RBLS: Transgressió, diversitat i creativitat

El Festival de Teatre Jove RBLS celebra la seva sisena edició del 28 d’octubre al 20 de novembre, amb la voluntat de continuar acostant les arts escèniques a joves i adolescents.

Nascut el 2017, RBLS és un festival d’arts escèniques centrat en el públic jove. Pretén descobrir-los nous espais artístics i proposar-los posades en escena que connectin amb els seus interessos i inquietuds i, fins i tot, involucrar-los en els processos de creació. Paral·lelament a l’exhibició d’espectacles, el festival organitza tallers que fomenten la improvisació o l’autoconeixement, i tracta temes com la identitat sexual, l’autoestima, l’opressió o les estructures de poder. RBLS, que enguany se celebrarà a sis ciutats de la regió metropolitana (Barcelona, Granollers, Sabadell, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans), també aposta per fomentar, entre docents i educadors, el teatre com a eina pedagògica, i per dotar a les companyies emergents d’eines per a la gestió d’equips, com a clau de les creacions col·lectives.

Imatge promocional de “CR#SH Tothom pot caure“, de Miquel Mas Fiol. Imatge cedida pel festival RBLS

El festival començarà el 28 d’octubre a les 21h al Teatre Tantarantana de Barcelona recuperant la celebrada Ragazzo, un espectacle de Lali Álvarez Garriga, protagonitzat per Oriol Pla, basat en la figura del jove activista Carlo Giuliani, assassinat durant les manifestacions contra la cimera del G8 a Gènova, el 2001. Reconegut amb un premi de la Crítica Serra d’Or el 2016 i guardonat com a millor espectacle per a joves del 2015 als Premis de la Crítica de les Arts Escèniques, l’obra s’inscriu dins del teatre de la memòria, denuncia la injustícia social, i elabora un discurs reivindicatiu en defensa de la llibertat i en contra dels abusos d’un Estat presumptament democràtic.

El Tantarantana també acollirà A Star is Born, una iniciativa del RBLS TEEN PROJECT, una iniciativa de creació escènica comunitària impulsada pel festival amb joves del barri de Les Roquetes de Barcelona, que reflexiona sobre com la música influeix en les vides, les relacions o les identitats de les persones, i sobre com pot esdevenir una eina per comprendre la memòria col·lectiva.

Un altre dels espectacles centrals del festival serà CR#SH Tothom pot caure, un cant a l’autoestima i a les cures de la companyia Mea Culpa, que reflexiona sobre la importància de la salut mental en els joves entre catorze i disset anys. L’obra, dirigida per Miquel Mas Fiol, es podrà veure del 3 al 12 de novembre a La Villarroel i a l’Antic Teatre, però també al Llevant Teatre de Granollers i al Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí.

El 5 de novembre a Granollers, i l’11 de novembre a Barcelona, es podrà veure Official presentation of the Gadgets of our Salvation, una conferència performativa de l’artista Júlia Barbany que, a través de la ironia i de la sàtira, davant d’una possible apocalipsi, es pregunta què hi ha després de la fi del món. L’espectacle es va estrenar a finals de l’any passat a l’Antic Teatre de Barcelona i ara torna dins de la programació del RBLS.

El 5 de novembre a les 20h, l’Estruch de Sabadell també acollirà Bonobo, un thriller que ens parla de temes com el racisme o la radicalització, amb Moha Amazian i Neus Ballbé. Es tracta de la proposta guanyadora de la darrera edició del Premi Quim Masó, escrita i dirigida per Josep Julien, i que a finals de novembre aterrarà a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya.

Les Hermanas Picohueso també seran presents al RBLS on portaran, a la Nau Ivanow de Barcelona, el seu celebrat espectacle documental Excalibur i altres històries d’animals morts. El10 de novembre, a les 18h i a les 21:30h, podrem tornar a gaudir d’aquesta proposta premiada com a millor espectacle en la categoria d’Eines Digitals als Premis de la Crítica del 2019. Es tracta d’una sàtira que evidencia les estructures de poder i la política basada en la por i en el control a partir d’històries d’animals com l’ovella Dolly, la gossa Laika o l’Excalibur, el gos sacrificat durant la crisi de l’Ebola del 2014.

La Fàbrica Roca Umbert de Granollers acollirà del 18 al 20 de novembre, el seu tradicional cicle de Microteatre, de la mà d’Arsènic Espai de Creació, i que enguany s’emmarcarà dins de la programació del RBLS. El 18 de novembre a les 20h es podrà veure Para acabar con Eddy Bellegueule, de la companyia LaJoven, a l’Atrium de Viladecans. L’obra narra la història d’un noi que ha de sobreviure a la pobresa, el masclisme, la violència i l’homofòbia inherents al seu entorn: és la història del seu patiment, però també la del seu alliberament.

La dansa també es deixarà veure al festival RBLS, el 19 de novembre a les 20h al Mas Fonollar de Santa Coloma de Gramenet, amb l’espectacle Conseqüències, de la companyia Moveo; una proposta fresca, irònica i alegre, que ha girat per diversos festivals de Catalunya i que explora, a través del moviment, les relacions entre realitat i ficció.

En el marc del festival també s’inclou la iniciativa + RBLS, amb una programació paral·lela que ofereix funcions a preu reduït i amb activitats exclusives per adolescents a diversos teatres de Barcelona. En aquesta edició, es vinculen al festival espectacles com la versió de Romeu i Julieta de la companyia La Brutal –que es podrà tornar a veure al Teatre Poliorama durant uns dies– o la proposta Intempèrie, que es podrà veure al TNC del 3 al 13 de novembre, i on set joves viatgen al Parlament Europeu per escenificar una proposta alternativa de futur, amb la voluntat de canviar les regles d’un món abocat a l’emergència.

El 23 de novembre també s’inclourà dins del + RBLS l’espectacle Ludere!, una relectura juvenil de Marc Rosich sobre el clàssic de La Caputxeta que es podrà veure al Centre Cívic Parc Sandaru.

Podeu consultar tota la programació del festival RBLS al seu web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació