El FeMAP exhaureix entrades

El concert del proper dia 20 d’agost a l’església de Sant Feliu de Sort, que tanca el cicle, arriba de la mà de Jordi Savall amb les entrades exhaurides. Però, abans, encara es podrà gaudir dels concerts de Laia Frigolé, María Elena Medina i Belisana Ruiz, i de l’Acadèmia del curs de música medieval del FeMAP.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El prestigiós Festival de Música Antiga dels Pirineus està en auge. El concert del proper dia 20 d’agost a l’església de Sant Feliu de Sort, que tanca el cicle, arriba de la mà de Jordi Savall amb les entrades exhaurides. Però, abans de la cita, que es repetirà en diferents indrets els dos dies anteriors, encara es podrà gaudir dels concerts de Laia Frigolé, María Elena Medina i Belisana Ruiz, així com els de l’Acadèmia del curs de música medieval del FeMAP.

El FeMAP és el festival de música antiga més important d’Europa, que abraça compositors des del segle XV fins al XIII. Es defineix com “una mostra itinerant que, en lloc d’exhibir peces d’art estàtiques, el que exhibeix són peces de naturalesa efímera que transcorren en el temps”. Allò que és remarcable, més enllà dels intèrprets que conflueixen a la mostra, és el tractament del patrimoni com a escenari musical, un conjunt d’esglésies romàniques úniques a Europa, que desperten una espiritualitat que ens transporta fins als orígens de la tradició cristiana a Catalunya i desprèn, alhora, una bellesa incomparable. No és casual que les esglésies que conformen el mapa concertístic del FeMAP estiguin a la muntanya. El Romànic és un art rural i els Pirineus són el bressol de la nostra història. Aquest cicle ha sabut aprofitar el patrimoni dels orígens de la nostra nació per convertir-los en auditoris privilegiats. A més, s’hi sumen altres espais excepcionals com santuaris, castells, museus, teatres municipals i ateneus als quals s’hi aposta perquè “hi aporten el seu sabor local”. Trobem molt interessant la idea que un mateix concert es repeteixi en espais diversos, per poder acostar la música nous auditors i traslladar els punts negres de les pàgines i els instruments, allò material que roman en l’art dels sons, a noves situacions que seran úniques, perquè la música és un art efímer i, com diria Schopenhauer en contraposició a l’arquitectura, el menys material de tots, pura essència de la Voluntat.

Fins avui, els artistes que han actuat al FeMAP són l’Escolania de Montserrat, l’ONCA i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, La Grande Chapelle, La Real Cámera i Raquel Andueza, Marta Infante i Manuel Vilas, Barroc’n’roll, els Solistes Latvian Radio Choir, Magister Petrus, Música Antiga de Girona i Ensemble Fortuna d’un gran tempo, dels quals destacaríem aquesta darrera, que ha rebut molt bones crítiques, així com l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida i la Real Cámera i Raquel Andueza.

També han actuat Ensemble una cosa rara amb “Clarinetàrium”, un espectacle en família, s’han programat visionats de la pel·lícula Tous les matins du monde, amb banda sonora de Jordi Savall, acompanyats amb degustacions de productes locals, així com activitats de caire més acadèmic com el II Curs del Festival de Música Antiga dels Pirineus, amb el programa <<Les cantigues montserratines d’Alfons X “El Savi”>>, la XXII Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida sota el títol <<Com sonava Europa el 1714? Un recorregut per l’Europa musical dels inicis del segle XVIII>>, així com activitats més informals com les trobades amb Marta Infante, Manuel Vilas i Xavier Puig. Celebrem el maridatge entre la música en viu i la vessant més pedagògica, sempre necessària per fomentar la participació dels estudiants de música i crear futurs auditors i, alhora, dotar el cicle de coherència, amb una simbiosi entre l’experiència i el pensament que, creiem, encara es pot enriquir més amb debats entre els artistes o conferències destinades a un target més amateur.

Encara queda molta corda, però. Dijous 14 (Alp, Església de Sant Pere, 21.30h), divendres 15 (Estamariu, Església de Sant Vicenç, 21.00h) i dissabte 16 (Alt Àneu, Església de Sant Joan d’Isil, 20.30h), la soprano Laia Frigolé, la viola de gamba de María Elena Medina i la tiorba de Belisana Ruiz presenten un programa concebut per Albert Recasens amb solos, motets i tonos per a veu solista de Francesc Valls, compositor català a cavall entre els segles XVII i XVIII. Les entrades oscil·len entre els 8 i els 12 euros. Aquest concert serà enregistrat per Catalunya Música.

I com a cloenda, els assistents a la quarta edició del FeMAP sentiran el prestigiós violagambista català Jordi Savall, que ha exhaurit les entrades per a l’últim dels seus tres concerts, que tindrà lloc el proper 20 d’agost a les 22h a l’església de Sant Feliu de Sort. Acompanyat d’Andrew Lawrence-King a l’arpa irlandesa i el psalteri i de Frank McGuire al bodhran, Jordi Savall oferirà també concerts a Puigcerdà (18 d’agost, 21.30h) i a la Seu d’Urgell (19 d’agost, 21h). El programa es compon de músiques tradicionals d’Irlanda i Escòcia els preus de les entrades que queden es troben entre els 16 i els 25 euros.

La quarta edició del certamen pirinenc de música antiga, que es va consolidant com a cita de referència a Europa, tancarà amb un total de 34 actuacions en 22 municipis de la serralada catalana, amb 14 formacions programades, les quals hauran interpretat 61 compositors, el 25% dels quals són catalans. A més, cal destacar que alguns concerts han estat –i seran- enregistrats per Radio Nacional i Catalunya Ràdio i que, a tall de curiositat, dos dels concerts han estat accessibles només en telefèric. L’organització ofereix, a més, paquets turístics per poder gaudir de la conjunció entre la música, la naturalesa i el patrimoni. Detalls que cal celebrar perquè poden servir d’exemple per a futurs esdeveniments musicals, especialment durant l’èxode urbà que envaeix la temporada estiuenca.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació