Stella Rahola guanya el Premi d’Escultura 2021 de la Fundació Vila Casas

La institució estrena tres exposicions temporals al Museu Can Mario de Palafrugell

L’any 1986 el Centre Georges Pompidou de París inaugurava l’exposició titulada Què és l’escultura moderna?, comissariada per Margit Rowell. Trenta-cinc anys després, la Fundació Vila Casas es pregunta què és l’escultura contemporània i hi va donar part de la resposta a la seva seu de Palafrugell amb el Premi d’Escultura Museu Can Mario organitzat per la mateixa institució.

En una entrega de guardons entre el carrer i el vestíbul del Museu d’Escultura Contemporània de Can Mario, es va anunciar el passat dissabte 5 de juny al migdia l’elecció unànime de l’obra CO(NH2)2 de Stella Rahola Matutes com a guanyadora dels 15.000 € del Premi d’Escultura d’enguany. Un reconeixement que també li ha merescut l’honor de comptar la temporada vinent amb una exposició monogràfica pròpia a Can Framis. Àlex Susanna, director d’art de la Fundació Vila Casas va presentar l’acte, que comptà amb les intervencions del president de la Fundació, Antoni Vila Casas, i l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer.

Stella-Rahola-Matutes_CONH22-_2019-2021_Peces-de-descarts-de-vidre-borosilicat-bufat-cristalls-de-fertilitzant-durea-i-vidre-scaled.jpg
L’obra CO(NH2)2 de Stella Rahola Matutes.

En aquesta edició, el jurat estava format per Ana Mas, galerista, Bernat Puigdollers, historiador i crític d’art, Cèlia del Diego, directora del Centre d’Art Contemporani La Panera de Lleida, Antonio Sagnier, vicepresident de la Fundació Vila Casas, Glòria Bosch, historiadora de l’art, i els mateixos Antoni Vila Casas i Àlex Susanna.

L’organització destaca l’espectacular xifra rècord de 401 obres presentades al certamen de les quals en van sortir 40 obres. Aquestes finalistes estaran exposades a una de les sales del Museu de Can Mario fins al 4 de juliol junt amb dues noves exposicions temporals.

La selecció de les obres finalistes reflecteixen l’extraordinari procés d’investigació i renovació de l’art escultòric que viu el país. Això les relaciona entre si tot i tractar-se d’un conjunt eclèctic i heterogeni. Un fet que casa perfectament amb la intensa dedicació a la promoció d’art català contemporani de la Fundació Vila Casas al llarg de dues dècades.

Amb aquest concurs, la Vila Casas ha apostat per artistes catalans, però també ha donat cabuda a creadors amb exposició internacional i amb orígens. Entre d’altres s’hi troben la cordovesa Elbi Elem, amb residències al GlogauAIR de Berlin, Xavi Muñoz amb residències al Líban i Milà, Ines Schaikowski, alemanya assentada a Catalunya o Cécile Dedieu, nascuda Tolosa i professora a l’Escola Massana.

Un any més, Vila Casas fa valdre el talent català i perpetua el ric art escultòric del país. Una iniciativa que fa escola i posa les noves generacions d’escultors al mateix nivell, o si més no al mateix museu, que obres de noms com Plensa, Llena o Subirachs.

La Fundació Vila Casas fa valdre el talent català i perpetua el ric art escultòric del país

‘CO (NH2)2’

CO(NH2)2 es tracta d’una obra feta amb restes de vidres i intents fallits d’envasos de vidre que Rahola ha anat recopilant de mans de diversos artesans de Barcelona i de laboratoris com símbol de la decadència del món artesanal. La composició crea una atmosfera, un ordre químic, propi de la lògica d’un laboratori. El vidre està esquitxat i envoltat de cristalls fets amb fertilitzant d’urea, utilitzat pel conreu agrícola.

Les peces s’estenen per una taula elevada a metre i mig del terra, a l’altura dels ulls de l’espectador, com a símbol de l’expansió artificiosa del món contemporani per sobre el fet antic o convencional. Rahola hi reflexa, en les seves paraules, “la incapacitat dels humans d’executar certes idees, no només plantejar-se-les. La formació d’arquitecta de l’autora fa que el públic hi intueixi un paisatge futurista, una maqueta urbana amb torres de vidre que ens recorden als gratacels de les grans ciutats que alberguen el poder econòmic.

Talent emergent de KM0

Coincidint amb l’anunci de la guanyadora del Premi d’Escultura Museu Can Mario de Palafrugell 2021, es van obrir dues noves exposicions temporals que, de la mateixa manera que la mostra de les obres finalistes al concurs, es podran gaudir fins al 4 de juliol.

Com a emblema artístic empordanès, el Museu Can Mario ha volgut apostar per la creació de KM0 amb l’alt empordanesa Tura Sanglas i una mostra suggeridora de 14 obres que indaguen en el concepte de joia en totes les seves definicions titulada “Al llindar de la joia”. Aquesta artista emergent hi fa gala de la seva multidisciplinarietat, juga amb diversos elements que poden remetre a aquesta idea i els tracta amb tècniques com el fotogravat, la impressió collage, el dibuix, l’aquarel·la i, fins i tot, la joieria (per incloure tots els sentits de la paraula joia).

Una “petita delicatessen”, en paraules d’Àlex Susanna, que es pot seguir degustant amb les altres obres de l’autora exposades al Museu de l’Empordà, a Figueres.

Tura Sanglas Joia
Argos, 2021 de Tura Sanglas: branca de lunària seca, tinta, i argila blanca.

Pedragosa: del prototip a l’escultura

Joan Pedragosa culmina aquesta gran renovació al Museu de Can Mario amb l’exposició “Beta & Co”. Recentment la Fundació Vila Casas va rebre la donació d’un conjunt d’escultures del dissenyador i escultor badaloní en mans de Beta Alcoixet, la vídua de l’artista. 53 prototips d’obres, 5 escultures amb fusta d’auró i una obra monumental d’acer amb el nom de Beta despleguen a la sala el llenguatge escultòric que l’autor anomenava “geometria opcional” i l’experimentació compositiva de qui podem anomenar el mestre de la tridimensionalitat.

Amb l’exposició i la incorporació d’aquestes obres a la col·lecció de la Fundació, es vol realçar la trajectòria de Pedragosa i ajudar a descobrir el seu treball al màxim de gent possible. Els prototips, a més, permeten descobrir com treballava el creador i la seva concepció d’un món geomètric mal·leable.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació