La Macana: un diàleg intergeneracional

Pink Unicorns es representarà aquest cap de setmana, el 22 i 23 d’octubre, al Mercat de les Flors de Barcelona.

Gina Duran Oliu

Gina Duran Oliu

Periodisme cultural

Pare i fill, Alexis Fernández i Paulo Fernández, comparteixen escenari cos a cos, mà amb mà. L’un i l’altre dansen i exploren les relacions i les diferents etapes de la vida. Una peça enèrgica, tendra i divertida que sorgeix de la premissa de les grans diferències intergeneracionals, concentrades en la tecnologia i la nova manera de comunicar-se dels joves a través de les xarxes socials. I el cos és, en aquest cas, el camí sinergètic que permet indagar en els punts en comú d’ambdós ballarins consanguinis. Aquest intens i revelador espectacle de dansa contemporània es pot veure els dies 22 i 23 d’octubre, al Mercat de les Flors.

'Pink Unicorns', un espectacle de La Macana al Mercat de les Flors.
‘Pink Unicorns’, un espectacle de La Macana al Mercat de les Flors.

L’espectacle Pink Unicorns, de la companyia La Macana, porta aquest nom perquè “és la icona que té el fill com a fons de pantalla del seu mòbil. Malgrat això, la relació que se’ns mostra a l’obra és un cos a cos entre pare i fill sense tecnologia sofisticada pel mig”, apunta Luis Muñoz Díez en aquesta crítica publicada a la revista cultural Tarántula. “El fons de pantalla del telèfon del meu fill és un unicorn rosa. A la meva època, essent adolescent, el rosa el mantenia lluny, dels unicorns ni n’havia sentit a parlar i els telèfons mòbils no existien”, sentencia el pare i ballarí Alexis Fernández.

“La peça aprofundeix en la relació de rivalitat que s’estableix entre pares i fills, quan aquests freguen l’adolescència. Una lluita desigual, perquè els pares compten amb l’experiència que els torna vulnerables i tolerants, encara que molt pesats, davant els fills que estableixen una lluita cos a cos, sense cap respir ni descans. Una batalla sense vencedors, on els fills tenen totes les de guanyar: compten amb més salut i més energia”, revela Luis Muñoz al seu article.

Aquest nou treball de La Macana està dirigit pels coreògrafs Caterina Varela i Alexis Fernández en col·laboració amb el coreògraf franco-algerià radicat a Alemanya Samir Akika. La companyia, resident de Galícia, va ser formada l’any 2009 per Caterina Varela, coreògrafa i productora gallega, i per Alexis Fernández, ballarí i coreògraf d’origen cubà amb renom internacional. Les seves peces compten amb un potent material físic i una poètica acurada.

‘Pink Unicorns’, un espectacle de La Macana al Mercat de les Flors.

“Maca i Caterina Varela fa anys que són els millors representants d’una bonica heretgia gallega en matèria de dansa contemporània. Molts recordaran la policromia plàstica i estilística, la variabilitat humoral de propostes com No Title Yet (2012) i Cola de Gallo (2008). Si la paraula disseminació s’emmarca com cap altra al projecte poètic i pedagògic d’aquesta companyia-família, és també la que descriu millor el gest biològic i biogràfic de dispersió i obertura, la inversió de la vivència anomenada paternitat”, explica Roberto Fratini a la crítica De palos y astillas. I continua: “Així, era quasi inevitable que les inquietuds poètiques de La Macana acabessin cristal·litzant-se en aquest gran quarto de jocs, on Maca i el seu fill Paulo desmantellen enèrgicament un ampli llistat de velles normes didàctiques i de nous mites pedagògics”.

“Sobre l’escenari, Alexis i Paulo Fernández ofereixen un recital de possibilitats per transmetre tot un ampli ventall d’estats i sentiments, en una actuació hipnòtica que et deixa enganxat a la butaca”, exposa Luis Muñoz Díez a la seva crítica. “Els dos artistes fan un treball artístic extraordinari, que posa de manifest una preparació impecable, i desafiant els límits de l’esforç físic, fan ostentació d’una vitalitat aclaparadora. Aconsegueixen una funció vigorosa i divertida, que convida a viure”, declara Muñoz sobre l’actuació dels dos protagonistes. En aquest sentit, també fa èmfasi en la interpretació de Paulo, qui, segons ell “està a l’altura, superant el llistó que significa mesurar-se sobre un escenari amb l’artista gallec d’origen cubà Alexis Fernández, vanagloriant-se ambdós d’una complicitat excel·lent”.  

I tot això en un espai fet “literalment d’innocència i experiència”, com el descriu Roberto Fratini. Segons ell,  els inflables sobredimensionats i colorits de Tilo Schreieck destil·len la innocència com un resum plàstic de l’adolescència i la seva lleugeresa. Per altra banda, la geometria d’una paret grisa i encoixinada recorda a l’experiència, amb la seva densitat, opacitat, i les constants pressions i compressions de la vida adulta. La combinació d’aquest attrezzo oposat és l’escenari on es desenvolupa “una parentalitat feta d’acrobàcies i equilibris, de gestos, de confiança i de desafiament” entre dos meravellosos ballarins, pare i fill.

Articles com aquest són possibles gràcies a la vostra ajuda, que permet que Núvol continuï endavant i ofereixi continguts de qualitat. Si voleu contribuir a l’existència del diari digital de cultura en català, podeu subscriure-us aquí i ajudar-nos a superar la inestabilitat que genera l’actual crisi del coronavirus.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació