Llibres feministes per aquest Sant Jordi

Llibres sobre temes diversos abordats amb perspectiva de gènere

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

Que el feminisme està en voga és cosa sabuda i ja fa temps que, des de diferents disciplines, s’està tractant de definir com podem aconseguir un món més igualitari. Si aquest Sant Jordi et ve de gust regalar feminisme, hem reunit 10 propostes de llibres sobre temes ben diversos abordats amb perspectiva de gènere. Un recull de Carlota Rubio Clàudia Rius.

Periodisme

“L’home és superior a la dona”, “El mejor piropo”, “Per qui votaran les nostres dones?” o “Com ha donat el primer pas el feixisme d’Espanya” són només alguns dels titulars que trobem al llibre Dones que surten del paper (Fonoll, 2019), que publiquen Elena Yeste i Francesc Canosa. Fent un recull d’articles que van des del 1879 fins al 1938, els autors han fet una tria de periodistes catalanes que expliquen el país fins ben arribada la guerra civil. Periodistes que han influït notablement en el futur d’aquesta disciplina, però el nom de les quals no ha transcendit a les generacions posteriors: Dolors Monserdà, Carme Karr, María Luz Morales, Irene Polo, Rosa Maria Arquimbau, Aurora Bertrana, Anna Murià, Teresa Pàmies… Una antologia excel·lent per aquest Sant Jordi.

Imaginari visual

Les manifestacions feministes estan plenes de cartells i pancartes amb frases enginyoses i dibuixos que ja formen part del nostre imaginari visual. Però d’on han sortit? Com utilitza, el feminisme, les imatges? D’on sorgeix l’ús del famós color lila? I a sant de què ve el cartell que diu “You can do it!” amb el mític dibuix de la dona que mostra amb força el seu braç, Rosie la rebladora? A Lila: història gràfica d’una lluita (Comanegra, 2019)M. Àngels Cabré Toni Galmés fan un recorregut per la història de les imatges reivindicatives des d’una òptica feminista, i lligant-ho també amb les mobilitzacions d’avui en dia. Una relectura gràfica que no s’entén sense el seu context: les diferents onades feministes i la història de dones com les pioneres, les sufragistes o les radicals dels setanta.

Vides particulars

L’Alejandra Soler Gilabert és una valenciana que va viure 103 anys. Pionera en l’associacionisme universitari durant la república, va ser militant comunista i mestra republicana. La seva història i la de vint-i-una dones més d’arreu de la nostra geografia queda plasmada al llibre Dones rebels. Històries contra el silenci (Sembra Llibres, 2019) escrit per Aina Torres i Rexach i il·lustrat per Helena Perez Garcia. Milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, polítiques, metgesses… Torres uneix un seguit de narracions biogràfiques que expliquen històries de supervivència i victòries amagades, però també exilis forçats i moments difícils. “Cal posar nom a les qui ens han precedit”, reivindica Torres, “La vida de les persones no acaba amb la seva mort, sinó amb el silenci”.

Relacions personals

“No podem fer responsable a la persona que rep la proposta sexual de negar-s’hi, si ho considera oportú, sinó que és responsabilitat de la persona que fa la proposta d’assegurar-se que rep un ” o “Un  pot passar a no en qualsevol moment, i la persona no està obligada de cap manera a tirar endavant”. Aquests són alguns dels consells que dona el llibre La paraula més sexi és sí (L’Altra Editorial, 2019), una guia de Shaina Joy Machlus il·lustrat per Petra Eriksson. Es tracta d’una guia per a tothom sobre consentiment i educació sexual, escrit contra la cultura de la violació i amb una intenció molt pràctica. És per això que comença amb una sèrie d’informació bàsica sobre el sexe, el cos i el gènere, així com acaba amb exemples de converses. Llegiràs el llibre? La resposta més sexi és .

Economia

Més enllà de llibres que desenvolupen el tema del feminisme, les novetats d’enguany també presenten obres que estan fetes des de la lògica pel bé comú, relacionada també amb la lluita contra el sistema patriarcal. Montse Junyent, presidenta de l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú, publica a Comanegra el llibre Esto no va a cambiar solo. Alegato de urgència por una economía más humana, en el qual reflexiona sobre la necessitat de transitar cap un sistema econòmic més sostenible, solidari i cooperatiu, explicant l’ecosistema que aquest hauria de tenir i la necessitat de sumar perspectives diferents per tal d’aconseguir els mateixos objectius. Un llibre que crida a l’acció i que proposa un canvi d’actitud que tots els lectors poden aplicar al dia a dia.

Anticapitalisme

El feminisme liberal ha fet fallida, o això defensen Nancy Fraser, Tithi Bhattacharya i Cinzia Arruzza, tres de les principals organitzadores de la Vaga Internacional de Dones als Estats Units de 2018. D’elles ens arriba Feminisme per al 99% (Tigre de Paper, 2019), un breu manifest que revisa problemàtiques socials actuals com els empresonaments en massa, els règims fronterers, el conflicte palestí o les guerres imperialistes a l’Orient Mitjà en clau de gènere. Segons les autores, “avui dia és possible pensar en un feminisme anticapitalista, en part perquè la credibilitat de les elits polítiques es col·lapsa arreu del món”. Les onze tesis d’aquest manifest, doncs, treballen a favor d’un “altre” feminisme que respongui a les necessitats del 99% de les dones.

Ecologisme

L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Per què les dones salvaran el planeta (Raig Verd, 2019) reuneix un gran nombre d’assajos i entrevistes que evidencien com la igualtat de gènere és essencial per al progrés ambiental. Veus destacades en l’ecofeminisme internacional com la de Vandana Shiva, Maria Mies, Yayo Herrero o Christiana Figueres, entre més de vint autores, es manifesten en contra d’aquells qui afirmen “primer salvem el planeta, i després ja parlarem d’igualtat”. Ho fan mitjançant l’estudi de casos específics com les polítiques ambientals o l’ús dels recursos naturals. En aquest llibre l’ecologia va de bracet d’un feminisme que cada cop es torna més interdisciplinari.

Maternitat

Segons Esther Vivas, “la maternitat és un tema menystingut i oblidat pels moviments socials, també pels feminismes”. És per això que a Mama desobedient (Ara Llibres, 2019) ha tractat d’analitzar el que vol dir ser mare des d’un punt de vista crític i reivindicatiu. L’autora vol oferir una alternativa a l’ideal matern que existeix avui dia, entre mare sacrificada i superwoman, tenint en compte que no hi ha una maternitat única, però que existeixen models capitalistes i patriarcals imposats que condicionen aquesta experiència. En aquest llibre, Vivas fa ús de l’assaig, la literatura i la seva experiència personal per abordar temes que queden invisibilitzats en l’àmbit domèstic, com la infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, el part, la violència obstètrica, el puerperi, la lactància o el negoci del biberó.

Art

Deia Josefina Matamoros que “entrar en un museu és endinsar-se directament en el patrimoni de la humanitat”. I el patrimoni català es pot vantar de comptar amb un gran nombre d’artistes inspiradores. 100 dones catalanes (Viena, 2019), d’Antoni Gelonch, recull la vida i reflexions de cent dones provinents del món de l’art i la cultura, la ciència, el pensament i l’activisme des del segle XIX fins als nostres dies. Des de noms consagrats com Dolors Monserdà i Caterina Albert fins a dones del panorama actual com Natza Farré o Isabel Coixet reflexionen sobre l’art, el procés creatiu i el paper de les dones en la producció artística. Un recull que apel·la a l’orgull del nostre patrimoni intel·lectual però que, com Mònica Terribas afirma al pròleg, caldrà que algun dia sigui un “tresor anacrònic”.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació