Palau March amb una certa curiositat per veure en acció i descobrir d’una vegada com s’ho fa aquesta dona infatigable per tuitejar en directe les conferències que imparteix o retransmetre els actes en què ella mateixa participa.

La conselleria va convocar la premsa al Palau March i va decidir celebrar la roda en una sala del primer pis, comptant que en aquestes dates nadalenques hi seríem pocs mitjans, però l’expectació generada pel nou portal era tan gran que la Laura Borràs ahir ho va petar i molts companys de la premsa van haver de seguir la conferència drets. Jo vaig poder seure i concentrar-me en les mans de Laura Borràs.

El conseller Mascarell va obrir foc amb una frase contundent: “Amb aquest portal passem de la prehistòria a la modernitat”. En aquell moment Laura Borràs no tenia cap smartphone a la mà, però els ulls li brillaven i les puntes dels dits li ballaven sobre la taula mentre el compte de twitter @lletres de la ILC recollia la frase de Mascarell de manera instantània. Davant d’aquesta prodigiosa prestidigitació telemàtica sobtava veure que la majoria de periodistes encara van pel món amb l’empatia que et donen boli i llibreta.

Laura Borràs, nomenada encara no fa un any per dirigir la ILC, no va escatimar elogis al seu equip tècnic, que ha fet pinya i s’ha abocat en aquest projecte de manera intensiva durant els últims sis mesos. Borràs ens va fer una visita guiada pel nou portal de la ILC, que es postula com a eina de referència en l’àmbit de la literatura catalana. Incorpora la base de dades d’escriptors clàssics i contemporanis en llengua catalana, que s’anirà actualitzant de manera permanent, així com informació sobre diferents agents del sector del llibre, com poden ser editorials i llibreries.

El portal lletrescatalanes.cat  aprofita el cabal d’informació de què ja disposava la Institució de les Lletres Catalanes, però a partir d’ara permet també prestar un servei als escriptors que no tenen pàgina web o bé no la tenen actualitzada per tal d’allotjar el recull de la seva biografia i trajectòria literària.

El portal aposta per la integració global de la ILC en l’ús de les noves tecnologies per a la promoció, difusió i recepció i estudi de la literatura catalana. Permet reproduir i compartir qualsevol tipus d’arxiu multimèdia: vídeos, àudios, galeries d’imatges, animacions, mediateca, etc.  Amb un disseny i continguts renovats, el web incorpora noves funcionalitats relacionades amb les xarxes socials per tal de fomentar la participació dels usuaris. S’han creat passarel·les per connectar el portal amb diverses aplicacions 2.0 ja existents (Picassa, Facebook, Twitter, Youtube).

El directori Qui és qui és el servei que va suscitar més preguntes. Un company de la premsa va preguntar si s’havia contemplat d’incloure-hi autors catalans d’expressió castellana. Tant Borràs com Mascarell van mostrar-se tímidament receptius a la possibilitat de crear un espai a aquests autors, i van reconèixer que el directori Qui és qui ja inclou aquells autors catalans d’expressió castellana que hagin publicat alguna obra en català. En qualsevol cas, seria un precedent important, i caldria inscriure’l en un debat més ampli, que es podria plantejar amb una doble pregunta: Creieu que els autors catalans d’expressió castellana formen part de les lletres catalanes? I en cas negatiu, creieu que tenen el mateix dret a rebre premis i ajuts públics de la Generalitat?

Estarem pendents del Twitter.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació