+ poesia si us plau!

El festival Poesia i + se celebra entre el 27 de juny i el 9 de juliol al Maresme.

Nou municipis del Maresme seran l’escenari del festival Poesia i + 2023. La divuitena edició del festival ha volgut reivindicar els orígens i les arrels per fer un foc nou. Retornar al sentit originari de la poesia i, a la vegada, crear un laboratori de recerca que sigui un espai d’acollida. Enguany el director del festival, Eduard Escoffet, vol propiciar un diàleg entre generacions que no deixi a ningú fora, apostant per la diversitat i amb uns horitzons amplis. D’aquestes premisses n’ha sortit un programa variat, amb noves propostes i noves veus, on destaca, sobretot, l’electrònica i l’experimentació amb la tradició. 

Anna Andreu © Noemí Elias

El poeta Pol Guasch i la compositora electrònica Claraguilar estrenaran una nova producció conjunta l’1 de juliol a Sant Andreu de Llavaneres. Es tracta d’una proposta nascuda de l’admiració mútua que es tenen ambdós artistes i que segueix l’estela de la hibridació que es va fer l’any passat entre el grup b1n0 i l’escriptora Maria Sevilla.

Arnau Obiols, Joana Gomila i Joana Dark jugaran amb la tradició musical catalana, a la vegada que hi estableixen un diàleg crític, amb els seus respectius recitals a Dosrius (2/7), Arenys de Mar (4/7) i Caldes d’Estrac (8/7), respectivament. Obiols hi presentarà els temes de l’àlbum Mont Cau, pel qual va obtenir el Premi Calàndria 2022 dels Premis Núvol. També juga Isabel Do Diego —identitat sonora de l’artista andalús Juan Diego Calzada que podrem veure a Mataró el 29 de juny— tot barrejant la tradició andalusa amb l’electrònica amb un estil folklòric que recorda a l’asturià Rodrigo Cuevas o les catalanes Tarta Relena.

Tots són artistes que busquen reinventar el folklore actualitzant-lo amb sons més contemporanis, com el sintetitzador, per evitar que aquest gènere caigui en l’oblit. El mateix fan el murcià Maestro Espada (7/7) i les occitanes Cocanha (9/7), centrades, sobretot, en el treball vocal. Ambdues propostes es podran veure a Caldes d’Estrac.

La divuitena edició del Poesia i + s’arrela al Maresme amb artistes locals com Saüc en Flor (28/6) o Pol Batlle Rita Payés (27/6), però a la vegada i per primer cop, convida a artistes internacionals com el poeta londinenc Roger Robinson (7/7) o la poeta i activista veneçolana Blanca Haddad (6/7). Tots quatre es podran veure a Caldes d’Estrac.

Saüc en Flor © Alicia Egorov

Fidel al seu esperit de combinar poesia i música, el festival ha programat, també, un recital de Josep Pedrals i Xavi Lloses, per celebrar els 25 anys de trajectòria del poeta el 6 de juliol a Caldes d’Estrac. Maria Coma tornarà a escena després d’uns anys apartada dels escenaris. Ho farà a Alella, el 3 de juliol, amb un projecte molt especial a mig camí entre el concert i la proposta escènica, entre la performance i la música:Vocal roots.

Durant aquesta edició, descobrirem noves veus de la poesia com Eduard Olesti (5 de juliol a Sant Vicenç de Montalt) o Maria Isern (1 de juliol a Sant Andreu de Llavaneres), sense deixar de banda noms destacats de la poesia catalana actual, com el mallorquí Pau Vadell i la valenciana Teresa Pascual i noms que fa anys que breguen des dels marges com Joan Vinuesa, que recitaran plegats a la Nit de poetes del dia 8 de juliol a Caldes d’Estrac.

Cal destacar, a més, que aquesta divuitena edició coincideix amb els vint anys de la Fundació Palau, impulsora del festival. És per això que la programació inclou dues propostes relacionades amb dos dels referents indiscutibles de Josep Palau i Fabre: Antonin Artaud i Pablo Picasso, de qui enguany se celebren els 50 anys de la seva mort. D’una banda, Joan Morey presentarà una acció amb Sònia Gómez sobre el poeta i dramaturg francès (27/6) i, de l’altra, Fèlix Pons abordarà el desig i l’escriptura en el pintor malagueny amb una peça escènica titulada Anatomia d’un desig (6/7). 

El festival també col·labora amb el Premi Miquel Martí i Pol, organitzat pel celler Vall Llach de Porrera i que reconeix les millors musicacions de poemes en català. Els dos finalistes d’enguany són el mateix Arnau Obiols, que actuarà a Dosrius el 2 de juliol, i Anna Andreu a qui podrem escoltar el 28 de juny a Sant Pol de Mar. Podeu consultar els horaris i localitzacions de tota la programació al web del festival Poesia i +.

Un vídeo promocional inquietant

Poesia i + 2023 vol connectar amb el planeta. Per això, el Maresme és l’escenari idíl·lic que permet realitzar tots aquests actes a l’aire lliure, entre els boscos de l’interior o entre vinyes que miren a la mar. Escapar de les aglomeracions i massificacions amb l’objectiu de conservar l’ecosistema en què vivim. Aquests valors van lligats amb la impactant campanya promocional que han desenvolupat l’equip creatiu de l’estudi Soon in Tokio. Entendre la poesia com un organisme viu, que es mou i canvia. En el vídeo de presentació del Poesia i + es vol posar en valor el medi ambient i totes les formes de vida alhora que s’intenta generar incomoditat i transmetre que la poesia no para quieta. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació