Les estrenes de la setmana

Alejandro González Iñárritu, els debuts d’Elena López Riera i Avelina Prat, «One piece», Lars von Trier, «El fin del amor» i «Enola Holmes 2», entre les estrenes destacades de la setmana.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquesta setmana, el popular cineasta mexicà Alejandro González Iñárritu estrena Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades. També ens arriben diverses pel·lícules guardonades a la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) tot just fa una setmana i els debuts de dues directores: Avelina Prat, amb Vasil, i Elena López Riera, amb El agua. Igualment, s’estrena en català, a una cinquantena de sales, el nou film del popular anime One piece. Pel que fa les plataformes, Filmin estrena la tercera temporada de la sèrie de Lars von Trier The Kingdom; Amazon Prime la sèrie argentina que adapta l’exitós assaig de Tamara Tenenbaum, i Nteflix ens ofereix la continuació d’Enola Holmes (2020).  

Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades

El director mexicà Alejandro González Iñarritu, conegut per films guardonats com Birdman (2014)o El renacido (2015), estrena aquesta comèdia nostàlgica on el protagonista, un reconegut documentalista mexicà (alter ego del mateix Iñarritu), s’embarca en un viatge èpic de retorn al seu país, als seus orígens i a la seva identitat. Presentat al passat Festival de Venècia, el film no va acabar d’entusiasmar a la crítica que el va titllar d’excessiu i autocomplaent.  

Fotograma del film ‘Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades’ | Seo Ju Park/Tripictures/Netflix/ACN

Corten!

Remake francès de la pel·lícula de zombis nipona One Cut of The Dead (2017), on un equip de rodatge d’una pel·lícula de terror de baix pressupost es veu sorprès per la irrupció d’un autèntic apocalipsi zombi. El director Michel Hazanavicius, artífex de la premiada pel·lícula muda The Artist (2011), signa aquest film que va inaugurar el passat festival de Canes i que també es va poder veure al Festival de Sitges tot just fa unes setmanes.

Fotograma del film ‘Corten!’ | ACN/Vértigo

Els passatgers de la nit, doblada en català

Presentada al festival de Berlín a principi d’any i guardonada amb el premi a millor guió a la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) tot just fa una setmana, aquesta pel·lícula protagonitzat per Charlotte Gainsbourg i dirigida per Mikhaël Hers ens endinsa en una íntima saga familiar. Enmig d’un clima d’eufòria per la victòria electoral de François Mitterrand, el primer president socialista de la V República, a les eleccions del 1981, la protagonista veu com la seva vida matrimonial es desintegra i el seu futur es torna cada cop més confús. El film es podrà veure en català a una onzena de municipis.    

Charlotte Gainsbourg a ‘Els passatgers de la nit’ | ACN/Adso Films

No mires a los ojos

El director navarrès Félix Viscarret presenta aquesta adaptació cinematogràfica de la novel·la Desde la sombra publicada pel valencià Juan José Millás el 2016. El film, protagonitzat entre altres per Paco León, Leonor Watling, Àlex Brendemühl i Juan Diego Botto, narra com un furiós treballador que acaba de ser acomiadat s’amaga en un armari que acaba essent lliurat a una jove família; a partir d’aquell moment, el treballador acomiadat decidirà quedar-se a viure amb la seva nova família sense que ells ho sàpiguen.

Fotograma del film ‘No mires a los ojos’ | Mikel Larrea/Universal Pictures/ACN

Vasil

Opera prima de la directora, arquitecte i guionista Avelina Prat que ens ofereix una faula intimista sobre la immigració, el joc i l’amistat. En Vasil és un immigrant búlgar expert en escacs que dorm al carrer, i l’Alfredo, un arquitecte espanyol jubilat que l’acull a casa seva. Els dos homes no tenen res en comú tret de la passió pels escacs, però, de mica en mica, aniran construint una amistat ben sòlida. Els dos protagonistes, Ivan Barnev i Karra Elejalde, van ser guardonats fa tot un just una setmana al Seminci de Valladolid per les seves interpretacions en aquest film.

Fotograma del film ‘Vasil’ | ACN/Filmax

El agua

Impressionant debut de la directora valenciana Elena López Riera, amb un drama rural adolescent que es va presentar a la Quinzena de Realitzadors del passat Festival de Canes. El film narra la història d’un petit poble del sud-est espanyol on una tempesta amenaça de desbordar el riu que el travessa. Segons la creença popular de l’indret, amb cada nova inundació una dona desapareix, i tots els ulls estan fixats a la casa habitada per les tres protagonistes del film: una filla, una mare i una filla. Una barreja de costumisme i màgia per explorar la identitat femenina.

Fotograma del film ‘El agua’ | Elastica Films/Filmin

One piece Film Red

Aquesta pel·lícula d’animació japonesa, basada en l’univers del popular manga d’Eiichirō Oda One Piece (el més venut de la història), ha estat realitzada i animada per l’estudi Toei Animation, responsable també de la seva exitosa sèrie d’animació. Sota la direcció de Gorō Taniguch el film gira al voltant de la misteriosa cantant Uta, l’artista més estimada del món dels pirates que, per primera vegada, revelarà la seva identitat en un concert en directe. El film es podrà veure doblat en català a gairebé una quarantena de municipis.   

Fotograma del film ‘One piece Film Red’ | ACN/Selecta Visión

Altres estrenes de la setmana

Després de passar pel Festival de Sant Sebastià al setembre, aquesta setmana també s’estrena a les sales el drama irlandès ambientat al segle XIX El prodigio, protagonitzat per Florence Pugh, on una nena d’onze anys esdevé un fenomen local perquè, segons diuen, pot sobreviure mesos sense menjar. També arribaran a les sales el thriller de terror basat en fets reals 13 exorcismos, dirigit pel gallec Jacobo Martínez i amb José Sacristán en el repartiment, i la pel·lícula pòstuma del director canari Roberto Pérez Toledo –mort a finals de gener del 2022– Lugares a los que nunca hemos ido, guardonada com a millor pel·lícula a la secció Zonazine del Festival de Màlaga 2022.

Altres estrenes destacades de la setmana són: el film anglès La forja de un campeón, amb Russell Crowe en el repartiment, que narra l’origen de la boxa a principis del segle XIX; el film de ciència-ficció neerlandès Capitana Nova; la comèdia Para entrar a vivir, codirigida per l’aragonès Pablo Aragüés i la gallega Marta Cabrera; i els documentals Tutankamón: El último viaje i Las cartas perdidas, de la directora valenciana Amparo Climent, on diverses actrius de renom posen veu al testimoni de dones represaliades durant la dictadura franquista.

Francesc Corbera i Belén Fabra a ‘Lugares a los que nunca hemos ido’ | ACN/Filmin

Netflix

La plataforma ha estrenat Killer Sally: La culturista asesina, una sèrie que relata el crim més sonat del món del culturisme, dirigida per la cineasta Nanette Burstein. També ha estrenat la nova sèrie Blockbuster, on el propietari de l’últim videoclub dels EUA intentarà lluitar per no haver de tancar, i la quarta temporada de la sèrie d’animació El príncipe dragón, on dos prínceps humans s’alien amb una assassina elf que els havia d’eliminar i inicien una èpica aventura per aturar la guerra entre els seus regnes. També estrenarà la quarta temporada de Manifest, una sèrie d’intriga i fenòmens sobrenaturals començada el 2018, i la nova sèrie sud-coreana The Fabulous, una comèdia dramàtica romàntica que retrata la vida d’uns joves entregats al món de la moda.  

La plataforma també presenta dues continuacions de dos films estrenats el 2020: per una banda, Enola Holmes 2, continuació de l’exitosa pel·lícula on la protagonista, interpretada per Millie Bobby Brown (coneguda pel seu paper principal a la sèrie Stranger Things), és la germana del popular detectiu Sherlock Holmes, interpretat per Henry Cavill; i per l’altra, la comèdia familiar nadalenca La Familia Claus 2. També estrenarà el film nigerià El caballero del rey, dirigit per Biyi Bandele, un drama històric basat en uns fets reals succeïts a la dècada de 1940 a l’antic estat ioruba de l’Imprei d’Oyo.

L’actriu Millie Bobby Brown al film ‘Enola Holmes 2’ | Alex Bailey/Netflix/ACN

Filmin

En paral·lel a la seva estrena a les sales de cinema, Filmin també ofereix a la seva plataforma Lugares a los que nunca hemos ido, el film pòstum del director canari Roberto Pérez Toledo, mort a finals de gener del 2022, i que fou guardonat com a millor pel·lícula a la secció Zonazine del Festival de Màlaga. L’altra gran estrena de la setmana a la plataforma catalana és The Kingdom Exodus, l’esperada tercera temporada de la sèrie de Lars von Trier iniciada el 1994, ambientada en un estrany i laberíntic hospital, i que barreja elements de terror, fantasia i comèdia negra. El repartiment inclou estrelles del cinema nòrdic com Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas o Alexander Skarsgård.   

Altres estrenes de Filmin aquesta setmana són el thriller romanès Milagro, on un detectiu investiga l’estranya desaparició d’una monja; la tragicomèdia suïssa La chica y la araña, guanyadora del premi a millor guió al Festival de Mar del Plata 2021, que gira al voltant dels conflictes provocats per una mudança; el film de terror i exorcismes iranià Zalava, presentat fa unes setmanes al festival de Sitges, i la minisèrire documental Sirius, dividit en dos capítols, on s’analitza en profunditat la història de l’Orde del Tempre Solar, una secta que va ser notícia als anys noranta.

Fotograma de la tercera temporada de ‘The Kingdom Exodus’ de Lars Von Trier | ACN/Filmin

Movistar+

Movistar+ incorpora al seu catàleg la comèdia dramàtica de Ken Scott Adiós felicidad, on quatre germans totalment oposats entre si, que es retroben per retre un darrer homenatge al seu pare a la casa d’estiu familiar. També incorpora el film Llegaron de noche, un thriller ambientat a la Guerra Civil de El Salvador (1979 – 1992) dirigit per Imanol Uribe, i la pel·lícula còmica alemanya Una comedia de la stasi, basada en fets reals ocorreguts al servei secret de la RDA a la dècada dels setanta.

La plataforma també estrena diversos documentals com ¿Qué (diablos) es España?, on el veterà periodista Iñaki Gabilondo condueix una profunda reflexió sobre el país, i Mel Gibson: de héroe a villano, sobre l’ascensió i caiguda d’aquest popular actor i director de Hollywood. També estrena un documental sobre Joseph Blatter, president corrupte de la FIFA sota el mandat del qual es va escollir Qatar com a seu del Mundial de Fútbol 2022, i el documental francès 2050. ¿Un mundo sin carne?, que reflexiona sobre la reducció del consum carni per ajudar a combatre la crisi climàtica. També estrena un documental sobre l’antiga escriptura egípcia i dues sèries documentals, una dedicada al polèmic productor musical Phil Spector, acusat d’assassinat, i Buen trabajo, on tres populars intèrprets –Marcos Grison, Antonio Resines i Candela Peña– viuran en primera persona les rutines laborals dels treballs més inversemblants.     

Fotograma del film ‘Adiós felicidad’ | ACN/Movistar+

Amazon Prime i HBO Max            

Amazon Prime Video estrena My Policeman, un triangle amorós a la Gran Bretanya dels anys cinquanta dirigit per Michael Grandage, entre un policia (Harry Styles), una professora (Emma Corrin) i un curador d’art (David Dawson). També estrena la sèrie argentina El fin del amor, dirigida per Leticia Dolera, Daniel Barone i Constanza Novick, basada en l’exitós assaig de Tamara Tenenbaum El Fin del Amor: amar y follar en el siglo XXI (Seix Barral, 2020). Igualment, la plataforma incorpora al seu catàleg 42 segundos, una ficció basada en fets reals, firmada pels directors catalans Àlex Murrull i Dani de la Orden, que rememora l’històric equip de waterpolo espanyol que va brillar a partir dels Jocs Olímpics de Barcelona ‘92.

Per la seva banda, HBO Max estrena la segona temporada de La Brea, sèrie de ciència-ficció on un gran forat al centre de Los Ángeles comença a arrossegar centenars de persones, edificis i vehicles a les seves profunditats, i incorpora al seu catàleg la sèrie britànica The Outlaws, on set desconeguts condemnats a treballs comunitaris a la ciutat de Bristol s’uneixen per a protegir un d’ells d’una de les bandes criminals més perilloses de la ciutat.

Disney+ i  Apple TV

Disney+ estrena la dinovena temporada de la veterana sèrie Anatomía de Grey i continua publicant nous capítols d’American Horror Stories, sèrie derivada de l’antologia audiovisual American Horror Story, iniciada el 2011 i encara en expansió. També incorpora al seu catàleg la sèrie de bombers Estación 19, derivada d’Anatomía de Grey, i estrenarà el film de terror Matriarcado, debut del director Ben Steiner.

Per la seva banda, Apple TV+ estrena Causeway, un drama protagonitzat per una soldat ferida en combat a l’Afganistan, interpretada per Jennifer Lawrence, i la segona temporada de La costa de los mosquitos, la sèrie basada en el best-seller de Paul Theroux publicat el 1981, on un brillant inventor durà la seva família en un perillós viatge per a escapar del govern dels EUA.

Jennifer Lawrence a ‘Causeway’ | ACN/Apple TV+

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació