Barcelona i Girona aposten per la cultura flamenca amb cartells de luxe

El flamenc inundarà dues de les capitals catalanes durant la tardor amb el Ciutat Flamenco a Barcelona i el Flamengi a Girona.

Ciutat Flamenco

Un any més, el Taller de Músics organitza el Ciutat Flamenco, el festival de música flamenca que es desplega per la ciutat de Barcelona amb seus com l’Apolo, L’Auditori o el Tablao de Carmen. Aquesta edició està centrada en Barcelona com a porta del Mediterrani, mar que ha estat i és bressol de la cultura flamenca. La Ciutat Comtal com a ciutat oberta a la innovació i experimentació ha servit d’espai creatiu de referència per a artistes com Carmen Amaya, Montse Cortés o Miguel Poveda.

La Tremendita © Remedios Álvarez
La Tremendita © Remedios Álvarez

El festival celebra la seva 28a edició del 15 al 24 d’octubre amb Antonio Canales, Diego del Morao o Rosario ‘La Tremendita‘ com alguns dels protagonistes destacats del seu cartell.

La programació satisfarà tant els que busquen artistes consagrats com aquells que s’interessen pels emergents. La part artística del festival s’inaugurarà el diumenge 17 d’octubre a la Sala Apolo amb l’espectacle Mediterráneos, una funció inspirada en l’obra homònima de Joan Manuel Serrat protagonitzada pel bailaor Antonio Canales. L’endemà, dia 18, podrem gaudir de l’espectacle de dansa de Lorena Oliva, en el qual evoca els records de la seva àvia materna en una funció que explora les
emocions i el moviment. També ens podrem deixar captivar per l’espectacle de la Compañía de Maise Márquez el dia 19, una exhibició intensa i minimalista.

Pel que fa al cant, el dia 20 Rosario ‘La Tremendita’ presenta el seu nou treball, que explora la dicotomia entre el que és tradicional i el que és contemporani amb un discurs experimental però també clàssic. Diego Agujetas & Pepe del Morao actuaran el dia 21 representant els cantes més característics de la família Agujetas en honor al seu pare. Però aquest no és l’únic homenatge; amb el concert Suite de Lucía, dirigit per Joan Albert Amargós i coproduït pel Taller de Músics, L’Auditori i l’ESMUC, es rendirà un tribut a Paco de Lucía.

Diego del Morao continuarà amb el gust per la guitarra al seu espectacle del dia 23 d’octubre. Considerat un dels millors guitarristes dels nostres temps, ha tocat amb artistes de la talla d’Enrique Morente, Miguel Poveda o José Mercé. El dia 24 al Tablao de Carmen, Queralt Lahoz, Cristina López i Carlos Cuenca presentaran un projecte conjunt que també comptarà amb la col·laboració de Big Lois. Un paisatge sonor fruit de l’experimentació i les influències dels tres artistes, que parteix del flamenc però obre una finestra a les noves tendències.

Aquest any la vessant pedagògica del festival cobra més protagonisme. Per tercer any consecutiu, l’incansable Luis Cabrera impulsa el Congrés Internacional de Flamencologia i Pedagogia Flamenca amb debats, activitats i investigadors d’arreu del món, però també se li suma el I Certamen Internacional de Guitarra Miguel Borrull. Aquest nou certamen és un homenatge a un dels artistes més influents en l’evolució de la guitarra flamenca i comptarà amb diferents activitats com el concert Dúo de Mar, conferències i exposicions.

A més, es podrà gaudir de la masterclass d’Antonio Serrano i Rafael d’Utrera amb un col·loqui posterior amb Carles Benavent, la de guitarra flamenca amb Chicuelo o amb Diego del Morao i la masterclass de cante amb Salao. Les entrades de les masterclasses estan disponibles a la web de Ciutat Flamenco i les entrades dels espectacles hi són tant a la web del festival com a la plataforma Atrápalo i a les webs de diferents sales.

Flamengi

El festival gironí presenta la seva tercera edició del 12 al 25 de novembre. La programació està formada per trenta-tres artistes dels quals trenta-un són catalans, amb cantaoras com Anna Colom, José de los Camarones i bailaoras com Lorena Oliva o Gema Amaya.

Gema Amaya

El festival Flamengi és social i de proximitat. Neix als barris gironins i està dirigit artísticament per Noemí Osorio, ballarina i coreògrafa interessada a destacar aquesta dimensió intergeneracional del flamenc. El festival es dirigeix als fans a la cultura flamenca, però també a un públic més general que vol acostar-se o descobrir aquest art. Per això, el festival combina arts escèniques amb xerrades, exposicions i masterclasses.

La temàtica de l’edició és el diàleg entre generacions; la modernitat i la tradició conviuen en una programació diversa. L’espectacle de l’emblemàtic Tablao Cordobés de Barcelona, el concert en clau d’humor feminista de Las Opinólogas o la performance de pintura i dansa del bailaor José Maldonado en homenatge a Carmen Amaya són algunes de les actuacions que hi podrem veure.

A més de dansa i música, també podem trobar l’exposició fotogràfica Romi de Jacques Léonard, la conferència de la flamencòloga María Jesús Castro o la conversa amb el bailaor Antonio Canales. També la vessant pedagògica és important amb les masterclasses de ball, cante, percussió i guitarra. Les entrades i reserves ja estan disponibles al web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació