Portes obertes de l’Escola Patufets i Baldufes

Al Patufets i Baldufes creiem fermament que cada infant és únic i especial malgrat que tots comparteixen el mateix nom monosíl·lab.

indicatiu

indicatiu

mocatriu (model, cantant & actriu)

Benvolguts/des mares, pares, tutors legals, i avis lleugerament massa involucrats en la criança dels seus nets, sent motiu constant de tensions entre els seus gendres/nores amb els que ja d’entrada no s’acabaven d’entendre del tot. El març és mes de primavera, canvis i oportunitats. És moment de pensar en el futur i, en especial, en el futur dels més petits de la casa. És per això que avui us volem donar la benvinguda a les portes obertes de l’Escola Patufets i Baldufes.

El centre concertat Patufets i Baldufes va néixer el 1961, inspirat en les idees d’Arcadi Reixac i Fortuny, un pedagog del segle XIX profundament racista pel que feia la seva praxi personal però molt progressista envers l’ensenyança. Reixac i Fortuny fou el primer propietari d’una colònia tèxtil a Catalunya a construir petites escoles al costat de les preses hidràuliques perquè els infants poguessin aprendre a llegir durant els (breus) descansos de la seva jornada laboral de dotze hores. La transformació social, la innovació i la falsa sensació de superioritat moral sempre han estat els pilars fonamentals del nostre projecte educatiu.

Tot i que l’escola Patufets i Baldufes és oberta a tothom, està pensada específicament per aquells infants en risc d’exclusió moral. És a dir, nens i nenes amb les característiques econòmiques necessàries per anar a la privada i tornar-se imbècils, però que gràcies a la concertada seran capaços de desenvolupar una consciència social més o menys compatible amb la socialdemocràcia.

El nostre projecte educatiu destaca per fer una defensa aferrissada de la diversitat dels nostres alumnes; al Patufets i Baldufes som ciutadans del món! Concretament dels Estats Units, França, Alemanya, Anglaterra, el Canadà, i alguns llocs de l’hemisferi sud com Austràlia, Nova Zelanda o la part blanca de Sud Àfrica. A més, un dels nostres objectius pedagògics és que hi hagi com a mínim un infant adoptat d’Etiòpia a cada cicle educatiu. Així, podem aprofitar que la programació del mes de maig queda una mica buida (entre el batibull de Sant Jordi i les colònies de final de curs) per fer unes jornades de diversitat i demanar-los que ens parlin del “seu país”, tot i que van venir a Catalunya a sis mesos.

Entenem la diversitat no només com a principi sinó també com a mètode interpretatiu a l’hora d’aplicar el projecte. Apostem per potenciar el ventall d’esferes de la infància i la personalitat i defugim dels cànons conservadors i anacrònics d’ensenyament. Celebrem tots els tipus d’intel·ligència: la lingüística, la matemàtica, l’espacial, l’artística, l’olfactiva, l’emocional, l’esportiva i la d’Ildefons Cerdà (saber-se tots els carrers de l’Eixample en ordre descendent). És així, al Patufets i Baldufes creiem fermament que cada infant és únic i especial malgrat que tots comparteixen el mateix nom monosíl·lab.

Per altra banda, ens allunyem de la nomenclatura tradicional del sistema educatiu, ja que considerem que sovint pot ser rígida i asfixiant. Si us fixeu en els projectes exposats pels passadissos de l’escola, potser us sorprèn la creativitat rere les nostres assignatures. Així, a Català li diem “Tècniques de la Llengua i Comunicació” mentre que Música esdevé “Cadències i Cacofonies” i Educació Física, “Moviment Sincronitzat”. Aquest vocabulari té una justificació pedagògica de fons que rau principalment en el fet que ens venia molt de gust inventar-nos aquests noms.

L’efectivitat de la nostra metodologia es veu reflectida en els excel·lents resultats dels nostres alumnes a les proves estandarditzades. És possible que el punt de partida sociocultural favorable del que ja gaudeixen la majoria de les famílies pugui influir en aquest èxit acadèmic, però és una d’aquelles coses que mai podrem afirmar amb certesa, com què li va passar exactament a la Madeleine McCann o si tenir el 4G engegat a l’avió realment afecta el seu funcionament. A més a més, al Patufets i Baldufes no discriminem segons la classe social. A la nostra escola no cal tenir una segona residència amb piscina a la Cerdanya o la Costa Brava per encaixar; també són benvinguts aquells alumnes amb apartaments de trenta metres quadrats a urbanitzacions de la Costa Daurada.

Finalment, tenim una associació de famílies molt entusiasta i implicada en el projecte a través de xerrades, tallers i una quantitat alarmant de temps lliure. A principis de curs fem la “Patufetada”, una jornada de benvinguda al Montseny plena d’activitats de coneixença i dinàmiques per trencar el gel, agafades de les colònies de l’Estiu És Teu, el lloc on resulta que es van conèixer la majoria dels pares fent de monitors. Tot i que no és d’assistència obligatòria, l’absència d’un pare o mare serà severament jutjada i interpretada com una negligència educativa. La Patufetada és el moment perfecte per conèixer la diversitat de les nostres famílies de primera mà: des d’aquelles que treballen per TV3, fins a aquelles que treballaven per TV3, però ara tenen la seva pròpia productora.

En definitiva, esperem que el dia d’avui us serveixi per acabar-nos de conèixer i que us decidiu a triar-nos per tenir cura de l’educació dels vostres fills i filles. Al Patufets i Baldufes els vostres infants seran escoltats, educats i preparats fins que arribi el moment de fer front al món real i matricular-se a la Universitat Pompeu Fabra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació