Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

‘Masclisme’ és un concepte en negatiu

Qui vulgui desprestigiar el feminisme estarà lluitant contra una cosa difícil de canviar: una paraula

Masclisme és un concepte en negatiu que engloba el pitjor de totes les actituds que un home pugui tenir. Un home també pot ser bo, és obvi, però no existeix cap paraula que reflecteixi per si sola tots els actes que aquest fa amb la intenció de millorar la humanitat. Masclisme és el terme que defineix tots els abusos de poder dels homes, fet que no vol dir que tots els homes abusin conscientment del seu poder. Perquè el que falla és això: les estructures de poder entre gèneres. Cosa que no exculpa als homes, al contrari. Els crida a responsabilitzar-se’n.

El senyor que se senti atacat per la paraula masclisme i que cregui que no el defineix, és que no accepta que els humans som alhora bons i dolents, i que el cos en què viu compta amb una tradició d’autoritarisme penjant al seu darrere. Com a gènere poderós, fins ara l’home ha abusat repetidament del seu status. Per això que existeixi la paraula masclisme no pot ser de cap manera una falta de respecte cap a ningú: perquè ajuda a remarcar certes parts nocives de l’ésser i contribueix a que sigui més fàcil eliminar-les, fet que és bo sobretot per les dones -que pateixen una pressió i una violència constant-, però també pels homes.

En canvi, feminisme és un concepte en positiu. Aquest detall ho canvia tot. Les dones, repeteixo, com tots els éssers humans, també són alhora bones i dolentes. Però la realitat és que la paraula feminisme no és pejorativa, sinó que engloba totes aquelles actituds que busquen la igualtat de gèneres i lluiten contra la submissió de la dona en tots els àmbits. No sé qui es va inventar aquesta paraula, però la va clavar perquè la va fer, en la seva arrel, positiva. Constructiva. El feminisme vol millorar la humanitat, tan naïf com pugui semblar. I a més, no hi ha una sola manera de ser feminista, sinó que n’hi ha vàries. Totes es poden discutir, però també totes tindran en comú que voldran canviar la societat.

Qui vulgui vendre-ho d’una altra manera, qui cregui que pel món el feminisme és destructiu, està tergiversant el significat d’un terme lingüístic. Està posant al mateix nivell dos conceptes que és impossible equiparar perquè no miren cap a la mateixa direcció i no parteixen de les mateixes bases. Així que sí, la vaga d’avui és feminista. I qui no s’hi uneixi perquè no està d’acord amb el feminisme, qui vulgui canviar-li el sentit i qui vulgui polititzar-la en negatiu, no estarà enfrontant-se a una munió de dones. Estarà lluitant contra una cosa encara més difícil de canviar: una paraula abrandada per una causa racionalment justa. Perquè feminisme és un concepte en positiu.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació