La literatura catalana al mapa del món, en un clic

Ara que discutim si la literatura es llegirà en suport digital o en paper i que els llocs d’arreu del món cada vegada són més a prop i s’assemblen més, tenim al nostre abast eines tecnològiques que ens permeten llegir literatura sobre un suport cartogràfic i trepitjar el territori on han viscut els nostres autors.

Carme Torrents Buxó, directora de la fundació Jacint Verdaguer ens presenta El mapa literari català 2.0, una eina concebuda per Espais Escrits que ens permet conèixer el territori a través de la literatura. 

En uns moments en què el debat sobre si la literatura es llegirà en  suport digital o en paper i en què els llocs d’arreu del món cada vegada són més a prop i s’assemblen més, tenim al nostre abast eines tecnològiques que ens ofereixen oportunitats extraordinàries que ens permeten llegir literatura sobre un suport cartogràfic i trepitjar el territori on han viscut els nostres autors i interpretar aquells llocs amb la profunditat que ens brinda la literatura.

El mapa literari català 2.0 és una eina concebuda per Espais Escrits que permet fer confluir la poesia i el paisatge, un binomi que dóna veu als autors des dels seus llocs d’origen tot recorrent els seus espais vitals i  també els seus espais de ficció, és a dir, geolocalitzant els llocs on transcorren els relats dels nostres autors. Per la confecció del mapa s’ha comptat amb el coneixement científic de les diverses entitats que conformen Espais Escrits, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes  i la complicitat d’altres entitats que treballen en aquest àmbit del patrimoni com són l’Institut Cartogràfic de Catalunya, la Memòria Digital de Catalunya  i el Centre de Documentació de TV3.

El lector que s’apropa al www.mapaliterari.cat   pot fer una tria geogràfica i situar-se, per exemple, a les terres de l’Ebre i li poden aparèixer les imatges del Camí de sirga de Jesús Montcada amb informacions complementàries sobre l’autor. Si el lector opta per la tria d’un autor pot trobar Màrius Torres amb els seus textos a Lleida, a Puig d’Olena o a Florència. Si la tria ve motivada per l’elecció d’un mot  com “dring”  ens porta a Cristòfol Despuig (Tortosa), a  Maria Aurèlia Capmany ( Badalona) o a Salvador Espriu (Via Laietana de Barcelona).

El mapa literari, creat fa cinc anys,  s’ha convertit en un important arxiu de continguts sobre  literatura catalana que fins avui aplega  quaranta cinc autors dels Països Catalans, més d’un miler d’indrets assenyalats sobre  el territori amb el seu text i diversa informació complementària. Un  espai web  on podem trobar –hi petites joies com una entrevista a F.V Foix  a casa seva parlant de poesia de l’any 1984, llegir els manuscrits de Canigó i realitzar el vol virtual de Gentil i Flor de Neu, descarregar-nos una Ruta Josep Pla per GPS, llegir fragments de El violí d’Auschwitz de M.Àngels Anglada en anglès, italià, portuguès, francès i alemany, sentir textos de la Dama de les Camèlies de Rodoreda recitats per Pere Arquillué i moltes altres descobertes que ens planteja un alt nivell d’hipertextualitat del fet literari.

El mapa literari català és un projecte basat en la intel·ligència col·laborativa que fa ús de tecnologies de programari lliure. És una eina molt interessant per a la nostra literatura tant a nivell educatiu, com turístic i divulgatiu. És un projecte que té la voluntat d’anar creixent en la mesura que s’hi sumin nous autors, nous textos i informacions multimèdia que s’aniran ampliant amb l’aportació de suggeriments  dels usuaris a través del web.

Carme Torrents Buxó
Directora de la fundació Jacint Verdaguer
i Secretària d’Espais Escrits
[email protected]

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació