L’experiència és un grau

Neix CoNCALab, un nou espai d’intercanvi d’experiències de creació i gestió cultural impulsat pel CoNCA

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El futur pinta negre per a molts sectors del país, la pandèmia ho ha capgirat tot i res serà com abans. Podem rendir-nos davant d’aquestes afirmacions pessimistes o arremangar-nos i treballar plegats per combatre aquesta visió funesta del que ens espera. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) han decidit unir esforços per potenciar la relació entre creadors i gestors culturals amb l’objectiu de compartir recursos i solucions que permetin afrontar el futur amb garanties de supervivència, tot posant en comú les estratègies i coneixements de cadascú. Perquè compartint, aprenem i creixem.

Aquest nou espai d’intercanvi col·lectiu, destinat als professionals del sector cultural, però obert a tota la ciutadania, s’estructurarà al voltant de quatre trobades, a diferents ciutats de Catalunya, sota el nom de CoNCALab. Les trobades es podran seguir en directe a través de la plataforma Zoom i seran cobertes, oportunament, des de Núvol. Posteriorment, part dels seus continguts es podran recuperar en format digital a través de podcasts o vídeos.  

La idea és que els representants de les diferents disciplines artístiques i àmbits culturals es nodreixin els uns als altres, intercanviant punts de vista sobre les seves eines i estratègies d’actuació, amb l’objectiu de crear un repositori obert d’experiències professionals, contribuint així a generar un coneixement compartit al voltant dels eixos temàtics que centraran cadascuna de les sessions del CoNCALab. 

El disseny de totes les trobades ha recaigut en l’equip format per Jordi Novell, Emma Quadrada, Lau Delgado, Maria Thorson i Quim Bigas, que han tingut total llibertat a l’hora d’escollir els ponents de cada jornada així com els seus continguts i temàtiques. Els quatre grans eixos sobre els quals giraran aquestes sessions monogràfiques seran: la complicitat, l’adaptació, el retorn o gratificació i la sostenibilitat.

Segons Thorson, la quarantena de ponents que intervindran a les sessions del CoNCALab fins a finals d’any s’han seleccionat a partir de tres criteris fonamentals: “la major representació de sectors culturals possible, l’equilibri territorial de les seves propostes, i la paritat de gènere dels participants”.   

El pròxim 25 de març, a la Sala Apolo de Barcelona, se celebrarà, de 10:30h a 13:30h, la primera de les quatre sessions, titulada Experiències de complicitat. Tres hores de reflexió col·lectiva al voltant de la col·laboració cultural, on s’abordaran conceptes com les aliances i la sindicació cultural, la necessitat de crear xarxes de cooperació i la capacitat per generar-les, la transversalitat cultural o la relació dels agents i les iniciatives culturals amb els mitjans de comunicació.

Al juny, la segona trobada abordarà temes relacionats amb l’adaptació i la resiliència del sector, especialment notòria en el context de crisi sanitària actual i, cap a finals d’any, al setembre i al desembre, es duran a terme, respectivament, les dues últimes sessions del projecte que se centraran, per una banda, en el retorn social de la cultura i el seu impacte en l’economia i el benestar general de la ciutadania i, per l’altra, en la sostenibilitat de les activitats culturals  des de la perspectiva de l’emergència climàtica.

Totes les sessions tindran un funcionament similar: a la primera part, una selecció de deu agents de diferents àmbits culturals mantindran un diàleg per parelles a partir de cinc propostes relacionades amb la temàtica de la jornada i, a la segona part, el públic assistent (sigui presencial o virtual) prendrà el protagonisme i, a través de les seves pròpies experiències, interpel·larà als convidats de cada debat amb noves preguntes, aportacions o reflexions. Cada conversa no s’estendrà més enllà dels vint minuts i abordarà, només, una de les cinc propostes formulades d’acord amb l’eix conceptual de cada jornada.

Cada sessió comptarà amb un moderador presencial i un altre de virtual. A la jornada del 25 de març, que donarà el tret de sortida a tot el projecte, la periodista, consultora i gestora cultural Marta Domenech moderarà les diverses converses que s’hi produiran, i la periodista Marta Berenguer dinamitzarà la participació en línia del públic.

Els deu seleccionats per participar en aquesta primera trobada són: Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega, que dialogarà amb Elisabet Parés, editora de Stendhal Books i fundadora d’El Distrito, l’associació d’agents culturals de L’Hospitalet; Laura Huerga, editora i fundadora de Raig Verd, que farà tàndem amb Vicent Fibla, director del festival Eufònic;  Jordi Planagumà, director de la Fundació Casa de la Música de les Comarques Gironines, que debatrà amb Sandra Costa, directora de l’agència de comunicació i màrqueting digital La Costa Comunicació; el director audiovisual i productor cultural Eloi Aymerich, professor del TecnoCampus de Mataró, s’emparellarà amb Laura Francés San Martín, tècnica de Cultura de l’Ajuntament de Celrà i, finalment, la directora del Museu de la Vida Rural, Gemma Carbó, serà la companya de conversa de la gestora cultural Lola Armadàs, cofundadora de l’Associació Cultural Coincidències i impulsora de la iniciativa Terrats en Cultura.

Els emparellaments s’han dut a terme a partir de diverses entrevistes que l’equip de curadors ha realitzat a les persones participants abans de la jornada. La idea és que cada diàleg posi en relleu les afinitats o divergències existents entre els ponents independentment de si els seus àmbits d’actuació i model de funcionament són similars o no. A vegades, entre els contraris es on es troben més punts en comú. I la idea de fons de tota la proposta, precisament és aquesta:  intercanviar punts de vista entre sectors que, sovint, són massa estancs o tenen funcionaments massa endogàmics per a mirar més enllà i veure que fan la resta de persones que es dediquen al vast món de la cultura.    

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació