Justa la fusta!

El Museu del Disseny inaugura l’exposició 'Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat' que es podrà visitar fins el 22 de gener del 2023

Fa uns dies, vaig anar a la inauguració del pis d’una amiga. Després del tour protocol·lari i d’una pila de comentaris del tipus “Ai! M’encanta aquesta mampara, fa la sensació que el bany és més gran.”, algú va mussitar una pregunta que, aquest cop sí, em va cridar l’atenció: “Oi que aquesta taula és tota de fusta?” Sembla que darrerament, la fusta ha guanyat protagonisme en el disseny d’interiors (d’aquells que s’ho poden permetre) i en els taulers del Pinterest (de tota la resta de la humanitat). Però, per què ens agrada tant tocar la fusta?

Mapa de cullerots de fusta. Foto: Museu del Disseny.

El Museu del Disseny de Barcelona ens proposa una resposta amb l’exposició Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat. La mostra, que està comissariada pel doctor en Ciències Ambientals, geògraf i naturalista Martí Boada i l’exdirectora del Museu del Disseny Pilar Vélez, proposa un futur sostenible gràcies a l’ús de la fusta en el disseny i l’arquitectura.

En un context d’emergència climàtica en què sembla que les solucions no acaben d’arribar i Coca-Cola patrocina la COP 27, el Museu del Disseny presenta la fusta com una aliada del futur per combatre la crisi mediambiental. De fet, l’exposició s’emmarca dins del programa de la conferència anual de l’European Forest Institute, que ha designat Barcelona Ciutat Europea del Bosc 2022.

L’exposició parteix de la premissa que l’ús de la fusta des de l’òptica del disseny ens ha de permetre viure millor, d’una manera més sostenible i responsable col·lectivament. “Tocar Fusta és salvar-se! I no només d’una manera simbòlica” afirma Vélez. Toquem fusta Disseny, fusta i sostenibilitat ens retorna a la tradició, però amb la mirada posada en el futur i, més concretament, en el futur del planeta.

Habitatge MHM. Foto: Museu del Disseny.

La mostra es vertebra en tres grans àmbits. El primer àmbit, titulat L’Arbre model inspirador de la bioeconomia circular, presenta una sèrie de peces creades “a peu d’arbre”. La fusta ha estat una gran aliada de l’ésser humà des del paleolític, ja que va inspirar els nostres avantpassats per fer disseny de supervivència. Els arbres permetien manufacturar objectes d’ús diari, com el beçull soper, que potser és el que més s’aproxima a l’arquetip de l’olla de pressió. I és que l’arbre, present al planeta Terra des de fa 370 milions d’anys, es considera “el disseny més antic del món”.

En el segon àmbit, Fusta, disseny i sostenibilitat ens permet desfilar entre una sèrie d’objectes de fusta que han representat un punt d’inflexió en l’evolució cultural humana. Les peces que més destaquen són les llances de Schöningen, fetes de fusta d’avet fa 300.000 anys i descobertes el 1994.

Però no tot són artefactes merament primitius. La fusta és un gran exemple de permanència històrica. El pròxim cop que remeneu la sopa, penseu que teniu entre les vostres les mans l’objecte més famós del món: el cullerot. El cullerot -que com ja deveu intuir- originàriament estava fet de fusta, és un element present a totes les cultures. I no només això, sinó que encara avui dia és un utensili present a la majoria de les cases.

El suro és un altre dels grans protagonistes d’aquesta segona àrea, un material molt important per les seves propietats i per haver transformat el territori i les formes de vida arreu del món. “L’ús del suro és revolucionari! És la primera expressió de sostenibilitat perquè permet aprofitar l’alzina surera sense matar-la.” explica Boada. El recorregut d’aquest segon àmbit, finalitza amb els bastigis i enrajolats dels mobles sinuosos del segle XIX i ens fa de pròleg pel següent i darrer àmbit de la mostra.

Bioeconomia i sostenibilitat és on trobem un dels plats forts de l’exposició: l’habitatge MHM, un prototip d’una casa de fusta de 90m2 útils. En aquest “habitatge” s’intueixen les noves tendències de la bioconstrucció amb l’ús de materials com la fusta, el suro i la palla, que tenen altes capacitats aïllants. “Comprenem bé la fusta perquè és el material que ens ha acompanyat sempre” diu Salvador Ordóñez, coordinador del projecte Habitatge MHM.

Foto: Museu del disseny.

A banda d’aquest prototip de casa, també s’hi mostren dissenys de les dècades més recents i fins a l’actualitat. Des de mobiliari (cadires, tamborets, bancs o prestatgeries) fins a l’embalatge d’Estrella Damm. La fusta té cabuda en tots els espais de la nostra vida i, amb aquest darrer àmbit de la mostra, es posa de manifest la seva capacitat de contribuir en el disseny per impulsar la bioeconomia i la sostenibilitat.

“No salvarem el món, però l’economia circular ens reclama. Prou d’obsolescència programada!” sentència Vélez. És hora de tocar fusta. Tocar fusta per plaer i tocar fusta pel planeta. I jo començaré acariciant la taula de fusta de cirerer que tinc sota l’ordinador.

Jornades Disseny per viure el 23 de novembre

Les sisenes jornades Disseny per viure esdevenen una activitat paral·lela a l’exposició temporal Toquem fusta! Disseny, fusta i sostenibilitat. De la mà d’Òscar Guayabero, el seu curador, i de diferents experts, es parlarà de la vida al bosc, la seva gestió, el profit que en traiem (centrant-nos en la fusta), la manufactura de la fusta i l’ús dels objectes que s’hi extreuen, així com del reciclatge i re-ús d’aquests objectes i materials. Les jornades se celebren el dimecres 23 de novembre de 11h a 20h. Hi haurà dues taules rodones al matí i una presentació de projectes i experiències a la tarda. Entrada gratuïta amb inscripció prèvia aquí.

Més informació sobre horaris i activitats paral·leles al web del Museu del Disseny

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació