Sobre la terra inestable

L'editorial Les Hores publica «Terra inestable», de Claire Fuller, amb traducció de Josefina Caball

Nascuda a Oxfordshire, Anglaterra, l’any 1967, Claire Fuller ha escrit Terra Inestable (2021), novel·la guanyadora del Costa Novel Award 2021 i finalista del Women’s Prize for Fiction 2021. Anteriorment ha escrit les novel·les Our Endless Numbered Days (2015), guardonada amb el Desmond Elliott Award; Swimming Lessons (2017); i Bitter Orange (2018). 

Claire Fuller | Foto: Adrian Harvey

Terra Inestable ens parla de la pobresa del món rural del segle XXI a Anglaterra. I ho fa a través dels ulls de la Jeanie i en Julius, dos bessons de cinquanta-un anys que encara viuen amb la seva mare, la Dot, en una casa de camp amb pocs recursos. No disposen d’accés a internet ni comptes bancaris, i només tenen un telèfon de prepagament que no poden usar a casa perquè no hi ha electricitat. Han viscut sempre aïllats i sobreprotegits per la mare, que s’encarrega de l’economia i els assumptes burocràtics. El seu pare va morir fa anys i cap dels dos té parella. En Julius es dedica a feines temporals sense cotitzar, i amb la barrera d’un trauma infantil que li impedeix pujar a un vehicle. La Jeanie no sap llegir ni escriure i el seu cor flaqueja. Malgrat les mancances a les que s’han d’adaptar, la seva llar és un recés de pau que els abasteix de tot el que necessiten per viure en un món que se s’han construït a mida: els capvespres toquen música plegats, crien gallines al jardí i cultiven hortalisses a l’hort amb devoció. 

La mort inesperada de la mare suposa un xoc contra una realitat més hostil que la que coneixien fins aleshores. Amb cruesa i sensibilitat, Fuller narra com els protagonistes han d’encarar vicissituds com l’enterrament de la mare, un possible desnonament per un suposat deute de la casa, el rebuig social i les dificultats d’adaptar-se a un món fora de la seva bombolla de reclusió agrícola. 

L’autora aconsegueix transmetre aquest amor tel·lúric per la mateixa terra que els està foragitant i sotmetent a un espiral de marginació cada cop més atroç, i ho fa amb una escriptura penetrant a través de la qual accedim sense artificis a la intimitat dels personatges. Els successius punts de gir i els secrets que s’aniran descabdellant faran trontollar encara més el decurs de les seves vides. Serà inevitable que el lector s’endinsi en el racó de món inclement dels protagonistes i vulgui ser testimoni de la pugna per salvaguardar la seva existència i dignitat. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació