50 anys del “I am a Catalan”

El dia 24 d'octubre se celebren els cinquanta anys del pas de Pau Casals per l’ONU amb un concert al Palau de la Música a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia.

El 24 d’octubre d’aquest any se celebren els cinquanta anys del conegut discurs que Pau Casals va pronunciar davant l’ONU, després d’estrenar l’Himne per a les Nacions Unides i rebre la Medalla de la Pau que atorga la institució. Per commemorar la data la Fundació Pau Casals ha organitzat un seguit d’actes amb el suport de la Generalitat. Els encarregats de presentar la programació han estat la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, i el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), Manel Manonelles. Alsina ha apuntat que és una commemoració al recorregut que va fer Casals al llarg de la seva vida i a la seva defensa de Catalunya, se celebra la seva genialitat, el seu compromís i la seva defensa a la llibertat.

Foto: Fons Pau Casals

L’acte principal serà un concert que tindrà lloc el mateix dia 24 d’octubre al Palau de la Música Catalana, a càrrec de la Franz Schubert Filharmonia, que fins aquest setembre rebia el nom d’Orquestra Simfònica Camera Musicae, i del Cor de l’Orfeó Català,sota la direcció de Tomàs Grau. L’acte rep el títol 50 anys de Pau Casals a les Nacions Unides i s’hi projectarà un recull dels moments més destacats de la cerimònia de l’ONU, un dels quals serà el discurs íntegre de Pau Casals. Pel que fa al programa s’interpretarà l’Himne de l’ONU que va compondre Casals, el Concert per a dos violins en re menor de J.S. Bach, l’Himne de l’Alegria de Beethoven i, a tall de cloenda, El Cant dels Ocells, una peça que, com exposa Jordi Pardo, ha esdevingut un referent de la pau i la concòrdia i que expressa l’enyor que l’artista sentia per Catalunya.

Entre els altres actes que se celebren destaca una sessió de Diàlegs amb Música, sota el nom Pau Casals i les Nacions Unides. La defensa de la pau avui, que se celebrarà al CMMB el dimecres 13 d’octubre. Serà conduït per la periodista Mònica Pagès i comptarà amb la participació del director del CIDOB, Pol Morillas; el corresponsal diplomàtic de La Vanguardia, Xavier Mas de Xaxàs; i el director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo. La sessió comptarà amb el violoncel·lista Miquel Keenan Fuentes, que va rebre el passat 2020 la menció honorífica del Guardó Internacional Pau Casals per a Joves Violoncel·listes, i la pianista Yoko Suzuki, que interpretaran l’Himne de l’ONU i peces de Cassadó, Granados i Fauré.

Un altre concert destacat és el que oferirà el prestigiós Quartet Casals al teatre Les Salons de Ginebra el pròxim 28 d’octubre. Ja de cara al 2022 s’estrenarà el documental Un himne per a les Nacions Unides de Pau Casals, que mostrarà l’extensa relació de Casals amb les Nacions Unides i vol reivindicar i apropar la figura del violoncel·lista a les noves generacions, així com el seu llegat musical i humanístic.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació