A la descoberta d’Altruria

Es tracta d’una obra d’un dels autors més rellevants, imprescindibles i socialment compromesos de la història de la literatura nord-americana, William Dean Howells, que incomprensiblement avui en dia és gairebé un desconegut en el panorama editorial en català i castellà.

La setmana passada va arribar a les llibreries El viajero de Altruria (Tropo Editores, traducció d’Irene Oliva Luque), una novel·la utòpica que es pot emmarcar dins de l’anomenat realisme socialista o ètic, corrent literari en voga a finals del segle XIX.

William Dean Howells

Es tracta d’una obra d’un dels autors més rellevants, imprescindibles i socialment compromesos de la història de la literatura nord-americana, William Dean Howells, que incomprensiblement avui en dia és gairebé un desconegut en el panorama editorial en català i castellà. De fet, aquest article podria servir d’altaveu per fer una crida a les editorials catalanes… Alguna s’atreveix a traduir-lo?

Ens trobem davant d’un escriptor que, pel seu valor literari, ha rebut elogis no només dels seus contemporanis —autors del calibre d’Henry James o Mark Twain—, sinó també d’escriptors actuals com a John Updike, segons el qual Howells fou “el profeta original i fins ara invencible de l’anti-novel·la, el novel·lista nord-americà que va saber reconèixer la personalitat mediocre de la societat nord-americana i descriure-la rebutjant alhora la histèria romàntica i el formalisme excessivament introspectiu”.

Quan vaig començar a llegir El viajero de Altruria no la vaig poder deixar fins a acabar-la. No sols el relat de l’altrurià va aconseguir conquistar-me, perquè, de la mateixa manera que li passa a la resta dels personatges amb els quals interactua, també ho va fer la descripció fidel i crítica —mitjançant l’humorisme, la ironia i el sarcasme— de la societat nord-americana de l’època. Una època i una societat no tan llunyanes de la nostra realitat, ja que molts dels problemes plantejats encara són presents més de cent anys després, tant als Estats Units, com en tots els territoris que considerem primer món.

En la novel·la, Howells ens presenta el senyor Homos, ciutadà de la remota illa d’Altruria, que viatja fins a l’aparent paradigma de la civilització i la democràcia, els Estats Units d’Amèrica, per estudiar-ne la societat i el sistema polític i econòmic. De la mà del seu amfitrió, l’escriptor Twelvemough, i a través de trobades amb personatges representatius de diferents classes socials —un banquer, un mossèn, un professor d’economia política, un empresari i la seva dona—, que gairebé no tenen relació amb la nombrosa classe obrera, el viatger arribat d’Altruria descobreix i posa en evidència les incoherències, injustícies i limitacions del sistema capitalista i el somni americà.

Altres temes com la religió, la guerra, la literatura, l’individualisme o el paper de la dona en la societat tampoc no passen desapercebuts per a aquest estranger que serà fins i tot acusat d’impostor: se sospita que la nació a la qual diu pertànyer no és més que una recreació fictícia de les idees d’altres pensadors com Thomas More, en la seva obra Utopia, o Francis Bacon a La nova Atlàntida.

En definitiva, s’ha recuperat una obra de sorprenent vigència, atès que descriu una problemàtica política, econòmica, social, religiosa i de gènere que malauradament segueix latent en l’actualitat.

El viajero de Altruria es presentarà dimecres 9 de març a les 19:30 h a la llibreria La Impossible, amb la presència de Patricia Sarabia, editora de Tropos, i Irene Oliva Luque, traductora.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació