Potser sí que entre tots podrem salvar la llengua

Neix a Andorra l'associació Cultura Activa, una plataforma que es proposa defensar l'ús de la llengua en tots els àmbits i donar suport a la cultura del país.

Arnau Colominas

Periodista. Director de l'Agència de Notícies Andorrana. Editor del digital Culturàlia.

Aquest cop no hem fet l’andorrà. Aquella prudència, aquella neutralitat, la por de no posicionar-se, el vestit d’equidistància que tant caracteritza l’andorrà estàndard per un vespre es va desar a l’armari. I és que en la presentació de Cultura Activa es va fer el ple a la sala d’actes del Comú d’Escaldes. 

Dansa contemporània, música, balls tradicionals a ritme de rumba catalana i un monòleg dramatitzat van fer ressonar la sala amb els aplaudiments d’un públic absolutament entregat. Cultura Activa neix amb voluntat de donar suport a la cultura del país: “Tenim artistes d’alt nivell i s’han de potenciar”, assegurava la vicepresidenta de l’entitat, Eva Culleré

Cultura Activa és el que transmet el nom: una associació cultural dinàmica i inquieta, asseguren que l’adjectiu ‘activa’ no s’ha escollit únicament per l’afany de fer, de moure i de crear, sinó també per l’anhel d’adaptar la cultura al context actual: “En un món canviant ens hem de saber adaptar, hem de ser actius”.

L’Escena Nacional d’Andorra va ser l’encarregada d’obrir l’acte amb una actuació de dansa contemporània a càrrec d’Abril Melà i Emma Casas. Actual, rica, vital i atractiva foren algunes de les paraules que van idear les joves ballarines abans de formular els mots Cultura Activa, una mena de metàfora del naixement de l’entitat. Ja amb les lletres sobre l’escenari, la cònsol major de la parròquia amfitriona destacava la importància d’iniciatives com aquesta. En la mateixa línia, la ministra de Cultura Mònica Bonell parlava de la importància de la llengua català al país. 

Xavier Antich destacava la voluntat “d’unir fortaleses, de sumar; però, sobretot, de cooperar per multiplicar. Perquè som veïns i tenim reptes compartits”.

De la part musical se’n van encarregar Lluís Cartes i Oriol Vilella, primer amb Sonet LXXV1 de Shakespeare i, més tard, amb un Somni Líquid van combinar música amb poesia per fer-nos descobrir només sensacions, el seu univers de lletres combinades amb les arts plàstiques. L’Esbart de les Valls del nord va fer que més d’un es mogués a la butaca al ritme de la rumba. No hi havia temps per avorrir-se, després de la pujada d’adrenalina del ball de l’esbart, l’actiu Núria Montes ens va captivar amb una interpretació extraordinària del monòleg El silenci és d’or d’Apel·les Mestres. I amb aquell elogi al silenci i l’apologia als bons discursos, va deixar el públic sense paraules.

Representants d’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, Òmnium Catalunya Nord i Òmnium Alguer van donar el suport a Cultura Activa a través d’una gravació audiovisual, perquè malgrat els diferents contextos i malgrat les fronteres tots tenen un element en comú: llengua i és justament això el que els uneix. Perquè si no remen tots en la mateixa direcció, la llengua s’afeblirà. Qui sí que hi va assistir fou el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, feliç de l’agermanament amb Cultura Activa per millorar la cooperació amb Andorra i també orgullós de la fita com a urgellenc. Antich destacava la voluntat “d’unir fortaleses, de sumar; però, sobretot, de cooperar per multiplicar. Perquè som veïns i tenim reptes compartits. Entre ells, el de la situació que viu la nostra llengua”.

Finalment, després d’uns vídeos en què Cultura Activa plantejava els problemes lingüístics que hi ha al país i en donava possibles solucions, l’acte es va cloure amb el discurs de la presidenta de Cultura Activa, Maria Cucurull que afirmava “que cal que ens desacomplexem i no tinguem por de mantenir-nos ferms en la nostra llengua, si canviem de llengua no ajudem a integrar els nouvinguts perquè els neguem la possibilitat d’aprendre català”.

El missatge de Cultura Activa és clar, cal usar sempre el català i entre tots fer-lo útil, només així tindrem una llengua vital, activa i forta. 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació