Pop al Carrer: dos dies de música transterrada i extraterrestre

17.07.2012

Oliva Trencada.

Un any més —i ja en van vuit— torna el Pop al Carrer. Divendres i dissabte la plaça de les Palmeres de la platja de Tavernes de la Valldigna acollirà una nova edició d’aquest festival que organitza cada estiu La Casa Calba, al darrere de la qual hi ha l’incombustible Francesc Burgos. Entre 400 i 500 persones gaudiran de nou o per primera vegada d’un festival gratuït que aposta per la qualitat i per la descoberta de noves propostes musicals.

L’edició d’enguany, dedicada als transterrats i als extraterrestres, comptarà amb les actuacions de Tai, Mi # i Oliva Trencada (el 20 de juliol) i de Le Petit Manouche, Dwomo, Paul Fuster i Thaïs Morell (el 21 de juliol). Hi haurà, a més a més, l’actuació de Toni de l’Hostal, que exercirà de mestre de cerimònies.

A l’hora de programar el cartell del festival Francesc Burgos ha apostat per «una concepció oberta de la música pop en què té cabuda també la cançó d’autor, el folk i la música experimental». D’altra banda, i a diferència de la resta d’edicions, enguany s’ha reduït el nombre de grups que canten en català (Oliva Trencada, Mi # i Paul Fuster). Burgos ho justifica pel fet que, a parer seu,  «si programem grups que canten en altres llengües ajudem a normalitzar la música en català. Si volem que ens programen en ambients no estrictament catalans, nosaltres hem d’actuar de la mateixa manera i, per tant, en els nostres festivals també hem d’incloure grups que canten en llengües diferents de la nostra».

Francesc Burgos destaca que el Pop al Carrer és un festival «expressament petit, tant ara com abans de la crisi. Des del principi ha estat un festival modest perquè ens hem volgut adaptar a la situació real que viu la música popular contemporània, especialment al País Valencià.» El Pop al Carrer té al·licients de sobres per no perdre-se’l: «L’ambient és tranquil i alegre. No hi ha aglomeracions. És un festival pròxim, casolà. Intentem que el so siga bo i que el públic estiga a gust».

El Pop al Carrer viu i sobreviu gràcies a la col·laboració dels artistes i a l’interès particular de Francesc Burgos, que davant l’anormalitat de la producció i el consum cultural al País Valencià aposta per l’activisme. Així doncs, tot i les dificultats que comporta organitzar un festival com aquest, i malgrat que el pressupost, que ja era ajustat, s’ha reduït encara més, Burgos continua entestat a organitzar el Pop al Carrer perquè el gaudisquen tant els veïns de Tavernes de la Valldigna com tota la resta de gent que any rere any hi fa cap.

Twitter: @ambbicicleta