Mort a l’opressió al Mercat de les Flors

Vero Cendoya i Israel Solà presenten 'Bogumer (o fills de Lunacharski)', un projecte de dansa i teatre inclusiu i intergeneracional.

L’espectacle Bogumer (o fills de Lunacharski), fruit de més de set anys d’experiència de la coreògrafa Vero Cendoya amb col·lectius amb diversitat funcional, es podrà veure del 16 al 18 d’abril al Mercat de les Flors. Cendoya emfasitza la importància transformar la inspiració original de l’obra cap a una posada en escena amb sentit. En aquest cas, la inspiració va venir de Moscou, de la història del Judici a Déu impulsat per Anatoli Lunacharski, comissari d’Instrucció Pública durant la Revolució Russa i futur ambaixador soviètic a la Segona República Espanyola. El 17 de gener de 1918, Lunacharski va condemnar a mort a Déu per genocidi i altres crims contra la humanitat, un escamot del futur Exèrcit Roig va disparar cinc ràfegues cap al cel per executar-ne la sentència.

‘Bogumer (o fills de Lunacharski)’, de Vero Cendoya. © Kiku Piñol

Però un cop mort Déu, quin és el futur per a la nostra societat? Què ens queda després d’haver assassinat el poder absolut? A partir d’aquestes preguntes l’espectacle reflexiona al voltant de les dinàmiques de poder i com el cos (físic) canvia, es formata i balla dins d’un món incert. I és que en totes les societats feixistes, autoritàries i totalitàries, el control del cos té un paper molt important. Aquesta és una de les màximes expressions de poder dels governs autoritaris. I quan hom es troba en aquesta situació, una de les possibles reaccions és rebel·lar-se.

Cendoya entén la rebel·lió com a necessitat humana, condició intrínseca per poder sobreviure en un espai que és opressiu. I en aquest espectacle la paraula i el moviment dels cossos és la millor manera per representar l’alliberament de l’individu de processos mecanitzats i repetitius. Una de les tasques més difícils, admet Solà, ha sigut poder difuminar en la posada en escena la individualitat de cada intèrpret per poder crear un espectacle dissident però alhora organitzat.

'Bogumer (o fills de Lunacharski)', de Vero Cendoya. © Kiku Piñol
‘Bogumer (o fills de Lunacharski)’, de Vero Cendoya. © Kiku Piñol

I és que en aquest peça de teatre-dansa trobarem intèrprets ben diferents: joves, grans, amb diversitat funcional, en definitiva, persones vulnerables: un mirall dels cossos que formen part de la nostra realitat quotidiana. L’obra compta amb la interpretació d’Anna Barrachina, Natalia D’Annunzio, Hansel Nezza, Linn Johansson, Carlos Fernández, Jem Prenafeta i Laia Martí. La composició musical de la peça és d’Adele Madau, el disseny d’il·luminació dels imprescindibles Cube.bz i l’espai sonor de David Solans, mentre que el figurinisme va a càrrec de Pau Allí.

Per a més informació consulteu la web del Mercat de les Flors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació