Vicent Andrés Estellés: “El cor tot ple de grills”

19.10.2012

La rabera eclèctica


La poesia de Vicent Andrés Estellés ha tornat a inspirar un espectacle teatral. La rabera eclèctica ha aplegat artistes provinents de diferents disciplines com la música, amb el so del clarinet (Pau Monfort) i el violí (Cristina Caselles), la dansa, amb el moviment i el ball de Núria Porcar i Juan Molina, el teatre, amb les veus i la interpretació de Susanna Sebastià i Alba Arroyo, sense oblidar Joan Salvador, compositor, i Kassim Carceller, aparellador de begudes i viandes. Tots plegats recreen el món estellesià a “Cor tot ple de grills”, que es va estrenar dissabte 6 d’octubre a Ares i es torna a representar aquest diumenge 20 d’octubre al Festival Ultrasons, a Alcora (Castelló).

Entrem a la Cova, la pedra ens fa sentir el pas dels anys. Ens reben amb licors i productes de la comarca. Amb un got a la mà ocupem el seient.  El vi és el poema que acompanya aquest primer moment.

Una cançó popular deixa pas a una melodia tel·lúrica, que ens endinsa en el món d’Estellés. S’encén una pereta, un llum que ens porta al record, al record d’unes vivències, d’un país viscut, d’una vida. De sobte, però, uns passos forts i a la vegada incerts. La realitat més crua i més angoixant se’ns presenta a l’escenari. Una presència, un guàrdia de seguretat; l’acompanya una hostessa. Arriba la tragicomèdia de la vigilància i la seguretat. En aquest moment, es dóna la paraula a un altre mestre, Ovidi Montllor, a tall d’homenatge, M’aclame a tu ballada amb passió i alegria. La passió ens porta als Amants, aquest desig, aquest amor “brusc i salvatge”. Llavors Isabel, aquesta quotidianitat ben entesa, la vida compartida i viscuda intensament. Una veu i una altra, així fins a sis veus es fan sentir en escena per poder assumir la veu d’un poble; veus que donen pas a la participació del públic amb la lectura. La tendresa, el record de la infantesa i, també, els problemes, els residus de problemes ens arriben a través de Coral romput.

 

 

Aplaudiments. Sembla que l’espectacle s’ha acabat. No obstant, ara és el moment de tastar alguns productes de la terra: el ravenet, el lluç, l’albergina, el pimentó i la taronja… són assaborits per les nostres boques; mentre les paraules del poeta de Burjassot referides a aquests menjars són recitades des d’un escenari festiu i eclèctic.

Aquesta Rabera Eclèctica ens transmetrà una altra vegada a l’Alcora (Castelló), en el Festival Ultrasons el dia 20 d’octubre a les 19 hores,  la imatge del món del poeta valencià, on l’arrelament a la terra, la duresa de la vida, el crit a l’esperança, la cerca d’identitat per part del poble, la tendresa, l’amor i la mort constitueixen l’eix de l’existència.