Trencant el silenci del tràgic passat irlandès

‘No diguis res’, de Patrick Radden Keefe, tracta la història dels conflictes que hi va haver a Irlanda del Nord a finals del segle passat.

Núria Surrell

Núria Surrell

Periodisme cultural

No diguis res és el nou llibre de l’autor nord-americà Patrick Radden Keefe, traduïda i publicada en castellà per Reservoir Books i en català per Edicions del Periscopi. L’obra, d’unes gairebé 600 pàgines, tracta la història dels conflictes que hi va haver a Irlanda del Nord a finals del segle passat, uns esdeveniments que encara segueixen molt presents avui dia entre la població irlandesa. El llibre va guanyar l’any passat el premi Orwell d’escriptura política i va ser considerat un dels millors llibres de no ficció de la dècada. Malgrat no ser una novel·la, l’autor ha tingut molt present en tot moment els testimonis, les seves històries i els seus punts de vista per fer de l’obra una lectura accessible per a tothom.

Patrick Radden Keefe
Patrick Radden Keefe. |

El conflicte irlandès va ser primerament polític i nacionalista i va acabar desencadenant en un període de violència i d’agitació política a Irlanda del Nord a finals dels anys 60 conegut com els Troubles, on s’hi va involucrar el grup paramilitar republicà anomenat IRA. Els Troubles van acabar sent una guerra civil i un conflicte ètnic, amb accions terroristes, revolucions, insurreccions i una forta resistència militar contra l’imperialisme britànic. L’autor Patrick Radden Keefe és un escriptor i periodista d’investigació i acostuma a escriure en mitjans com The New Yorker o Slate. L’escriptor és nord-americà i des d’aquest punt de vista de fora ha pogut prendre distància del conflicte i ha sigut capaç d’entrar en la història dels Troubles i copsar-ne el seu costat més íntim i personal.

El llibre (i també la investigació de l’escriptor) comença amb la història de Jean McConville, una mare de deu fills que va ser segrestada el 1972 i de la qual no se’n va tornar a saber mai més res. Des d’aquí, i incorporant històries d’altres víctimes i personatges que formaven part de l’IRA, Patrick Radden Keefe aconsegueix traçar tota una trama que, sense deixar l’àmbit de la no ficció, fa reviure totes aquestes persones, les seves vivències i els seus punts de vista, sense assenyalar bons o dolents, per mirar d’entendre la complexitat del conflicte.

No diguis res, tal com ha pogut explicar l’autor des de Nova York en una roda de premsa telemàtica, no aspira a ser un manual històric sobre els Troubles, sinó que posa el focus sobre els personatges, tractant el tema com una novel·la amb mitja dotzena de personatges. Per reconstruir les vides dels membres de l’IRA, l’autor va arribar a fer 7 viatges en 4 anys a Irlanda del Nord per tal d’anar-se guanyant la confiança de la gent. Amb tot això, Patrick Radden Keefe es proposava aconseguir una obra que no només reconstruís els esdeveniments sinó que també els traslladés al lector perquè aquest pogués entrar dins la història i conèixer els personatges de prop, fins al punt de fer-lo sentir incòmode.

Tot el procés d’escriptura va ser un repte; no només recopilar la informació o destriar quines històries incloure-hi, sinó també aconseguir penetrar i entrar en el silenci que molts irlandesos encara avui guarden sobre els fets. Alguns dels personatges principals del llibre ja són morts, d’altres encara viuen però no han volgut dir-ne res. Els personatges són la clau de l’escriptura de Keefe; l’autor tenia molt clar que era essencial que el lector pogués sentir la seva veu dins del llibre. La màgia, segons l’escriptor, sorgeix quan tens un personatge interessant, una història a explicar i suficient gent viva que permeti recuperar-ne tots els seus matisos.

Patrick Radden Keefe ha acabat convertint en un èxit de no ficció una investigació que va començar amb un primer viatge a Belfast el 2014. Des de llavors, la seva recerca i el seu interès no es van aturar fins a anar desfent l’entrellat dels fets històrics, de la gent que va viure-ho en primera persona i del trauma que encara avui dia representen els Troubles. Jugant amb l’assaig i l’error, el silenci i l’ambigüitat, Keefe ha creat un retrat viu d’una societat incapaç d’alliberar-se d’una tragèdia que encara avui arrossega amb ella. No diguis res aconsegueix trobar l’equilibri entre la investigació exhaustiva que s’amaga rere l’obra i les històries íntimes i personals dels personatges, creant una obra de no ficció accessible per a tothom, impactant i molt necessària.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació