L’emergència escènica gironina

Del 27 d’abril al 8 de juny la Sala La Planeta, el Centre d’Arts Escèniques El Canal i l’Ateneu de Celrà estrenaran nou noves propostes procedents de companyies novelles i emergents.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquesta primavera, les comarques gironines gaudiran de nou espectacles encapçalats per joves emergents. La Sala La Planeta, el Centre d’Arts Escèniques El Canal, l’Ateneu de Celrà i l’Escola Universitària ERAM, adscrita a la Universitat de Girona (UdG) i on s’imparteix el Grau en Arts Escèniques, s’han unit per fomentar i incloure el talent jove gironí a les seves respectives cartelleres. Del 27 d’abril al 8 de juny, aquests equipaments estrenaran nou noves propostes procedents de companyies novelles i emergents. Els nou espectacles compten amb l’assessorament del director, intèrpret i docent Xicu Masó i també de l’Eduard Molner, cap d’estudis de l’ERAM – UdG.  

Imatge de l’espectacle «Mujeres de paja» de Fran Puche, que arrenca el cicle emergent dels equipaments escènics gironins | Sala La Planeta

Tres propostes s’estrenaran a la Sala La Planeta dins del cicle «Primerencs» dedicat als joves emergents. Es tracta de Mujeres de paja, de Fran Puche, que s’estrena aquest dimecres 27 d’abril sota la direcció de Maria Cambil; la peça de teatre d’objectes Costura, d’Elena Romero, que es podrà veure la primera setmana de maig, i l’obra Vol i dol, d’Àgueda Sans i Alba Ferrer que arribarà a la sala gironina el 19 i 20 de maig.   

A la primera, el mateix Puche encarna el protagonista d’una història íntima, arriscada i punyent, sobre l’acomodació d’una identitat homosexual en una família tipus; a la segona, Romero realitza un exercici d’autoficció a través de teles, fils i agulles, per sargir la història de tres generacions de dones en una exploració de gairebé un segle de la seva genealogia familiar. El tercer espectacle proposa una aproximació al dol des d’una mirada jove i sense tabús, una confessió de Sans i Ferrer sobre la mort, el suïcidi i la solitud amb l’objectiu de mostrar com es pot conviure amb el dolor anímic des de la perspectiva dels vint anys.   

A partir del 18 de maig, El Canal, Centre d’Arts Escèniques de Salt – Girona, també acollirà quatre de les nous propostes: tres a la Sala Gran i una a la Nau Kropotkin. La primera peça que podrem veure en aquest equipament serà GEN Z, una creació escrita i interpretada per Cristina Guasch, codrigida amb Irene Peréz, que aborda les responsabilitats i característiques que defineixen la generació Z: immediatesa, canvi, digitalització i un qüestionament i una queixa permanent en una època dominada per la inestabilitat constant.

El 25 de maig, el Centre acollirà la proposta de cos i dansa Líneas Cruzadas, convivir con ello, resurgir de ello, de la companyia Hiraeth, formada per Laura López, Gemma Noguer i Alba González, que a través d’una dramatúrgia per etapes elaborada per Anaïs Méndez, girarà al voltant de conceptes com la llar, l’abandonament, el joc, la por i la resiliència. L’1 de juny, serà el torn de l’obra Como animales en guerra, de Lore Azpirotz, un text madur on tres persones desconegudes amb comptes pendents amb el seu passat es troben en un no-lloc –una estació de tren més concretament– sense saber ben bé si fugen o tornen a la ciutat. L’obra, dirigida per Silvana Llopart, compta amb Gal·la López i Maria Izacara, a més d’Azpirotz i Llopart, en el repartiment.  

Finalment, el 6 i 7 de juny la Sala Kropotkin del Canal acollirà el musical Tu t’ho perds i jo m’ho estalvio, d’Andrea Sancho, Sergi Millán i Aitana Pérez, on es reelaboraran algunes de les cançons més populars dels darrers temps tot revisant les relacions de gènere que descriuen. Aquesta revisió de la música mil·lennista compta amb la coreografia de Celia Motis i amb Carla Sacristán com a lletrista. Amb tocs d’humor, ambició i amor, les mateixes Andrea Sancho i Aitana Pérez protagonitzen l’obra juntament amb Quim Carpio i Fredrik Strand.

Les integrants de la companyia Hiraeth que presentaran una proposta de dansa a El Canal.

Al juny, l’Ateneu de Celrà també exhibirà les dues últimes propostes que configuren aquesta iniciativa. El 3 de juny hi podrem veure l’espectacle Niñas de papá, amb direcció i dramatúrgia de Raquel Díez, on les quatre protagonistes –la mateixa Díez a més de Júlia Roch, Carla Font i Berta Cardona– arriben a la conclusió que l’únic que poden aportar a la societat d’avui en dia és un escàndol públic, una mort, que els ajudi a escapar de la dinàmica social preconcebuda i de tot allò que s’espera de quatre adolescents de famílies benestants.

Finalment, el 8 de juny serà el torn de L’altre, la proposta del Col·lectiu ATLES que clourà la iniciativa amb un muntatge d’autoficció que se submergeix en el tracte que dispensem als altres a partir de la biografia dels seus dos intèrprets, Jordi Cumaleras i Jordi Pedragosa. Sota la direcció de Gaspar Corts, aquests dos actors, juntament amb Aitana López i Aina Minguell, aprofundiran en les relacions d’amistat, els secrets personals i les confessions individuals per explorar el (mal) tractament al diferent i a la diferència. 

Com veiem, hi ha propostes per a tots els gustos, des de musicals a creacions de dansa. Un bon exemple de com l’expressió artística dels joves es pot canalitzar i manifestar a través de qualsevol disciplina escènica que els interessi. Una bona iniciativa per descobrir nous talents, malgrat que els títols de les propostes mostren una preocupant deriva cap a la producció en llengua castellana, potser un exemple més de la regressió lingüística del català entre el jovent d’avui en dia.   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació