Torna el Festival Munt de Mots de narració oral

Rubén Martínez Santana és el fundador i director del Festival de Narració Oral Munt de Mots que arrenca la setmana vinent a Barcelona amb un ampli ventall d'espectacles, tallers i activitats.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Rubén Martínez Santana és el fundador i director del Festival de Narració Oral Munt de Mots que arrenca la setmana vinent a Barcelona amb un ampli ventall d’espectacles, tallers i activitats.

Nascut a Veneçuela, la fascinació de Ruben Martínez Santana per la narració oral ja li ve de petit. “La meva mare era profesora de literatura, una gran lectora, i sempre ens llegia contes. A casa hi havia llibres, però tampoc no tinc records romàntics de la meva mare explicant-nos contes”. Va començar a escriure de ben petit. També componia i feia titelles a casa. Als anys vuitanta, quan va entrar a la Escuela de Comunicación de la Universidad Central de Venezuela, a Caracas, va començar a explicar contes per primera vegada. “A la facultat vam fer un diari mural i hi publicàvem contes. Aleshores era molt difícil publicar un llibre. De manera que vaig decidir publicar els meus contes a l’aire. En lloc de llegir-los en veu alta, els ‘deia’. Jo ja havia fet titelles a casa i no em resultava estrany. Això sí. Eren contes per a adults i explicats a adults.” Les sessions se celebraven al migdia, coincidint amb el canvi de torn entre els estudiants de matí i de tarda, sota un arbre gigantesc que anomenaven ‘tierra de nadie’.

Fa onze anys Rubén es va plantejar de deixar Caracas i buscar un lloc on pogués viure del seu talent d’explicar contes. “Vaig arribar a Barcelona sense saber gens de català. De fet, no sabia ni que el català existís. En part vaig escollir Barcelona perquè a Caracas havia vist espectacles de La Fura dels Baus, de Comediants i d’Els Joglars que m’havien fascinat. Quan vaig arribar a Barcelona vaig anar trucant a diferents bandes. Va costar, però de mica en mica es van anar obrint portes, a Biblioteques de Barcelona, al Pati Llimona, on actualment imparteixo cursos de narració oral”.

Amb pocs anys la narració oral ha anat agafant momentum a Barcelona. “Aquí ja hi havia espais de narració i se’n van anar obrint de nous. No hi ha pròpiament un moviment amb un líder o una declaració d’intencions”, diu Rubén Martínez Santana. “Cadascú ho entén i ho fa a la seva manera. Hi ha gent diferent fent coses diferents: tens per una banda l’Associació de Narradors i Narradores, que promou la narració oral. Tenim també La casa de los cuentos, amb Numancia Rojas, que fa tallers. Després comptem amb la complicitat de centres cívics i biblioteques que programen moltes activitats”.

Martínez Santana acaba de tornar d’un festival a Bucaramanga (Colòmbia), on és normal que un narrador expliqui contes en un teatre davant de tres mil persones. “Aquí encara no hem arribat a aquest punt. Un dels objectius del Festival Munt de Mots és justament entrar als teatres, un espai natural per a la narració, que no deixa de ser un acte artístic de comunicació, amb el seu poder de suggerir”). Els contes també són un art escènic i els teatres són espais naturals per a la narració oral”, diu Martínez Santana.

Què diferencia un narrador oral d’un monologuista o un standup comedian? Martínez Santana ho té molt clar. “L’eficàcia d’un monologuista es mesura per la seva capacitat de fer riure, com més millor i a vegades és esclau de l’acudit fàcil. Un contacontes no té com a primer objectiu fer riure la gent. Pot fer riure els que l’escolten, però també pot fer plorar. La matèria prima del monologuista és l’acudit, que és un element eminentment oral, però la matèria prima dels narradors és el conte. Procurem remoure l’interior de les persones, emocionar, tocar l’altre per dins.”

La setmana que ve arrenca la tercera edició del Festival Munt de Mots. Rubén Martínez recorda que al principi quan va plantejar la possibilitat de celebrar un festival als primers anys de ser aquí, la gent l’escoltava però encara no s’havia arribat a l’efervescència actual perquè la cosa quallés. “Aquest festival no és només cosa meva, sinó la conseqüència d’un munt de coses que fem molta gent. La gràcia de la narració oral és que és anònima i involucra un munt de persones. L’any 2010 ja vam començar amb 97 activitats i 54 narradors… Una barbaritat. I va funcionar, la gent es va mobilitzar, les institucions van veure que hi havia interès, cosa que nosaltres ja feia temps que havíem comprovat en petits espais”.

La tercera edició del Festival Munt de Mots s’ha obert a la ciutat i les funcions se celebren en diferents escenaris, en bars, museus, teatres, biblioteques, llibreries, al Centre Tradicionàrius.  Hi ha espectacles de pagament, a l’Almazen, el Tantarantana i el Harlem jazz Club, però el festival és 99% gratis. Enguany hi ha dos convidats internacionals: la veneçolana Linsabel Noguera i la narradora de Costa Rica Mercedes Castro.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació