Teresa Colom. Consciència i tecnologia

La poeta i escriptora andorrana, Teresa colom, s’estrena en el gènere de la novel•la amb Consciència

Aina Perich

Aina Perich

Comunicació Cultural a la UdG.

Teresa Colom debuta en la novel·la en el gènere de ciència ficció. Consciència, de l’Editorial Empúries, és un relat futurista que situa el lector en un futur no gaire llunyà, on la ment de les persones pot seguir el seu curs vital després de la mort. Aquesta permanència de la consciència es concreta, en la novel·la, en la ment de Laura Verns, protagonista de la història.

Teresa Colom, autora de la novel·la Consciència | Foto: Carles Mercader

L’autora dedica les quatre pàgines inicials a situar el lector en l’espai i temps de la narració. No és casual que Consciència comenci de manera accelerada: “no m’interessava que el lector s’aturés en l’embolcall” explica l’autora. “La intenció era que el lector engolís una càpsula, i així els elements essencials no es dissolguessin. Buscava potència sense palla”.

La novel·la se situa a l’any 2070, on la tecnologia ha avançat tant que la gent no ha de sortir de casa pràcticament per res. Ni per treballar ni per relacionar-se. Dins aquest món tecnològic on la maquinària és la protagonista, existeix la possibilitat de la pervivència de la ment humana. Hi ha un oligopoli de tres grans empreses que es dediquen a aquest negoci, però les persones que decideixen adquirir els seus serveis, han de renunciar a moltes altres coses. Principalment, la seva llibertat individual. “El sistema de l’empresa té controlades i vigilades les ments humanes i aquestes aprenen, a poc a poc, a mantenir activitat mental burlant la vigilància. Es mouen per canals ocults” explica l’autora. La versemblança que presenta la novel·la és un punt molt fort: “Durant el procés de creació em vaig fer moltes preguntes, perquè la història havia de ser versemblant i traslladable a la vida real. Sinó, simplement, ja no podia ser” afirma Teresa Colom.

“Som part de la natura i si desapareixem, desapareixerem amb ella. El cataclisme que presento té un punt de reflexió”, diu l’autora, que d’aquesta manera mostra la seva obsessió per la natura i per l’espai: “Deu ser un tic molt andorrà, suposo. Vivim en una vall tancada i necessitem mirar més les estrelles” confessa.

El relat gòtic que embolcalla Consciència és recurrent en l’obra de Teresa Colom, però la fredor que desprèn el món tecnològic que es presenta a la novel·la es desfà amb les pinzellades d’humor subtil, “personificades en el personatge de la Miss Makuto: una gran empresària del sector estètic en un món on la gent no es relaciona i utilitza tants filtres com vol”, que ha sabut introduir de manera delicada en la història.

La novel·la transcorre de manera circular al voltant d’un eix, les vides de les ments. “El misteriós entramat que arrela una consciència en la seva vida. Aquest és el secret de la novel·la” diu Colom. Així es tanca el cercle que obre Consciència.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació