Enric Calpena brinda per l’emperador

La setmana vinent arrenca al Born CC la segona edició de Barcelona Novel·la Històrica, que enguany commemora el bimil·lenari de la mort de l’emperador August, fundador de Bàrcino. Parlem amb el seu comissari, Enric Calpena, de les activitats del programa d'enguany, centrades en el món romà.

Tatiana Pagà

Tatiana Pagà

Graduada en llengües aplicades. Postgrau en Ideació i Narrativa Audiovisual. Actualment treballo a Núvol, digital de cultura, secció Pantalles.

La setmana vinent arrenca al Born CC la segona edició de Barcelona Novel·la Històrica. Una setmana que enguany commemora el bimil·lenari de la mort de l’emperador August, fundador de Bàrcino. Parlem amb el seu comissari, Enric Calpena, de les activitats del programa d’enguany, centrades en el món romà i Barcelona. BNH coincideix amb el llançament d’una app dedicada a la Barcelona romana, que ja us hem presentat aquí. A més a més, també es rememorarà el centenari de l’inici de la Primera Guerra Mundial i el quarantè aniversari de la Revolució dels Clavells.

Enric Calpena | Foto BiBi Oye

 

Tatiana Pagà: Per què s’ha triat el dos mil aniversari de la mort d’August com a homenatge principal de l’edició d’aquest any de Barcelona Novel·la Històrica?

Enric Calpena: La fascinació pel món de la Roma antiga no és exclusiva dels novel·listes, em sembla que està compartida per la majoria de la gent. Barcelona, a més, havia de retre un homenatge al seu fundador, que no és altre que el primer emperador romà. Tocava, sens dubte…

T.P: Quina relació hi ha entre els tres moments històrics que marquen aquesta edició: 2000 aniversari de la mort d’August, el centenari de la Primera Guerra Mundial i el 40è aniversari de la Revolució dels Clavells?

E.C: En tots tres casos són efèmerides de fets històrics molt sovint reflectits per la literatura que mira el passat. El cas de la revolució dels clavells és una mica particular, perquè ens servirà, amb l’ajuda de Lidia Jorge, una importantíssima escriptora portuguesa, a pensar quin és el límit temporal de la novel·la històrica. Quaranta anys és suficient o encara podem parlar de novel·la del present?

T.P: Quines activitats destacaries, entre totes les del programa?

E.C: És difícil, perquè n’hi ha per triar i remenar.. Tots els debats, i n’hi ha molts, són a priori molt interessants. Em sembla que, a més dels debats, el lliurament del segón premi Barcino de Novel·la Històrica a Santiago Posteguillo, pot ser un moment brillant. La glosa de les novel·les que han inspirat el peplum, per part d’Àlex Gorina; les passejades per la nostra ciutat recorrent els escenaris que va viure August o la Barcelona de la Primera Guerra Mundial; el debat sobre el sexe a Roma entre Víctor Amela, José Enrique Ruiz Doménec i Isabel Rodà; la presència de Javier Sierra, Maha Akhtar, Luis García Jambrina… Difícil d’escollir, oi?

T.P: Ens podries comentar una mica com ha estat el procés de selecció per triar el guanyador del premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino 2014, Santiago Posteguillo?

E.C: No té gaire secret: la llista d’autors que tenen una trajectòria relativament llarga i projecció internacional no és excessiva. La discussió es fa en base a aquests noms, s’analitza els pros i els contres per part del jurat, em sembla que prou representatiu, i es vota.  Posteguillo és un dels grans noms del gènere i s’ho mereix.

T.P: Un cop acabat aquest esdeveniment, hi haurà més activitats que continuïn amb la temàtica històrica de la ciutat?

E.C: Segur, perquè l’Institut de Cultura de Barcelona està format per gent incansable! Però aquests queden ja fora de l’abast de Barcelona Novel·la Històrica. Jo, quan acabi l’edició d’enguany, em poso a preparar el 2015…

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació