Savall homenatja Llull

Catalunya Música oferirà en directe el concert de Jordi Savall i l’ensemble Hespèrion XXI per commemorar el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull.

Dissabte 28 a les 20h, Catalunya Música connecta amb el Saló del Tinell, a Barcelona, per donar el tret de sortida a l’Any Ramon Llull 2016, que commemora el 700 aniversari de la seva mort. Ho farà amb el concert dedicat a l’erudit medieval que oferiran Jordi Savall i l’ensemble Hespèrion XXI. A més, tot seguit ens oferirà un programa especial on repassarà aspectes de la vida i obra de Llull amb veus especialistes, conduït per Joan Vives i que podreu recuperar a través d’aquest enllaç després de la seva emissió.

Jordi Savall © David Ignaszewski

El dissabte 28 de novembre, a les 20.00, Catalunya Música connectarà amb el Saló del Tinell per oferir en directe el concert “Ramon Llull: temps de conquestes, de diàleg i de conhort”, que oferiran la Capella Reial de Catalunya i el conjunt Hespèrion XXI, dirigits per Jordi Savall, amb els actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas, recitadors. Es tracta del concert commemoratiu i inaugural de l’Any Llull 2016, que ha organitzat la Fundació Centre Internacional de Música Antiga (CIMA) dins del cicle “El so original” i que està emmarcat dins de la temporada de Música Antiga de L’Auditori. Gràcies als intercanvis que Catalunya Música té amb la Unió Europea de Radiodifusió, aquest concert també serà emès per la Radiotelevisió Sèrbia. Els comentaris de la transmissió els farà Joan Vives. Després de la transmissió del concert, a les 22 h, Catalunya Música oferirà un programa especial on Joan Vives conversarà amb el filòleg Francesc Tous i amb el musicòleg Romà Escalas, que glossarà la figura de Ramon Llulldes dels àmbits literari, musical i històric.

L’escriptor, filòsof, místic i missioner mallorquí Ramon Llull va ser un dels grans poetes de la Catalunya medieval. No sabem que ell fos músic, però estimava profundament l’art del cant i, com ens confirma l’il·lustre musicòleg Higini Anglès (en el seu magistral estudi “La música a Catalunya fins al segle XIII”), tot i que ell no escrivia cap tonada nova per als seus versos, sovint anotava en quina tonada volia que es cantés una poesia determinada. Així, doncs, en el concert del 28 de novembre, Jordi Savall, la Capella Reial de Catalunya i el conjunt Hespèrion XXI interpretaran aquestes tonades i també els planys i danses profanes citades a les obres de Ramon Llull, com també cançons de trobadors com Raimon de Miraval i les músiques religioses i espirituals més representatives del temps de l’erudit mallorquí, que, juntament amb les músiques orientals d’origen àrab o jueu, ens recordaran amb la seva emoció i bellesa, els moments més importants de la vida de l’escriptor i filòsof del segle XIII, com també els seus viatges i els fets històrics més rellevants de la seva època. A més, els actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas, entre peça i peça, recitaran fragments de les obres literàries de Ramon Llull.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació