Montserrat Bacardí, III Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana

Bacardí publica ‘La veritat literària de Teresa Pàmies’, la primera biografia completa de l’escriptora, que publica Eumo Editorial

Carlota Rubio

Carlota Rubio

Periodista cultural

El III Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana, convocat per la UVic-UCC i Eumo Editorial, va néixer l’any 2021 amb l’objectiu de promoure l’assaig en català, amb especial fixació en l’entorn acadèmic. Té una dotació de 5.000€ amb compromís de publicació de l’obra guanyadora. Després d’Albert Altés i Jordi Julià, la guanyadora d’enguany ha estat la filòloga i catedràtica de la UAB Montserrat Bacardí, autora de La veritat literària de Teresa Pàmies, la primera biografia completa de l’escriptora. “Pàmies va ser una autora autodidacta, i per aquest motiu es va qualificar a si mateixa com a escriptora aliterària. Alguns crítics i acadèmics es van fer seu aquest concepte. El que jo vull és reivindicar el seu lloc a l’acadèmia”, diu l’autora. 

La veritat literària de Teresa Pàmies es presentarà a La Setmana del Llibre en Català el dimarts 12 de setembre a les 19.30 h amb una conversa entre Montserrat Bacardí i Montserrat Barderi.

Teresa Pàmies | Fons Teresa Pàmies – Sergi Pàmies

Teresa Pàmies va ser una autora molt prolífica, va publicar cinquanta obres i milers d’articles periodístics. “Com més la llegia, més ganes tenia de comprendre i alhora més m’adonava que em costava molt comprendre”, diu Montserrat Bacardí, “construeix en la seva obra una mena de gran retaule, un trencaclosques molt fragmentat. Jo l’he volgut reconstruir”. El llibre, doncs, traça exhaustivament (en 500 pàgines) l’itinerari vital i artístic des dels anys d’infantesa i joventut a Balaguer, passant pels primers contactes amb les idees marxistes, l’impacte de la Guerra Civil i l’exili de trenta anys a Santo Domingo, Mèxic, Belgrad, Praga i París. També l’inici de la faceta escriptora, sempre combinada amb altres feines, i que no comença a agafar volada fins que arriba a Barcelona (abans només havia publicat Testament a Praga). “La seva vida, marcada per la fe i la militància en el comunisme, travessa la història sencera del segle XX”, escriu Bacardí al capítol de presentació, “(…) Seguir-ne el recorregut significa aproximar-se a la contemporaneïtat”. Per a reconstruir-la, l’autora ha recorregut a l’arxiu personal de Teresa Pàmies i entrevistes als seus familiars –entre els quals Sergi Pàmies, amb qui aquest assaig compartirà taules de novetats.

Per la complexitat del context, l’esperit crític i una vida intensa, que s’intueixen en una obra sovint testimonial, Bacardí considera que té sentit que Teresa Pàmies desperti l’interès del lector actual, i insisteix en la la importància que les generacions més joves la recuperin. “Escrivia de pressa, i els llibres són desiguals, però hi ha una colla d’entre cinc i deu que són molt reexits, que tenen una gràcia especial. I els cinquanta tenen un estil propi i inconfusible, amb una llengua hipnòtica, clara i transparent. Pàmies és una escriptora original, sobretot per la innovació en els gèneres literaris, que sovint barreja i subverteix”.

A la presentació del premi, tant Montserrat Bacardí com Carlota Torrents, filla de Ricard Torrents, han expressat la conveniència que els noms de Ricard Torrents i Teresa Pàmies es trobin a la coberta del llibre. “A casa se’n va parlar molt, de Teresa Pàmies, però sempre amb una aura de misteri que ara he pogut comprendre millor”, explica Carlota Torrents, que també ha valorat la tasca de Bacardí reivindicant dones escriptores: és també autora de les biografies Anna Murià. El vici d’escriure (2004), Gràcia Bassa, poeta, periodista i traductora (2016) i Maria Dolors Orriols, viure i escriure (2019). Tant ella com Gemma Redorta, editora d’Eumo, i Eva Espasa, vicerectora de Recerca i Transferència del Coneixement de la UVic-UCC, han destacat l’estil de Bacardí: “fuig de l’encarcarament acadèmic i planta constantment cliffhangers que mantenen la tensió en la lectura sense abandonar el rigor i les referències bibliogràfiques, troba un equilibri difícil”, diu Torrents. 

Montserrat Bacardí | Foto: Eumo

El jurat que ha premiat l’obra de Bacardí ha estat format per Joaquim Albareda, Francesc Codina, Pilar Godayol, Cristina Junyent, Marina Subirats i Blanca Llum Vidal. Ja està oberta la quarta convocatòria del premi, que es tanca el dia 31 de gener de 2024. S’hi poden presentar obres inèdites que tractin sobre qüestions relacionades amb les humanitats, les ciències, l’educació i la universitat. Pots trobar més informació aquí

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació