El català també és de llei

No convé caure en el conformisme, perquè la llengua encara té algunes lacres que cal superar. Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha posat en marxa aquest dilluns la campanya “En català, també és de llei”, per fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit judicial.

Griselda Oliver i Alabau

Griselda Oliver i Alabau

Cap de la secció Homo Fabra

El divendres passat, el conseller Ferran Mascarell escrivia al diari Ara que “la història del català és la història d’un gran èxit col·lectiu”. Tot i les adversitats, la llengua catalana ha superat els reptes que s’han interposat en el seu camí, ja que la llengua continuava viva entre la gent, que la parlava i la utilitzava. Mascarell assegurava també que actualment el català “actua com una llengua moderna” —“les xifres del català avalen aquesta persistència dels ciutadans en l’ús de la llengua pròpia”, assegurava—.

Ferran Mascarell, Conseller de Cultura

No obstant això, no convé caure en el conformisme, perquè la llengua encara té algunes lacres que cal superar. Per aquest motiu, el Departament de Cultura ha posat en marxa aquest dilluns la campanya “En català, també és de llei”, per fomentar l’ús de la llengua catalana en l’àmbit judicial. L’acció compta amb el suport del Departament de Justícia i té com a objectiu informar i sensibilitzar, d’una banda, la ciutadania perquè usi el català en les seves relacions amb el món de la Justícia i, d’una altra, els professionals del sector perquè utilitzin el català com a llengua habitual durant la seva jornada laboral. Igualment, la campanya s’adreça als professionals del dret i la justícia perquè facin conèixer als ciutadans l’elecció de la llengua, així com també es dirigeix als estudiants de carreres jurídiques.

“Sabem, doncs, que el nostre èxit no és un procés tancat. Ens queda molta feina per fer en diversos àmbits, entre els quals destaca l’administració de justícia i l’àmbit del dret, on la presència de la llengua catalana no es correspon amb el seu ús social”, continuava Mascarell. “Una vegada més ens trobem davant d’una situació en què l’Estat dificulta que els ciutadans puguem exercir amb plenitud els nostres drets lingüístics”, sentenciava en el seu article. Certament, les dades mostren que l’any passat de cada deu sentències judicials dictades, només una havia estat redactada en català: en total, només el 12,4% de les sentències es van dictar en català. Pel que fa a la documentació registral, només el 17,8% de la documentació estava escrita en català.

Per tot això, “En català, també és de llei” ha preparat uns anuncis per a la televisió i les xarxes socials que volen animar el col·lectiu que treballa en l’àmbit de la justícia a utilitzar el català en el seu dia a dia. Els espots estan acompanyats d’un fullet amb set idees que aclareixen els principals dubtes que els ciutadans poden tenir a l’hora d’adreçar-se en català a l’administració, com per exemple: en català, els documents són vàlids; pots declarar català, la justícia està preparada per treballar en català; pots demanar al teu advocat que et representi en català; etc. Tal com conclou Mascarell en el seu article publicat a l’Ara, el que cal és constatar la vitalitat de la llengua i normalitzar-la en tots els àmbits.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació