L’estiu és temps de festivals

El mes de juliol concentra un bon nombre de festivals per gaudir de les arts en viu combinant cultura, patrimoni i natura. Aquestes són algunes de les cites destacades d’aquest estiu, per a tots els gustos i edats.

El mes de juliol arrenca amb dos dels grans festivals de l’estiu: el Canet Rock de Canet de Mar i el Vida de Vilanova i la Geltrú, i segueix amb la música d’arrel com a protagonista al Festival Internacional de Música Popular Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú. Un cartell de luxe reunirà del 6 al 9 de juliol a estrelles internacionals com la mexicana Lila Downs, la grega Marina Satti i el quartet britànic The Longest Johns, amb músics arribats de Galícia com Xurxo Fernandes i amb altres de casa nostra com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Sense moure’ns de Vilanova però amb ritmes més afro-caribenys, el Festival Nowa Reggae és la cita imprescindible per als amants del gènere, amb actuacions el 14 i el 15 de juliol a l’escenari del Parc de les Ribes Roges. I seguint a Vilanova, El Tingladu repetirà la ubicació estrenada l’any passat a la Torre d’Enveja, amb tres dies de festival, del 20 al 22 de juliol, i amb una vintena d’artistes com Albert Pla, Stay Homas, Tremenda Jauría, Mishima, Dr. Calypso, La Ludwig Band, Marcel i Júlia, o els discjòqueis Miqui Puig i Trapella, entre d’altres.

Festival ViJazz | Foto Bernat Almirall

A Vilafranca del Penedès el ViJazz ha esdevingut un dels festivals de jazz i vi més importants d’Europa, amb una programació de primer nivell que atrau amants de la música i del bon vi. Del 7 al 9 de juliol, comptarà amb artistes de la talla del baixista Marcus Miller, la cantant i pianista Kandace Springs i el vocalista José James, entre d’altres, a més de les activitats paral·leles que impliquen una quarantena de cellers, amb visites guiades i propostes d’enoturisme.

A Igualada, l’Anòlia concentrarà del 7 al 15 de juliol els seus concerts al Parc Central i al pati del Museu de la Pell, i comptarà amb els igualadins B-Back, el televisiu Triquell, el grup local Dr. Jazz Friends, la rumba catalana de La Séptima Trastada, el trap i el reggaeton de 31 FAM, la cantautora sabadellenca Valèria N. Saurí i el seu pop de butxaca com a Ven’nus i la festa dels Gertrudis.

La veu serà la gran protagonista del Campus Gospel Rajadell els dies 7, 8 i 9 de juliol, amb la participació de formacions internacionals com la coral sueca One Nation, la cantant congolesa Theresa Kis o el camerunès Didier Likeng. També hi actuaran el canari Ezequiel Barrios, el grup de polifonia vocal Moum i el director musical del festival Ramon Escalé, que conduirà les veus dels Esclat Gospel Singers.

El festival Cantilafont de Sant Feliu Sasserra oferirà dos dies de música, el 14 i el 15 de juliol, amb la fusió de sons llatins i urbans de Queralt Lahoz, el rock de Pau Vallvé i la cançó d’autor d’Amaia Miranda. A més, el festival ha reservat espai per al circ més trencador, amb Maria Plana i el seu projecte aquàtic “La veu submergida” i l’acrobàcia i l’humor de la Soon Circus Company amb el seu espectacle “Gregaris”.

El festival Cantilafont se celebra al Lluçanès
El festival Cantilafont se celebra al Lluçanès

El Festival Música a les vinyes de Subirats segueix el mes de juliol amb la seva proposta de música, cançons i poesia amb tast de caves i vins del Penedès. Els recitals es faran a l’entorn medieval de Torre-ramona, el 22 de juliol amb el concert de tribut a Stéphane Grappelli, amb Èlia Bastida, Joan Chamorro i Josep Traver; i el 29 de juliol amb el concert exclusiu per celebrar el 20è aniversari del festival, amb l’Ignasi Terraza Trio i la veu convidada de Mar Vilaseca.

A Mataró, el Festival Nosaltres oferirà sis vespres culturals, els dijous del 20 de juliol al 24 d’agost, tot estrenant nova ubicació als Jardins de l’antic Escorxador i la Casa de la Palmera. Amb el lema “Comunitat, sostenibilitat i cultura”, la quarta edició del certamen ha programat espectacles com la dansa-teatre de la companyia Jïrae, la música de la cantautora MIRS, les melodies de la pianista i cantant vilassarenca Meritxell Neddermann i la rumba de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic.

El Nits d’Estiu de Calella (NEC) programarà fins a l’1 de setembre concerts a diferents espais, com l’emblemàtic far, on actuaran Anna Roig (7 de juliol), Elena Gadel (14 de juliol) i Pedro Pastor (21 de juliol), entre d’altres. També el Parc Dalmau acollirà part de la seva programació, amb els concerts d’El Pony Pisador i Lágrimas de Sangre (28 de juliol) i Macaco + Alex Serra & Totidub (29 de juliol), entre d’altres artistes.

Música antiga i clàssica

Per als amants de la música clàssica, cal destacar el Festival de Música Clàssica de Sant Fruitós de Bages, amb quatre cites als jardins de Sant Benet de Bages: els dies 6, 13, 20 i 27 de juliol. Es tracta dels concerts de Kebyart, quartet de saxofons amb el jove trompetista Cesc Badia i peces de Bach i de Mozart; un concert de quartets vocals amb piano; un altre del Quart concert per a piano de Beethoven; i, finalment, l’homenatge amb motiu dels centenaris de Maria Callas, Victòria dels Àngels i Margarida Elias, protagonitzat per la soprano Raquel Lojendio i la pianista Irene Alfajeme.

Per gaudir de la música, del patrimoni i de la natura, el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ha programat una cinquantena de concerts en 40 municipis, entre el 7 de juliol i el 20 d’agost. Mentre, per a qui prefereixi la música de cambra, el Pòdium Matadepera oferirà recitals de joves músics al Casal de Cultura del municipi els dies 9, 10, 11, 13 i 14 de juliol.

El FeMAP és le festival de Música Antiga dels Pirineus
El FeMAP és el festival de Música Antiga dels Pirineus

Arts escèniques i visuals

Al Maresme, el festival Poesia i+ desplegarà la seva programació del 27 de juny al 9 de juliol a nou municipis: Caldes d’Estrac, Sant Pol de Mar, Mataró, Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Dosrius, Alella, Arenys de Mar i Sant Vicenç de Montalt. Enguany, el festival ha fet una aposta decidida per l’experimentació, amb una programació que reuneix més d’una seixantena de poetes, músics i altres artistes, com els internacionals Roger Robinson i Blanca Haddad i els locals Joan Morey, Sònia Gómez, Fèlix Pons, Pol Guasch, Claraguilar, Miriam Reyes i Maria Coma, entre d’altres.

Les propostes artístiques contemporànies també ompliran els carrers de Moià al Festival Ex Abrupto. L’activitat es concentrarà en un sol dia, el dissabte 8 de juliol, al voltant del concepte de distòpia i amb artistes com les poetesses Maria Sevilla i Juana Dolores, les discjòqueis Agnès Pe i Verushka Sirit o els fotògrafs Marc Serra o Txema Salvans, entre d’altres.

Sense moure’ns de la comarca i adreçat al públic familiar, el Festival de Titelles del Moianès es desenvoluparà durant cinc caps de setmana, del dissabte 1 al diumenge 30 de juliol, traslladant els espectacles de diferents formats pels municipis de L’Estany, Sant Quirze Safaja, Castellcir, Monistrol de Calders, Moià i Calders.

Festival Tingladu a Vilanova i la Geltrú

Cinema

Per als més cinèfils, la 20a edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic presentarà, del 18 al 23 de juliol, un mix de cinema, gastronomia, exposicions, tallers, concerts i, fins i tot, una mostra d’arts marcials. També a Osona, el Manlleu Film Festival arribarà a la seva 21a edició amb una quarantena de produccions nacionals i internacionals, de l’11 al 16 de juliol, a la plaça de les Dones del Ter i al Teatre Municipal.

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació