Senyors, l’analfabetisme es cura a les biblioteques

Jelle Vennik i Freek Zonderland són dos joves holandesos que treballen a la Reading and Writing Foundation, un projecte impulsat per la princesa holandesa que es proposa prevenir i reduir l’analfabetisme. I ho fa treballant amb aquella gent que fa un tabú del seu analfabetisme perquè se’n sent avergonyida.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Jelle Vennik i Freek Zonderland són dos joves holandesos que treballen a la Reading and Writing Foundation, un projecte impulsat per la princesa holandesa que es proposa prevenir i reduir l’analfabetisme. I ho fa treballant amb aquella gent que fa un tabú del seu analfabetisme perquè se’n sent avergonyida. 

Freek Zonderland i Jelle Vennik a la Biblioteca Joan maragall

Ens hem reunit amb en Kelle i en Freek a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, aprofitant que són a Barcelona per gravar uns vídeos per a la plataforma Public Libraries 2020, un projecte de la Unió Europea que rema en la mateixa direcció: convertir les biblioteques en un lloc on la gent pugui resituar-se i trobar feina.

A Holanda tenen sistemes de detecció que els permeten identificar les persones que són analfabetes o analfabetes funcionals i així poder-les ajudar. Vennik m’explica que al seu país hi ha 1.1 milions de persones que encara no saben llegir o escriure prou bé per funcionar de manera autònoma en la societat. Els números a Espanya encara són menys afalagadors. Segons les últimes estadístiques, si a Holanda els analfabets funcionals representen l’11% de la població, a l’estat espanyol el percentatge s’enfila al 27%. L’índex més baix el té Finlàndia, amb un 10,6%. La mitjana europea ronda el 20%.

Què és un analfabet funcional?

L’analfabet funcional és aquell que, tot i saber llegir, es troba que no sap explicar què ha entès després de llegir un article de diari. No entén la carta del banc o d’una companyia d’assegurances. També pot quedar fora de joc davant d’una recepta o d’unes instruccions de muntatge d’un moble o d’un joc de taula.

Jelle Vennik i Freek Zonderland treballen per prevenir aquest analfabetisme, impulsant campanyes per animar els pares a llegir contes als seus fills. O procurant de crear ponts entre les escoles i les biblioteques públiques perquè plegades fomentin una cultura de la lectura. El seu lema és: “Use it or lose it!” Com més gran et fas, menys capacitat tens per aprendre’n. “La gent es pensa que quan ens referim als analfabets parlem sobretot d’immigrants. I la veritat és que el 66% dels analfabets funcionals d’Holanda són aborígens, nascuts al país”, em diu Jelle.

La Reading and Writing Foundation treballa sobretot amb gent adulta i amb joves en situació de risc. “Primer hem d’assegurar-nos que la persona admet que té un problema. Aquest és el primer pas, i el més important. Després serà més fàcil convèncer-los perquè vinguin a la biblioteca a fer un curs”, em diu Jelle. “La biblioteca és un espai ideal perquè la gent hi pots entrar sense que ningú esperi res de tu. La gent s’hi sent acollida. Fem petits grups i els facilitem materials perquè aprenguin a llegir, però també eines per ensenyar-los a redactar un currículum o tècniques per tornar-se a presentar al món laboral”.

Les biblioteques són un espai on es poden dur a terme d’ampli espectre demogràfic. Es calcula que a Europa hi ha en aquests moments 65.000 biblioteques, que reben 100 milions de visitants anuals. Segons les dades de la Fundació on treballen en Jelle i en Freek, cada any unes 250.000 persones troben una nova feina a Europa gràcies a aquests programes, que han convertit la biblioteca en un lloc on refer-se laboralment.

 Angelina Cabré, directora de la Biblioteca Sant Gervasi -Joan Maragall, explica en aquest vídeo el programa de capacitació digital impulsat des de Barcelona Activa i Biblioteques de Barcelona.

Vídeos relacionats:

Jaume Arisa explica la seva experiència com a usuari dels cursos a la Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, aquí.

Josep Maria Terricabras explica des de Brussel·les les virtuts del sistema bibliotecari, aquí.

Per saber més sobre el projecte Public Libraries 2020, feu clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació