De Barcelona a Tahití, l’altra travessia d’Enric Blanco

‘Barcelona Tahití’ de Martí Crespo enceta la sisena col·lecció de Vibop, Coma fosca, coma clara, una col·lecció que pretén interrogar-nos sobre el paisatge des d’un punt de vista diferent

Clara Cardona

Clara Cardona

Periodista, relacions públiques i gestora cultural.

En paraules del seu autor, Martí Crespo, Barcelona Tahití (Vibop) és “un homenatge a Enric Blanco, al periodisme d’època, a l’Aurora Bertrana, a la literatura de viatges i al cartellista Helios Gómez (autor de la portada)”. Sigui el que sigui, el primer títol de la col·lecció Coma fosca, coma clara de Vibop edicions recupera el personatge fascinant del navegant català Enric Blanco per descobrir-nos el seu darrer gran viatge, a Tahití, on passarà la seva última etapa vital feliç i havent trobat el seu lloc al món.

Martí Crespo | Foto cedida
Martí Crespo | Foto cedida

Crespo agafa d’inspiració el llibre de memòries Boston – Barcelona publicat pel mateix  Blanco el 1931 i recuperat i reeditat per Sergi Doria a La Campana el 2006. Barcelona – Boston explica les peripècies del viatge de Blanco a bord d’un balandre, juntament amb la seva dona i la seva filla de set anys, que travessa l’Atlàntic a vela per arribar al port de Barcelona el 5 d’octubre de 1930, convertint-se, així, en la primera família catalana a fer una travessia d’aquestes característiques.

L’arribada de Blanco va ser rebuda amb tots els honors, omplint pàgines i pàgines de diaris, esdevenint una mena d’heroi nacional en una època de canvis socials. Però l’estada a terra ferma, -i arran d’una crisi nerviosa de la seva dona, la nord-americana Mary Rader-, no acaba de satisfer Blanco i decideix salpar de nou, aquesta vegada només amb la companyia de la seva filla, Evaline Lucy (Evalú), i deixant la muller a la seva sort ingressada en un sanatori.

L’ultima pista d’aquest nou viatge s’acaba a Veneçuela, i és precisament aquí on el filòleg i periodista Martí Crespo recupera la història per escriure Barcelona Tahití. “Sense la feina el 2006 de Sergi Doria, avui no hi hauria aquesta historia”, explica Crespo. Aquest últim llibre, doncs, és una recerca exhaustiva que fa que “la història d’aquest personatge es tanqui”. I pel camí, s’hi troben descobriments inesperats, com l’aparició de la figura d’Aurora Bertrana, que coneix a Blanco el 1931. Crespo fa un treball d’hemeroteca i arxius ingent, per acabar reconstruint aquest segon gran viatge del navegant Enric Blanco i descobrir quin futur li espera a ell i a la seva filla, que tornà als Estats Units just abans de l’atac a Pearl Harbor i visqué els seus últims dies fent de bibliotecària i eternament agraïda per la vida que va tenir navegant, llegint i descobrint noves cultures.

Barcelona Tahití és una història amb un final feliç d’un personatge solitari inadaptat de l’època.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació