Bufons, cavallers i trobadors

10.09.2018

Un pobre infeliç et suplica insistentment per mig diner de bronze. Un músic de carrer intenta treure’t alguna almoina. Algun mercader aprofita per fer el mes venent embotits, melmelades o cervesa artesana. Totes aquestes situacions passen realment si un passeja per Castelló d’Empúries durant el Terra de Trobadors, que va allargar el seu viatge pel temps fins ahir, rebent més de 45.000 espectadors. El passat divendres, Núvol es va capbussar en el bullici de l’urbs i va ser partícip de l’esplendor de la capital medieval de Catalunya.

Terra de Trobadors

Durant la tarda vam descobrir els racons d’una Castelló d’Empúries engalonada per l’ocasió. Al voltant de la meravellosa basílica de Santa Maria, el municipi presumia d’una 28a edició del festival, que ha inclòs més de dues-centes actuacions, propostes i esdeveniments. Moltes d’aquestes activitats van tenir lloc el mateix divendres, i vam acudir-hi gràcies a una invitació del seguici del comte Ponç Hug IV.

Però malgrat que estiguéssim al segle XVI, l’estómac no és de ferro. Després d’una visita enriquidora per tavernes i mercats del poble, la gana va fer la seva aparició i per això, en honor al Ponç Hug IV, els més poderosos del comtat van celebrar un sopar temàtic amb espectacle. Un banquet on només hi ha una norma: cal anar disfressat per a l’ocasió. Per un cop, aquest humil periodista va deixar de ser un plebeu i va entrar en la cort noble per poder gaudir, com la resta de quatre-cents convidats, de joglars, bon vi, bufons, cavallers, escudella, i un ambient d’allò més feudal.

Finalment, un espectacle de foc va donar pas a la clausura de la vetllada. El recinte es va buidar i les famílies nobles van poder continuar la rauxa pels carrers i tavernes de la vila. Els carrers de Castelló emanaven vida i ganes de festa.

Turistes disfressats

Des de l’organització, comenten que “enguany, s’han pogut veure molts grups de turistes disfressats amb maletes”. Això és un senyal immillorable que el Terra de Trobadors, després de 28 edicions, s’ha consolidat com una de les festes culturals i històriques de referència. Les seves dates són assenyalades, i insten a tota la demarcació a vistar l’esdeveniment. I no només a la província: la seva fama ha transcendit a altres països i, per això, estrangers d’arreu del món fan coincidir expressament el seu pas per la comarca durant aquestes dates.

Una de les claus de l’èxit del Terra de Trobadors és una ambientació cada vegada més rigorosa i realista, que fa creure a l’espectador que realment està passejant per una població de l’Edat Mitjana.

I no solament d’aparença va la cosa, perquè el Terra de Trobadors convida a viure una enriquidora experiència per a tota la família i per a tots els públics: des de conferències divulgatives a recreacions bèl·liques, tot passant per un corretavernes medieval. La programació emmarcada en el festival creix i millora cada any que passa.

Isaac Morera, director artístic del certamen, ha assenyalat “la millora en la qualitat dels espectacles, amb la presència de formacions musicals de referència com Corvus Corax,  o de la companyia Sarruga Produccions, que s’ha encarregat de l’espectacular xou de clausura, o la presència de reconeguts directors teatrals com Lluís Graells i Martí Torras per ajudar a dirigir el treball de les entitats de la vila”. I és que la supervisió històrica per part d’un equip d’experts es preocupa perquè la recreació sigui fidedigna a l’època a la qual es trasllada Castelló d’Empúries.

Ara toca esperar un any més, per tal de tornar enrere cinc-cents anys en el temps. Per sort per nosaltres, l’espera, sempre, val pena.