Coral Cantiga: 50 anys

Avui la Coral Cantiga celebra els 50 anys amb Guinovart al Festival Grec. El seu director actual, Josep Prats, ens fa un recorregut històric per aquest mig segle de cant coral.

 El mes de setembre de l’any 1961, a Lluïsos de Gràcia,  Leo Massó -amb uns quants amics i socis del casal- va fundar la coral Cantiga. La idea sorgia a partir d’una capella de veus masculines que aleshores hi havia al casal. Leo Massó havia tingut l’oportunitat de conèixer de prop i compartir en una gira l’experiència de la coral Sant Jordi amb l’Oriol Martorell, i a partir d’aquest fet i amb la idea de seguir-ne el plantejament, va decidir crear un cor mixt amb una filosofia similar. El dia de santa Cecília de 1961 feien la primera audició (tres cançons) a Lluïsos de Gràcia, i un any més tard, el 22 de novembre del 1962, també dia de santa Cecília, el seu primer concert complet al mateix casal.

Des d’aleshores s’han fet quasi un miler de concerts (a Catalunya, a la resta de l’ estat i a molts països d’Europa) i s’han cantat centenars d’obres a capella i moltes de les grans obres simfonicocorals de totes les èpoques i estils (populars, acadèmiques, oratoris, col·laboracions amb cantants, muntatges poèticmusicals) a les primeres sales i festivals del país (Palau de la Música Catalana, Auditori) i en importants festivals i temporades d’aquesta ciutat (Setmana de Música Religiosa, Festival de Música Antiga, Euroconcert, Ibercàmera, Festival Grec, etc.). També ha actuat al Palau de la Música de València, al Festival de Música Religiosa de Cuenca, a l’Auditorio Nacional de Música de Madrid i en diversos festivals internacionals (Autun, Loughborough, Flandes…).

El cor també ha realitzat diversos enregistraments en CD, i emissions per ràdio o televisió (Catalunya Música, RNE, TVC, TVE); i ha mantingut sempre una dilatada activitat, extensa i intensa, dirigida pels quatre titulars de la formació (Leo Massó, Oriol Ponsa, Edmon Colomer i Josep Prats) i, puntualment, per d’altres directors convidats (com per exemple Oriol Martorell, Salvador Mas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, Manel Valdivieso, Laszlo Heltay, Johann Duijck, Marcos Leite, Trevor Pinnock, Néstor Andrenacci, Dan-Olof Stenlund…). En aquest recorregut ha tingut l’oportunitat de treballar, entre d’altres, amb l’orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’English Chamber Orquestra, l’orquestra Nacional de Cambra d’Andorra i l’orquestra de Cambra Terrassa 48.

Entre les seves produccions dels últims anys cal destacar tres espectacles poèticmusicals sobre textos de Rainer Maria Rilke, Federico García Lorca i diversos poetes catalans (Ausias March, Jacint Verdaguer, Josep Carner i Salvador Espriu). També ha col·laborat amb Maria del Mar Bonet en diversos concerts i en l’enregistrament del seu disc Amic, Amat (2004) .

Altres obres intepretades són: Rèquiem  de Mozart, Fauré, Verdi i Brahms, Segona Simfonia i Das Klagende Lied de Mahler, Gloria de Poulenc, Improperia de Mompou, Le Roi David de Honneger,  War Requiem  i Saint Nicholas de Britten, Psalms de David de Penderecki,  Novena simfonia i Missa en do major de Beethoven, Les estacions, Theresianmesse i La creació de Haydn, El Messies i Dettingen Te Deum de Haende, Missa en do menor i Missa de la Coronació de Mozart , Petite Messe Solennelle de Rossini, Funeral Music for Queen Mary de Purcell,  Totentanz de Distler ,Passió segons Sant Joan, Magnificat i Oratori de Nadal de Bach,  La Sestina de C.Monteverdi, Les cançons d’Ariadna de B. Vivancos.

En el pensament de la coral Cantiga sempre s’ha tingut en compte l’aportació pedagògica del cant coral en la formació integral de les persones; aquesta convicció ha fet que mica en mica s’hagin anat formant altres col·lectius corals al mateix casal gracienc, amb la intenció d’estructurar una escola coral que cobrís les diferents edats i necessitats dels cantaires.

D’aquesta manera es van fundar successivament el cor infantil El Virolet (1965), el cor juvenil Sinera (1968) i els cors d’adults Vent del Nord (1985) i La Fuga (1999). Tot aquest col·lectiu aplega actualment uns 350 cantaires, i una vintena de directors, pianistes, professors de cant i monitors que hi donen suport tècnic i artístic.

La projecció de la coral Cantiga en el medi coral, musical i cívic català ha volgut ser exigent en la qualitat, prolífic en la diversitat dels seus continguts i compromès amb la realitat del nostre país, tant de l’entitat com del barri que els acull (l’escola coral es va fundar pensant en la gent del barri), com en l’àmbit cultural català (encàrrecs i estrenes de noves composicions, noves propostes musicals, etc. Tot això amb la màxima exigència tècnica i musical que la nostra realitat ens permet).

Per a la celebració d’aquest 50è aniversari s’han programat diverses activitats: exposicions fotogràfiques, cartells i programes, celebracions amb els excantaires, publicacions, estadístiques, una gira, etc… i sobretot concerts de referència que es faran durant l’any 2012: per un cantó el Requiem Alemany de J. Brahms (versió per piano a 4 mans, solistes i cor) que proposarem al Cicle Coral de l’Auditori, La tonalitat de l’Infinit, cantata poèticmusical de Feliu Gasull i Enric Casasses que es va estrenar a l’Auditori l’any 2001 en la programació del programa Cantània de L’Auditori-Educa, però que es proposarà -en una nova versió revisada per a cor de veus mixtes, conjunt instrumental i actors- a diversos festivals d’estiu, entre els quals el Grec 2012.  I per tancar la commemoració -com a concert de clausura- una producció conjunta amb l’orquestra de Cambra Terrassa 48 que inclou el Salm 42 de F. Mendelssohn i la Missa en do menor de W. A. Mozart, que esperem poder presentar al Palau de la Música Catalana el mes de novembre del 2012.

Estem segurs que tots aquests actes i concerts seran un fidel reflex del que han estat els 50 anys d’història de la coral Cantiga, i que serviran per projectar-se en el futur amb renovades energies, amb nous cantaires, directors i projectes.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació