El Fitag, una gran festa major del teatre amateur

El Fitag, però, no només és un aparador de propostes sinó que, segons el seu director artístic Martí Peraferrer, "és un motor d'intercanvi, diàleg i amistat entre companyies molt diverses". Una gran festa major del teatre amateur.

Aquesta setmana els carrers de la ciutat de Girona s’ompliran d’il·lusió, creativitat i noves aventures. A les acaballes de les vacances i abans que s’aixequi el teló del nou curs teatral, arriba la catorzena edició del Fitag, el festival internacional de teatre amateur de les comarques gironines. 

Fitag

Del 26 al 30 d’agost un total de 600 actors i actrius no professionals pujaran a l’escenari a presentar més de 40 espectacles nascuts de la il·lusió i les ganes de fer teatre. El Fitag, però, no només és un aparador de propostes sinó que, segons el seu director artístic Martí Peraferrer, “és un motor d’intercanvi, diàleg i amistat entre companyies molt diverses”. Una gran festa major del teatre amateur.

A més de ser un festival molt viu i participatiu on els ciutadans poden veure i fer teatre, el Fitag també pretén ser un pont d’integració entre les diferents cultures. Per aquest motiu, un dels objectius d’enguany és apropar-se a un dels grans absents de les nostres platees: els immigrants. “Hem volgut mirar enrere i veure a qui ens hem deixat. Els devíem aquesta lliçó d’humilitat”, diu Martí Peraferrer. Així doncs, els responsables de l’espectacle inaugural, Carícies de pedres i aigües, són la companyia Afrogironins, una entitat sense ànim de lucre que vol dinamitzar els joves nouvinguts perquè participin en la vida social i cultural de Girona. El muntatge, un drama poètic creat a partir d’improvisacions, també compta amb la col·laboració del Cor Àkan. “No sé si aconseguirem apropar-nos a aquest col·lectiu però de moment als assajos ja han vingut les seves famílies, així que potser hem començat a crear nou públic”, destaca Peraferrer.

El Fitag, però, també vol ser un motor d’intercanvi entre el teatre amateur de Girona i el d’altres ciutats i per aquest motiu només el 40% de les companyies convidades són de les comarques gironines. El 60% restant prové d’altres indrets de Catalunya i l’Estat Espanyol, i de països com Xile, Croàcia, Rússia, Israel o Bèlgica, entre d’altres. Aquest intercanvi de cultures també estarà present en diferents espectacles com per exemple Una mujer inquietante, una coproducció entre la companyia Pedres i sospirs de Girona i la directora argentina Graziella Sureda; La historia de una locura, una tragicomèdia creada pel col·lectiu d’actors i actrius de Lloret de Mar i la companyia russa Grotesque, i Metro, que unirà els figuerencs TQuatr i Maru-Jasp, d’Alcalá d’Henares.

A banda de les funcions al llarg del dia, els espectadors més nocturns podran gaudir del Fitag-Cabaret, un punt de trobada de caire més aviat festiu obert a companyies i públic. A més, el festival també compta amb el Petit Fitag, un espai per als més petits, el Fitag a El Galliner, on els alumnes d’aquesta escola de teatre podran ensenyar les seves propostes, i fins i tot un Microteatre al Museu del Cinema. De fet, el tema central de les sis peces, escrites per dramaturgs provinents de Barcelona, Madrid, Sevilla, Colòmbia i Veneçuela, serà el cine.

Martí Peraferrer, que ja fa deu anys que exerceix de director artístic del Fitag, confessa que un dels seus objectius és que la g esdevingui c i fer del festival una mena de Fira Tàrrega de teatre amateur. “Crec que tenim tots els ingredients per fer-ho, només és qüestió de voluntat política”, assegura. De fet, ja ha aconseguit crear una xarxa de municipis Fitag i algunes de les propostes s’exhibiran a Palamós, La Jonquera, Figueres, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Palafrugell. Tot i així, Peraferrer creu que l’etiqueta de teatre amateur segueix espantant i calen més lligams amb el sector professional. “M’agradaria veure actors professionals anant a veure teatre amateur, demostrant que estan amb ells i els donen suport. També que el Temporada Alta reconegués el Fitag com una masia i vingués a descobrir nous talents”, conclou.

Vídeo promocional

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació