SIRGA, noves músiques a les Terres de l’Ebre

S’escalfen els motors del que promet ser un dels esdeveniments musicals de l’estiu. Sirga/Músiques de recerca i patrimoni, posarà la localitat de Flix a l’epicentre de la creació sonora contemporània.

S’escalfen els motors del que promet ser un dels esdeveniments musicals de l’estiu. Entre el 7 i 20 de juliol, Sirga/Músiques de recerca i patrimoni, posarà la localitat de Flix a l’epicentre de la creació sonora contemporània en un festival que aglutinarà difusió, interpretació i formació, amb un cartell d’alt interès i impulsat per l’artista sonor Joan Bagés.  

Com sona el sud? A primer cop d’ull ens apareix massa vast, un pèl abstracte, tendim a abandonar-nos a l’estilisme sinestèsic que ens pinta els ulls de tons terrosos, i una olor càlida. El sud és daurat, el sud és bonança, passeig i tot baixada. Però si esvaïm el baf de tot l’exotisme malèvol, que hi queda a les oïdes de molts prohoms de la capital? Silenci. Afortunadament, el sud es reivindica, alça la veu, i es fa escoltar.

El proper mes de juliol, en les seves dues setmanes centrals (del 7 al 20 de juliol), la localitat de Flix es convertirà en l’epicentre musical i cultural del país gràcies a SIRGA/Músiques de recerca i patrimoni, un festival musical internacional impulsat per l’empenta dels seus mateixos ciutadans, no només disposats a treballar per a contribuir a enriquir el teixit cultural del nostre país, sinó també orgullosos de fer-ho al seu poble i situar-lo al mapa de la intel·lectualitat i de l’avantguarda contemporània com es mereix.

Sirga serà molt més que un festival: es planteja com un autèntic caldo de cultiu de la creació musical i l’experimentació sonora. L’objectiu del certamen serà potenciar la creació sonora i musical entesa com a instrument de progrés individual i col·lectiu, alhora que serveix d’altaveu i plataforma de difusió nacional i internacional dels nostres creadors i intèrprets. És aquest vessant el que converteix aquest festival en un diàleg viu, dinàmic i fructífer entre el localisme i la universalitat, entre els nous horitzons o els vasos comunicants de l’exterior i el nostre patrimoni creatiu. Els seus organitzadors, per tant, són fidels a la màxima que no hi ha eina més potent de dinamització d’un territori que la recerca i l’intercanvi del saber, una autèntica economia del coneixement aplicada a la música i la creació contemporània. La vila sencera viurà una immersió cultural. Els racons més significatius de Flix, com el Castell, la Plaça Major, l’Església, la Plaça de la Música, el Molí o el Refugi, seran els diversos escenaris on es desenvoluparà un esdeveniment que els seus impulsors han dotat d’una programació rica i eclèctica que no deixarà indiferent a ningú. Música contemporània instrumental, free-Jazz, músiques electroacústiques i experimentació… un autèntic magma de sonoritats que, com s’ha dit, va més enllà de l’ortodox format de “concert”: Sirga planteja les actuacions de música en viu com un element indestriable del seu vessant pedagògic, investigador i de formació. Podreu consultar les novetats i la programació al blog i al facebook de SIRGA.

Pel que fa a les actuacions, el festival comptarà amb una nodrida representació d’artistes nacionals i internacionals, com Pina Napolitano (piano), Àlex Reviriego (contrabaix), Juan Jiménez i Joan Martí Frasquier (saxos), Antonio Moreno (percussió), Luís Fernández Castelló i Alejandro Castillo (clarinets), Marco Fusi (violí), i formacions com l’Associació de Músics de Flix, Morphosis Ensemble, Ensemble Interface, Alcôme, o Ums’n Jip. Tots plegats, amb uns programes d’altíssim interès i rellevància per a la reflexió contemporània, i que abastarà autors com Pierluigi Billone, Arnold Schönberg, Joan Bagés i Rubí, Marc Codina, Dimitri Kourliandski, Carlos de Castellarnau, Daniel Hugo Sprintz i Joan Magrané entre d’altres També cal esmentar la vocació pluridisciplinària del festival i els ponts que establirà, per exemple, cap al camp del videoart o les projeccions de mapping (al Castell), així com l’actuació del Festival Bouesia de polipoesia. Pel que fa al vessant formatiu, Sirga ha elaborat un potent programa d’activitats, que comprenen, per exemple, el curs de free-jazz, de dues setmanes que durada, que impartirà Marcel Bagés o les diverses Masterclass per part de Pierluigi Billone, Pina Napolitano o Mats Gustafsson, entre d’altres, entre el 12 i el 20 de juliol, així com una conferència sobre la Segona Escola de Viena i els nous hàbits d’escolta. Un altre element que converteix Sirga en un epicentre de creació és la campanya de call for works que ha engegat. Les obres presentades, creades especialment per al certamen, s’interpretaran o es visionaran en els diversos indrets del poble.

Tanmateix, és impossible parlar del festival Sirga sense fer esment a una de les seves ànimes i impulsor principal, l’artista sonor flixanco Joan Bagés. Bagés, que l’agost passat ja va impulsar amb èxit la Nit Electrosonora al Castell de Flix, té un llarg currículum i experiència en el camp de l’experimentació. Format a Barcelona i París, les seves creacions han sonat a diferents racons d’Europa i Amèrica. No es considera un compositor en el sentit tradicional del terme, ja que la seva obra és un autèntic projecte transversal i multidisciplinari, paral·lel al d’artista visual. En els darrers anys, el seu interès s’ha focalitzat en un fenomen sonor punter dins la creació contemporània, i que esperem que tingui un ampli ressò i presència dins el festival Sirga. Es tracta de la música acusmàtica. Filla de l’electroacústica, la música acusmàtica pren de l’estètica contemporània la destrucció de la dimensió auràtica de l’obra per lligar-la a la contingència i caducitat del moment. Dit altrament, la converteix en la seva pròpia performance. L’artista, doncs, es converteix en un director que, des de la taula de so, controla a consciència les dinàmiques de l’equip acústic, fent de l’espai un element més de l’obra. La font original del so (enregistrada prèviament) deixa de ser rellevant, el compositor la fa inidentificable a través del processament electrònic i la juxtaposició, creant així una sensació d’estranyesa que en definitiva és l’obra mateixa: s’ha modificat la manera d’escoltar. Tota expectativa del que puguem sentir no té cabuda perquè el cànon s’ha dissolt en una multiplicitat infinita de textures i morfologies musicals i metamusicals. Vist tot aquest projecte i qui hi ha darrere, és indubtable com d’engrescador es presenta, per tant, aquest festival. Sirga serà, sens dubte, una cita imprescindible per a tots aquells interessats en la creació sonora actual i, en definitiva, per a totes les ments inquietes que tinguin la necessitat d’estar al dia sobre què es cou a la punta de llança de l’art contemporani. Una cita que, amb tota seguretat, suposarà una autèntica sacsejada del panorama cultural del país i, naturalment, del territori que l’ha vist néixer, projectant la vila de Flix a la primera línia internacional.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació